Schade aan je leaseauto, wat nu?

Voor wie nog twijfelt tussen de aanschaf van een eigen auto of het afsluiten van een (private) leaseconstructie, zal het financiële gedeelte uiteraard van groot belang zijn. Zo vragen veel mensen zich af of je met een private lease duurder uit bent dan met huurkoop of met ouderwets sparen voor een auto. Toch is vaak niet alleen het prijskaartje doorslaggevend: wat private leasers aanspreekt, is het feit dat zij voor een vast bedrag per maand precies weten waar zij aan toe zijn. De wegenbelasting, de rekening van de garage, de autoverzekering: met een leasecontract betaal je alles in één! Dit is dan meteen een van de meest genoemde voordelen van een leaseconstructie. Maar wat als je te maken krijgt met schade?
Iedere autoliefhebber vreest voor het geluid van blik dat onzacht in aanraking komt met andere elementen, zoals medeweggebruikers, plots overstekende bomen en het beruchte onzichtbare paaltje. Vaak worden deze schades veroorzaakt tijdens slecht een klein ogenblik van onoplettendheid: een seconde is meer dan genoeg. Door altijd en overal je aandacht goed je aandacht te houden bij wat je aan het doen bent, kan je al veel leed voorkomen. Ook is het belangrijk om je niet alleen je eigen kwaliteiten, maar ook zeker je eigen grenzen te kennen: ben je niet zo’n ster in inparkeren, rij dan liever een stukje verder dan dat je probeert om je auto op een parkeerplaats ter grootte van een postzegel te persen. Maar wat als je nu toch schade rijdt?

Horen, zien en (ver)zwijgen?

Heb je je private leaseauto voorzien van een fikse deuk, dan is het belangrijk om hiervan je leasemaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. Ook bij ruitschade moet je contact opnemen met de instantie waarbij je je leasecontract hebt afgesloten. De leasemaatschappij zal je vervolgens informeren over hoe en waar je je auto moet laten repareren. In veel gevallen betaal je een eigen risico, vaak een bedrag van zo’n € 135,=. Verder heeft de schade gevolgen voor je no claim-korting: doordat je terugvalt in schadevrije jaren, heb je grote kans dat je maandelijkse leasekosten toenemen. Het kan dan ook, zeker bij kleinere schades, voordeliger zijn om de auto op eigen kosten te laten repareren. Overleg dit echter wel met je leasemaatschappij: een schade verzwijgen is niet aan te raden.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Deze aanbieders zijn gespecialiseerd in private lease:

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Seat > Leas'm > ANWB >


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geef een waardering)
Loading...

1 gedachte over “Schade aan je leaseauto, wat nu?”

Een reactie plaatsen