Inhoud artikel:

Zuinig rijden

Een auto is best een flinke kostenpost. Ook als je een privéauto leaset. Gelukkig kun je een hoop doen om je autokosten binnen de perken te houden. Met een paar slimme keuzes en rijstijlaanpassingen voorkom je extra uitgaven waar je niet op zit te wachten. Bovendien is zuinig rijden beter voor het milieu.

Kies een zuinige leaseauto

Zuinig rijden begint natuurlijk bij een zuinige leaseauto. Je brandstofkosten zitten namelijk niet inbegrepen bij je leasecontract en die kosten komen dus bovenop je maandelijkse leasekosten. Kies je een prachtige maar benzineslurpende veelvraat, dan kun je er vergif op innemen dat je je blauw betaalt bij de pomp. Een bescheiden modelletjes is dus beter, wat overigens heus niet hoeft te betekenen dat je in een piepklein wagentje moet rijden.

Welke leaseauto’s zijn zuinig?

Als je een nieuwe leaseauto overweegt, zul je onder andere een brandstofkeuze moeten maken. Ga je voor een benzineauto of kies je liever een diesel? De ANWB heeft in 2017 een overzicht gemaakt van zuinige auto’s per categorie. Een paar voorbeelden:

  • Zuinige benzineauto’s: de Ford Mondeo, de Toyota Prius Hybrid en de Toyota Yaris Full Hybrid.
  • Zuinige dieselauto’s: DS DS5, Citroen C4 Cactus en de Peugeot 308

Diesel kost aan de pomp minder dan benzine. Maar het is ook milieuvervuilender en daarom betaal je meer wegenbelasting bij een dieselauto. Die kosten worden door de leasemaatschappij doorberekend in de leaseprijs, dus merk je dat uiteindelijk ook in je portemonnee. Vooral als je meestal kleinere afstanden rijdt, is een benzine-leaseauto dus de betere optie.

Elektrische auto zuinig?

Veel mensen denken dat een elektrische leaseauto duurder is dan een ‘gewone’. Misverstandje. Een elektrische auto is dan misschien wel duurder in aanschaf, maar is in het gebruik juist goedkoper. Dat komt onder andere omdat er minder onderhoud nodig is. Bovendien profiteer je van belastingvoordeel: voor elektrische auto’s wordt de eerstvolgende jaren geen wegenbelasting gerekend, en dat zie jij ook terug in je maandelijkse leasebedrag. Wil je zuinig rijden, dan is een elektrische leaseauto dus helemaal nog niet zo’n slecht idee.

Denk om je kilometers

Kilometrage, dat klinkt misschien als een duur woord, en soms ís dat het ook. Als je een privéauto leaset, mag je namelijk niet boven een maximum aantal kilometers komen. Nou ja, het mag wel, maar dan moet je wel bijbetalen, en die tarieven zijn meestal niet mals. Het is dus zaak om die dure extra kilometers te vermijden.

Ga je een leasecontract aan, bedenk dan van te voren goed hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden. Vergeet daarbij extra tripjes niet. Zo wil je misschien nog op vakantie met je leaseauto of een paar keer per jaar op familiebezoek aan de andere kant van het land. Bovendien maak je altijd wel onverwachte extra ritjes die je van te voren niet hebt kunnen inschatten. Kies dus niet voor een kilometerbundel die nét past, want zo snijd je jezelf in de vingers.

Een te hoge kilometrage is echter ook weer niet aan te raden. Als je veel minder rijdt, worden je overgebleven kilometers namelijk niet door elke leasemaatschappij verrekend. Die voorwaarden kun je bij verschillende aanbieders checken, zodat je weet welke maatschappij jouw eventuele ongebruikte kilometers wel terugbetaalt.

Tip: op de site van de consumentenbond vind je een handige tool waarmee je jouw ideale kilometerbundel berekent.

Zuinige rijstijl

Heb je eenmaal een zuinige auto gekozen met een perfect passend kilometerpakket, dan kun je ook nog op je kosten besparen door je rijstijl aan te passen. De volgende tips & tricks helpen je om zo min mogelijk brandstof te gebruiken.

  • Rijd steeds in de hoogst mogelijke versnelling. Dat betekent dat je niet te lang in z’n 2 blijft doorjakkeren, maar zo snel mogelijk doorschakelt. Vaak hoor je al aan de motor of je in een te lage versnelling rijdt, maar je toerenteller is een ook goed hulpmiddel. Slaat de meter uit naar boven, dan kan er een tandje bij.
  • Houd zoveel mogelijk dezelfde snelheid aan. Steeds optrekken en afremmen, kost meer brandstof. Cruise-control is dus een prima hulpmiddel om zuiniger te rijden.
  • Rijd niet te hard. Hoe sneller je gaat, hoe eerder je tank leeg is. Met 100 km per uur rijd je dus zuiniger dan als je de 130 aantikt.
  • Check je bandenspanning regelmatig. Zachte banden geven een hoger brandstofverbruik.

Op de website van Milieu Centraal kun je je rijstijl testen. Je krijgt dan aangepaste tips om je rijstijl (nog) zuiniger te maken.