To lease or not to lease?

Als je nog nooit een leasecontract hebt afgesloten, vraag je je wellicht af wat er wel en niet is inbegrepen in het maandelijks bedrag dat je aan de leasemaatschappij betaalt. Heb je hier nog nooit bij stilgestaan? Ook dan is onderstaande tekst zeker van belang. Het tekenen van een leasecontract betekent immers: het afsluiten van een contract waar je langere tijd aan gebonden bent, óók wanneer het je niet uitkomt of waar je achteraf gezien misschien je bedenkingen bij hebt. “Bezint eer ge begint” is dan ook zeer aan te raden!

Het maandbedrag aan de leasemaatschappij

Kies je ervoor om je nieuwe auto niet te kopen, maar via een private lease voor je deur te krijgen, dan is het belangrijk te weten wat er wel en niet bij de leaseprijs is inbegrepen. Je betaalt immers maanden- en zelfs jarenlang een (soms behoorlijk) bedrag aan de leasemaatschappij, maar wat krijg je hier nou eigenlijk voor terug? Om te beginnen natuurlijk: je droomauto voor de deur. En dat zónder jarenlang sparen! Met de fiscale bijtelling heb je in het geval van een private lease niets te maken, dus of je gaat voor milieuvriendelijk en zuinig of juist voor een geld- en brandstofverslindende “snelle bak” is geheel aan jouzelf. Ook om de wegenbelasting hoef je je niet te bekommeren: deze wordt immers verhaalt op de eigenaar van de auto, en níet op de gebruiker. Aangezien je zelf geen eigenaar bent, draait de leasemaatschappij dus op voor de kosten van de wegenbelasting.

Hetzelfde geldt voor de kosten van de autoverzekering. Ben je zelf eigenaar van de auto, dan heb je de keuze tussen het afsluiten van een WA-, een beperkt casco of een volledig casco (all risk) autoverzekering. Bij een leaseauto heb je deze keuze níet: bij vrijwel alle leasemaatschappijen geldt dat de auto all risk verzekerd wordt. De premie van deze verzekering wordt echter niet apart in rekening gebracht, maar zit in het maandbedrag dat je betaalt aan de leasemaatschappij. Ook reparatie, onderhoud en zelfs autobanden komen voor rekening van de leasemaatschappij. Dit betekent dat je niet hoeft te vrezen voor een onverwachts dure reparatie aan je auto; je betaalt immers een vast maandbedrag en that’s it. Vooraf weten waar je qua kosten aan toe bent, is niet voor niets een van de meestgenoemde voordelen van een private lease auto.

Voor de kilometervreters

Natuurlijk is het niet al goud wat er blinkt. Goed opletten is dan ook een must: bij sommige leasemaatschappijen zitten de kilometers die je rijdt, niet inbegrepen bij het maandelijks leasebedrag! Deze worden dan apart in rekening gebracht.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease aanbieders

Vergelijken loont! Neem bijvoorbeeld in je vergelijking mijndomeinauto (aff.), Athlon (aff.), Volkswagen (aff.) en Leas'm mee. Allen gespecialiseerd in private lease.

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Leas'm >


Een reactie plaatsen