Inhoud artikel:

No-claimkorting

Nog nooit een paaltje geraakt of een ongeluk gehad? Dat is mooi, want zo bouw je schadevrije jaren op en dat betekent no-claimkorting op de verzekeringspremie. Tenminste, als je een eigen auto hebt die je zelf verzekert. Maar hoe zit dat bij een privé-leaseauto? Bouw je eigenlijk wel schadevrije jaren op bij private lease en kun je die altijd weer gebruiken? Alle feiten op een rij.

Wat is no-claimkorting ook al weer?

No-claimkorting is een korting die je krijgt op de premie van je autoverzekering. Je komt daar alleen voor in aanmerking als je geen schade claimt. De hoogte van die korting bepaalt je autoverzekeraar aan de hand van het aantal schadevrije jaren die je op je naam hebt staan. Die gegevens staan in een handige database waartoe alle verzekeraars toegang hebben: Roy Data. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claimkorting. De schadevrije jaren verlopen als er drie jaar lang geen autoverzekering op jouw naam is afgesloten.

Krijg je no-claimkorting bij private lease?

Ook enkele private leasemaatschappijen zijn actief aangesloten bij Roy Data. Je kunt bij deze aanbieders dus korting krijgen op je leasebedrag als je een aantal schadevrije jaren hebt. Deze leasebedrijven zetten vervolgens ook het aantal schadevrije jaren dat jij in hun leaseauto rijdt onder jouw naam in het systeem. Zo blijft je saldo netjes op peil en kun je gewoon weer no-claimkorting krijgen als je overstapt naar een eigen koopauto, of als je een nieuw leasecontract aangaat bij een leasebedrijf dat ook is aangesloten bij Roy Data.

Wel een punt om op te letten: niet alle leasebedrijven die actief zijn aangesloten bij Roy Data houden jouw schadevrije jaren automatisch bij in het systeem. Vraag daar dus altijd naar!

Bouw je altijd schadevrije jaren op bij private lease?

Een groot deel van de leasemaatschappijen is helaas (nog) niet aangesloten bij het Roy Data-systeem. Of ze kunnen je schadevrije jaren wel zien, maar doen hier niets mee. Je opgebouwde schadevrije jaren worden dan dus niet vertaald naar korting op de leaseprijs. Veel mensen vinden dit (terecht) een minpunt van leasen.

Daarnaast geven deze leasebedrijven je nieuwe schadevrije jaren in de leaseauto niet door aan het systeem. Dat laatste zou een flink nadeel kunnen zijn als je aan het einde van de leaseperiode toch weer een eigen auto kopen wil. Of als je overstapt naar een leasemaatschappij die wel is aangesloten bij Roy Data. Je zou dan de volle mep betalen aan verzekeringspremie of leasebedrag. De leasemaatschappijen weten dit ook, en hebben hier iets op bedacht: de verklaring van schadevrije jaren.

Verklaring schadevrije jaren (leaseverklaring)

Verklaring schadevrije jaren (leaseverklaring)
Vaak krijg je met een “Verklaring schadevrije jaren (leaseverklaring)” toch nog een no-claimkorting.

In de Verklaring schadevrije jaren (ook wel leaseverklaring genoemd) zet jouw leasemaatschappij hoeveel jaar je in de leaseauto hebt gereden en welke eventuele schade er bij de verzekering is geclaimd. Met die verklaring kun je vervolgens aankloppen bij je nieuwe verzekeraar of Roy Data-leasebedrijf. Vaak krijg je dan toch nog een no-claimkorting. Tip: lees de verklaring altijd even goed door en check of de gegevens juist zijn.

Telt de Verklaring Schadevrije Jaren altijd mee?

Helaas accepteren niet alle autoverzekeraars de verklaring van de leasemaatschappij. In dat geval krijg je dus geen no-claimkorting. De schadevrije jaren van vóór je leaseperiode zijn dan meestal verlopen, dus daar heb je dan ook niets aan. Je betaalt in dat geval de volle prijs voor je autoverzekering, en dat kan aardig oplopen.

Er zijn ook leasebedrijven die naar aanleiding van de verklaring wel een no-claimkorting geven, maar het aantal schadevrije jaren niet overnemen. Daardoor zakt je saldo schadevrije jaren, wat weer nadelig is als je overstapt naar een andere verzekeraar.

Hoe voorkom je verlies van schadevrije jaren?

Sta je op het punt om jouw private lease om te ruilen voor een eigen auto? Ga dan eerst even na of je leasemaatschappij is aangesloten bij Roy Data en zo ja, of ze jouw schadevrije jaren daadwerkelijk hebben doorgezet naar het systeem. Is dat niet het geval, vraag dan om een verklaring schadevrije jaren. Check vervolgens welke verzekeringsmaatschappij een verklaring schadevrije jaren accepteert zodat je no-claimkorting kan krijgen voor je nieuwe auto.

Welke private leasebedrijven zijn aangesloten bij Roy Data?

Op dit moment (voorjaar 2020) zijn de volgende leasemaatschappijen actief aangesloten bij het Roy Data-systeem:

  • Driessen Autolease;
  • Leaseplan;
  • Hitachi Capital Mobility (Noordlease);
  • Terberg Leasing (Justlease.nl);
  • Vemo Lease (Autopermaand.nl).

Bij deze bedrijven blijven je schadevrije jaren (van voor en tijdens de leaseperiode) gewoon behouden.

Overigens is de verwachting dat steeds meer private leasemaatschappijen zich actief zullen gaan aansluiten bij het Roy Data-systeem. Ook roept de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA Lease) verzekeringsmaatschappijen op om leaseverklaringen te accepteren. Hopelijk tellen over een aantal jaar je schadevrije jaren dus altijd en overal mee. Tot die tijd is het een kwestie van goed opletten en verzekeraars en aanbieders vergelijken!

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Je hebt besloten een privé-auto te gaan leasen. Maar wat doe je dan met je huidige auto? Veel private leasebedrijven bieden tegenwoordig een inruilservice.
Zuinig rijden met je leaseauto, dat is dubbel voordeel.
Stel: je rijdt in een private lease auto en wil nu een huis kopen. Heeft je leasecontract dan invloed op het hypotheekbedrag?
Het laten monteren van winterbanden is een goed idee, ook zonder wintersportplannen.

Informatie over Private Lease