Schadevrije jaren bij private lease

Een van de redenen waarom de meeste autobezitters niet happig zijn op het delen van hun auto, of op het uitlenen ervan zit ‘m in de opbouw van je schadevrije jaren. Ook al is de schade die een ander met jouw auto rijdt verzekerd, je opgebouwde no claim-korting gaat eraan. Maar hoe zit dat met schadevrije jaren en private lease? In dit blog lees je er alles over.

Laten we om te beginnen maar eens een misverstand uit de wereld helpen. Veel mensen denken namelijk dat zij met een leaseauto geen schadevrije jaren meer kunnen opbouwen. Alle voordelen van private lease ten spijt zou dat een flink nadeel zijn als je aan het einde van de leaseperiode toch weer een eigen auto zou willen kopen. Leasemaatschappijen weten dit ook, en hebben daarom een handige manier geïntroduceerd om hun ex-klanten toch aan een mooie no claim-korting te helpen: de verklaring van schadevrije jaren. Hierin verklaren zij dat jij gedurende de leaseperiode geen brokken hebt gemaakt (moet dit natuurlijk wel echt het geval geweest zijn) en krijg jij in de meeste gevallen alsnog een korting op het maandbedrag van je verzekering.

Als je geen verklaring krijgt

Doet de leasemaatschappij die jij op het oog hebt niet aan dergelijke verklaringen? Hou er dan rekening mee dat je je opgebouwde schadevrije jaren zou kunnen verliezen. Voor een korte periode een private lease afsluiten maakt niet uit, maar na een jaar of drie tellen de opgebouwde schadevrije jaren bij de meeste verzekeringsmaatschappijen niet meer mee. Vergelijken dus >

Overigens geldt dit natuurlijk niet alleen voor mensen die een private lease afsluiten. Ook als je helemaal geen auto rijdt, of bijvoorbeeld alleen in de bolide van je partner, kan het gebeuren dat je opgebouwde no claim-korting als sneeuw voor de zon verdwijnt. Keerzijde van de medaille is natuurlijk wel dat dit ook geldt voor een eventuele minder gunstige staat van dienst: een paar jaar geen eigen auto op je naam is een uitstekende manier om een premieopslag na iets teveel schade te ontlopen.

Schadevrije jaren en korting bij de leasemaatschappij

Autorijden is duur, om meerdere redenen. Een belangrijke kostenpost zit ‘m altijd in de verzekering, dus als je daarop kan besparen is dat mooi meegenomen. Die korting “spaar” je door je schadevrije jaren, maar bij private lease ben jijzelf niet degene die een autoverzekering afsluit: dat doet de leasemaatschappij voor je.

Bij de meeste leasemaatschappijen krijg je korting als je de afgelopen zes tot acht jaar schadevrij hebt gereden. (Langer mag natuurlijk altijd.) De bedragen waarmee wordt geadverteerd zijn echter meestal al inclusief deze korting. Heb je niet genoeg schadevrije jaren op je conto staan? Dan betaal je een opslag bovenop de maandbedragen waarmee wordt geadverteerd.

Je schadevrije jaren aantonen

Heb je je auto verkocht en kies je in het vervolg voor een private lease? De verzekeringsmaatschappij waarbij je je laatste auto verzekerd had, stuurt je na beëindiging van je verzekering een overzicht waaruit blijkt hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Dit overzicht kan je vervolgens gebruiken om bij de leasemaatschappij aan te tonen dat je daadwerkelijk schadevrij gereden hebt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Deze aanbieders zijn gespecialiseerd in private lease:

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Seat > Leas'm > ANWB >


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geef een waardering)
Loading...

Een reactie plaatsen