Inhoud artikel:

Winterbanden leaseauto

Met de Hollandse kwakkelwinters weet je maar nooit of het gaat vriezen of dooien. Toch zijn er genoeg dagen dat het sneeuwt, ijzelt of het wegdek bevroren is door nachtvorst. Wel zo fijn als je dan met winterbanden rijdt. Maar zijn de winterbanden inbegrepen bij je leasecontract? Of moet je dit zelf regelen? En kun je dan niet gewoon blijven doorrijden op zomerbanden?

Waarom winterbanden voor je leaseauto?

Winterbanden verhogen de veiligheid onder slechte rijomstandigheden, zoals op een bevroren, nat of glad wegdek, tijdens een sneeuwbui of ijzel. Goede winterbanden zijn gemaakt van een speciaal soort rubber en zijn voorzien van een aangepast profiel. Zo beschikt de band op het loopvlak over brede groeven, waardoor sneeuw, modder en water gemakkelijk worden afgevoerd.

Daarnaast heeft de band speciale lamellen om meer grip te hebben op ijs en sneeuw. Je hebt daardoor meer controle over je voertuig. Dat merk je bijvoorbeeld bij het optrekken (geen spinnende wielen meer!), maar vooral ook bij het remmen. Je remweg met winterbanden is maar liefst de helft korter dan wanneer je op zomerbanden rijdt. Dat scheelt aardig wat meters en op een glad wegdek is dat geen overbodige luxe.

Zomerbanden in de winter, dat kan toch ook?

Een zomerband is gemaakt van speciaal materiaal dat goed bestand is tegen hoge temperaturen. Dat is belangrijk in de zomer, want asfalt kan echt bloedheet worden als de zon erop schijnt. Zomerbanden worden echter minder flexibel bij lagere temperaturen (vanaf een graad of 7 Celsius). Daardoor vermindert de grip op het wegdek en bovendien verlengt het de remweg aanzienlijk. Omdat een zomerband ook minder profiel heeft, heb je bij sneeuw en ijs nauwelijks grip op de weg. Daarom is het gewoon geen goed idee om ‘s winters met zomerbanden te rijden.

All-seasonbanden

Naast zomer- en winterbanden bestaan er ook nog de zogenaamde all-seasonbanden. Deze banden zijn een soort tussenvorm en kunnen – de naam zegt het al – zowel in de zomer als in de winter worden gebruikt. Het is wel zo dat de effecten van all-seasonbanden minder uitgesproken zijn dan die van de zomer- of winterband. Bij hele hoge of lage temperaturen presteren ze dus minder goed. All-seasonbanden zijn dus prima in een gematigd klimaat, zoals hier in ons kikkerlandje. Wil je op wintersport of ga je juist met je leaseauto op zomervakantie naar regio hittegolf, dan kun je beter kiezen voor zomer- of winterbanden. In veel wintersportlanden zijn banden ‘met winterse eigenschappen’ (winterbanden of all-seasonbanden) overigens verplicht!

Hoe kun je winterbanden herkennen?

Geen idee of je nu op all-season-, zomer- of winterbanden rijdt? Je herkent winterbanden gemakkelijk aan de speciale symbolen die erop staan. Banden met winterse eigenschappen (dat is dus ook de all-seasonband) zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. Dit symbool mag alleen gevoerd worden als de band is getest op sneeuw, dus let daarop! Daarnaast staan op de meeste all-season- en winterbanden twee letters: de M en de S. Deze letters staan voor Mud and Snow, oftewel modder en sneeuw.

Krijg je winterbanden bij je privé-leaseauto?

Winterbanden zijn niet altijd automatisch inbegrepen bij je leasecontract. Bij enkele aanbieders is dit wel zo, bij de meeste heb je de keuze om het aan je contract toe te voegen tegen een meerprijs. Het voordeel is dat je in beide gevallen automatisch een oproep krijgt om de banden om te wisselen. Ook worden de omgeruilde zomer- en winterbanden voor je opgeslagen, en dat scheelt een hoop ruimte in je schuur.

Mag je winterbanden onder je leaseauto zetten?

Er zijn ook leasebedrijven die standaard all-seasonbanden of zomerbanden onder hun auto’s hebben. Wil je die omwisselen voor winterbanden, check dan even of dit mag en hoe je dit regelt. Bij sommige leasemaatschappijen mag je zelf kiezen waar je de banden laat vervangen, andere hebben een overeenkomst met een bepaalde garage. In veel gevallen geldt: is je leasecontract afgelopen, dan moet de auto ‘in originele staat’ worden ingeleverd. Dat betekent dat je de winterbanden voor die tijd moet hebben omgeruild voor de originele banden.

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

1 gedachte over “Winterbanden voor je leaseauto”

  1. Mijn oom least sinds deze zomer een auto. Hij heeft geen winterbanden, maar wil deze wel als het weer wat kouder wordt. Handig dat je aan de letters op de banden kan zien of je winterbanden hebt. Mijn oom gaat even kijken naar zijn contract.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Zuinig rijden met je leaseauto, dat is dubbel voordeel.
Om privéauto te kunnen leasen, moet je een vast inkomen hebben. Maar kun je dan ook een private lease nemen als je een uitkering hebt?
Elektrisch leasen wordt steeds populairder. Logisch, want elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Zestig jaar of ouder en een nieuwe auto nodig? Denk eens aan private lease!

Informatie over Private Lease