Zitten er nadelen aan een private lease?

Dat private leasen steeds populairder wordt, is uiteraard niet zo verwonderlijk. Met een private lease profiteer je immers van legio voordelen, zoals een prachtige auto onder je achterste zonder dat je eerst jarenlang bezig bent een spaarsaldo op te bouwen. Door het afsluiten van een leasecontract komen prachtige, populaire auto’s zoals een auto uit de BMW 3-serie ineens binnen je bereik. En zolang je maar netjes je maandelijkse verplichtingen aan de leasemaatschappij nakomt, heb je verder geen omkijken naar je auto. Je hoeft dus verder niets te regelen of te betalen en kunt dus autorijden voor een vooraf vastgesteld bedrag.

Nadelen private lease

nadelen private leaseIs het dan allemaal goud wat er blinkt? Je zou het bijna zeggen, en laten we wel wezen: het is een geweldige manier om goedkoop en gemakkelijk een nieuw (of tweedehands) model te rijden. Toch geldt ook bij private lease dat ieder voordeel ook weer z’n nadelen kent. Een van de belangrijkste nadelen van private lease is dat je niet zondemeer van je financiële verplichtingen afkomt. Voor een ‘gewone’ auto geldt dat je ‘m kan verkopen als je ‘m niet meer kunt betalen. Hoezeer dat je ook aan het hart gaat, je bent op die manier wel een flinke kostenpost kwijt. Bij een leasecontract is het allemaal niet zo eenvoudig. Daarom geldt: ga bij het afsluiten van een leasecontract niet over één nacht ijs en neem de tijd en de moeite om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Ben je bang dat een leaseauto te hoog (lees: te duur) gegrepen is voor je, begin er dan niet aan. Ook bij leasen geldt: bezint eer ge begint!

type rijderKilometervreter of zondagsrijder

Kan je niet genoeg krijgen van al dat asfalt of ben je iemand die alleen de auto pakt wanneer het écht niet anders kan? Als leaserijder moet je van te voren een inschatting maken van het aantal kilometers dat je per jaar denkt te rijden. Dit bepaalt namelijk mede de prijs van je leasecontract. Niet iedereen vindt het gemakkelijk om vooraf in te schatten hoeveel kilometer hij/zij gaat rijden.

Dág schadevrije jaren!

Ben je een beetje voorzichtig op de weg, dan bouw je schadevrije jaren op. Deze vertalen zich in een aantrekkelijke no claimkorting op je WA-verzekering. Wanneer je een private leasewagen rijdt, heb je echter op papier geen eigen auto tot je beschikking en bouw je dus ook geen schadevrije jaren op. De schadevrije jaren die je vóór je leasecontract hebt opgebouwd, kan je meestal niet tot in de eeuwigheid bewaren: na een jaar of drie zijn ze bij de meeste verzekeringsmaatschappijen als sneeuw voor de zon verdwenen. Gelukkig zijn er enkele leasemaatschappijen die een oplossing bedacht hebben voor dit probleem: zij schrijven tijdens de looptijd van het leasecontract extra schadevrije jaren bij in het systeem van RoyData.

Private lease drukt op je hypotheek

Heb je plannen om én een private lease af te sluiten én binnenkort een (ander) huis te kopen? Niet doen! De bank zal namelijk je private leasecontract mee laten wegen bij het bepalen van het maximale bedrag dat je kunt lenen. Dit betekent concreet dat maar liefst 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering wordt gebracht op je maximale woonlasten. Ook wanneer je een lening afsluit om een auto te kopen, geldt dat deze drukkend werkt op je hypotheek.

Keurmerk Private Lease

Private lease is bug business: er zijn steeds meer aanbieders op de markt te vinden. Al deze aanbieders hanteren weer verschillende voorwaarden en regels. Om de consument enige bescherming te bieden hebben de Consumentenbond en de stichting Keurmerk Private Lease samen algemene voorwaarden opgesteld. Deze zijn sinds 1 februari 2016 van kracht.

Ook is er een keurmerk opgericht. Aanbieders die aan dit keurmerk willen voldoen, moeten de algemene voorwaarden naleven. Hierdoor wordt de consument beschermd tegen maandelijkse onredelijke en onverwachte kosten. Ook wordt er in de voorwaarden geregeld dat de leasemaatschappij de maandtermijn niet tussentijds mag verhogen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease aanbieders

Vergelijken loont! Neem bijvoorbeeld in je vergelijking mijndomeinauto (aff.), Athlon (aff.), Volkswagen (aff.) en Leas'm mee. Allen gespecialiseerd in private lease.

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Leas'm >


Een reactie plaatsen