Inhoud artikel:

Rijden in auto

Dat private leasen steeds populairder wordt, is uiteraard niet zo verwonderlijk. Door het afsluiten van een leasecontract komen prachtige, populaire auto’s zoals een auto uit de BMW 3-serie ineens binnen je bereik. En zolang je maar netjes je maandelijkse verplichtingen aan de leasemaatschappij nakomt, heb je verder geen omkijken naar je auto. Je hoeft dus verder niets te regelen of te betalen en kunt dus autorijden voor een vooraf vastgesteld bedrag. Toch zijn er ook nadelen aan een private lease…

Maandelijkse kostenpost

Een van de belangrijkste nadelen van private lease is dat je niet zondemeer van je financiële verplichtingen afkomt. Een ‘gewone’ auto kun je verkopen als je hem niet meer kunt betalen. Bij een leasecontract is het allemaal niet zo eenvoudig. Je kunt het contract alleen kosteloos verbreken onder bepaalde omstandigheden. Als je buiten je schuld om werkloos raakt bijvoorbeeld. Of als je gaat scheiden. Is dit niet aan de orde, dan kun je fikse boetes verwachten als je niet op tijd betaalt of als je eerder onder je contract uit wilt.

Vast aantal kilometers

Met een eigen auto maakt het niets uit of je veel of weinig rijdt. Bij een leasecontract zit je vast aan een bepaalde kilometrage: het maximale aantal kilometers dat je voor de maandprijs mag rijden. Ga je daar overheen, dan moet je een meerprijs betalen, en die is meestal niet goedkoop. Blijf je eronder, dan krijg je die meevaller helaas niet altijd terugbetaald.

Rijd je heel erg weinig met de leaseauto, dan kan een private lease voor jou sowieso minder interessant zijn. De maandelijkse kosten blijven immers gewoon doorlopen, en je zit toch al snel aan een paar honderd euro per maand. Beetje zonde als je je auto dan alleen gebruikt voor de wekelijkse boodschappen.

Eigen risico

Je leasecontract mag dan wel inclusief de reparatie van schade zijn, meestal geldt er wel een eigen risico. Je betaalt dan bijvoorbeeld de eerste 500 euro uit eigen zak. Alles wat daar bovenuit komt is voor rekening van de leasemaatschappij. Dit kan dus een extra (onverwachte) kostenpost zijn en dat is een bijkomend nadeel van private lease.

Dág schadevrije jaren!

Bij het rijden in een leaseauto bouw je in principe geen schadevrije jaren op. Bovendien kun je je ‘oude’ opgebouwde schadevrije jaren ook nog eens verliezen; die blijven namelijk maar 1 tot 3 jaar geldig. Daardoor komt de no-claimkorting die je kunt krijgen als je ooit nog zelf een autoverzekering wil afsluiten, te vervallen. Sommige leasemaatschappijen hebben hier een oplossing voor: zij schrijven tijdens de looptijd van het leasecontract extra schadevrije jaren bij in het systeem van RoyData. Niet ieder leasebedrijf biedt deze service, let hier dus goed op bij het vergelijken van aanbieders!

Private lease drukt op je hypotheek

Heb je plannen om een private lease af te sluiten én binnenkort een (ander) huis te kopen? Realiseer je dan wel dat het leasecontract meestal wordt aangemeld bij het BKR als lening. De hypotheekverstrekker ziet dat ook en zal het maximumbedrag dat je kunt lenen, verlagen. Er zijn overigens ook leasemaatschappijen die het leasecontract niet doorgeven aan het BKR.

Voordelen van private lease

Wegen de nadelen van een private lease op tegen de voordelen van private leasen? Dat verschilt per persoon. Of een private lease voor jou de beste keuze is, hangt natuurlijk ook af van je omstandigheden. Om een weloverwogen keuze te maken is het goed om alle voor- en nadelen op een rij te zetten. Kies je toch voor private lease, vergelijk de aanbieders dan eerst goed en laat altijd verschillende offertes uitbrengen. Alleen dan kun je goed bepalen of je kiest voor een private lease of toch niet.

Nieuwsgierig naar het aanbod?

Toyota Aygo

72 maanden en 5.000 km per jaar
Aanbieder: Toyota
Nieuw
, Benzine
, Handgeschakeld
Naar Toyota

Mitsubishi Space Star

72 maanden en 5.000 km per jaar
Aanbieder: ANWB
Nieuw
, Benzine
, Handgeschakeld
Naar ANWB

Fiat 500

72 maanden en 5.000 km per jaar
Aanbieder: ANWB
Nieuw
, Benzine
, Handgeschakeld
Naar ANWB

Suzuki Ignis

72 maanden en 5.000 km per jaar
Aanbieder: ANWB
Nieuw
, Benzine
, Handgeschakeld
Naar ANWB
Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

De keus is gemaakt: je gaat voor een leaseauto. Maar welke leaseauto past bij jou, je wensen en je budget? Lees meer over de populairste modellen.
Met een private lease ben je duurder uit. Toch…? Tijd om deze en andere fabels over private lease te ontkrachten.
Ga jij dit jaar op wintersport of naar de zon met je private lease? Met deze tips ga je zorgeloos op reis.
Zestig jaar of ouder en een nieuwe auto nodig? Denk eens aan private lease!

Informatie over Private Lease