Inhoud artikel:

Kosten private lease

Wil je een privéauto leasen, dan krijg je te maken met een all-in-bedrag. Voor een vast maandelijks tarief rijd je in een nieuwe auto en heb je verder nergens omkijken naar. Maar wat zit er nu eigenlijk bij het leasecontract inbegrepen? En hoef je verder echt niets te betalen? In dit overzicht zie je welke kosten bij private lease komen kijken.

Maandbedrag verschilt per auto

Om maar met een open deur te beginnen: het maandbedrag dat je betaalt voor een particuliere leaseauto hangt natuurlijk vooral af van het model en de uitvoering. Kies je een bescheiden wagentje zonder extra’s, dan ben je zo rond de twee- tot driehonderd euro kwijt. Ga je voor een groot model met allerlei luxe toevoegingen (verwarmde buitenspiegels, een ingebouwd navigatiesysteem), dan kan de rekening oplopen tot grofweg 800 euro per maand. Wat dat betreft is er geen verschil met een koopauto.

Wat zit er standaard in het leasebedrag?

Of je nou een grote of een kleine leaseauto kiest, je maandelijkse leasebedrag bestaat altijd uit een aantal vaste lasten, waaronder:

  • Onderhoud, APK en reparatie;
  • Wegenbelasting;
  • Allrisk verzekering;
  • Reparatie van schade (ook de ruiten);
  • Vaststaand aantal kilometers.

Afhankelijk van het leasebedrijf, kunnen er ook nog andere services zijn opgenomen in het maandelijkse leasebedrag. Denk bijvoorbeeld aan pechhulp, inzittenden verzekering, vervangend vervoer of de wisseling en opslag van zomer- en winterbanden. Zitten deze items niet bij het maandbedrag in, dan kun je die tegen bijbetaling aanschaffen. Hierdoor kan je schijnbaar goedkope leaseauto alsnog behoorlijk prijzig worden.

Hoe wordt het leasebedrag bepaald?

Een leasemaatschappij bedenkt de tarieven natuurlijk niet zomaar. Je maandelijkse leasebedrag is gebaseerd op een aantal kostenposten waarmee het bedrijf te maken krijgt. Naast de vaste lasten zoals wegenbelasting, reparatie, verzekering en onderhoud, zijn dat in ieder geval:

  • Aanschafwaarde;
  • Cataloguswaarde;
  • Jaarlijkse afschrijving (de waardevermindering van de auto).

Dat zijn dus dezelfde kosten waarmee je te maken krijgt als je zelf een auto zou kopen in plaats van leasen.

Minpuntje: meestal wordt je opgebouwde no claim-korting door schadevrije jaren niet meegerekend in de leaseprijs. Daar staat tegenover dat het leasebedrijf kwantumkorting krijgt bij de inkoop van het wagenpark. Die meevaller wordt meestal dan weer wel meegeteld.

Verder heeft de looptijd van je leasecontract natuurlijk ook invloed op het maandbedrag. Hoe langer je leaset, hoe voordeliger het wordt. Wil je niet zo lang vastzitten aan een contract (shortlease of flexibel leasen zijn dan goede opties), dan betaal je wat meer. Dealerleasing is bijvoorbeeld een shortlease maatschappij waar je vanaf 1 maand al een auto kan leasen, bekijk aanbod > (aff.)

Welke extra kosten bovenop maandelijks leasebedrag?

Een private lease heb je in principe voor een vast maandelijks bedrag. Maar let op: een aantal kosten zit daar niet bij inbegrepen. De volgende posten zul je bij iedere leasemaatschappij extra moet betalen:

Deze kosten komen dus altijd bovenop je maandelijkse leasebedrag! Helaas is dat vaak nog niet alles. De leasemaatschappij kan in zijn aanvullende voorwaarden bepalen dat er nog andere uitgaven niet inbegrepen zijn. Zo kunnen ze bij aanvang van de leaseovereenkomst een eenmalige borg of aanbetaling eisen. Dat zal geen torenhoog bedrag zijn, maar je moet er wel rekening mee houden. Lees dus altijd de algemene en aanvullende voorwaarden van het leasebedrijf voordat je je handtekening zet onder een contract!

Voorbeeld kosten bij private lease