Schade aan je leaseauto, wat nu?

Nee hè, schade! Niets zo vervelend als een flinke kras, deuk of erger in je mooie privé-leaseauto. Gelukkig wordt de reparatie altijd helemaal vergoed door de verzekering… Of toch niet? Hoe zit dat precies en wat moet je doen als je schade aan je leaseauto hebt?

Oeps…

Het oplopen van schade is zo gebeurd. Iets te krap ingeparkeerd, het portier geopend terwijl er net een fiets langskomt, een kiezelsteen tegen de ruit… Maar ook inbraakschade behoort tot de meest voorkomende schades bij leaseauto’s. Zo’n kras of deuk kun je het beste zo snel mogelijk laten repareren. Als de lak beschadigd is, kan het onderliggende metaal namelijk gaan roesten als je er te lang niets aan doet. De schade wordt dan alleen maar erger. Ook grotere schadegevallen, zoals een kapotte bumper, moeten natuurlijk direct gefikst worden.

Schade aan je leaseauto eerst melden

Heb je schade, dan is het zaak om je leasebedrijf zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Leasebedrijven hebben allemaal hun eigen richtlijnen om schadegevallen te behandelen. Vaak hebben ze een overeenkomst met bepaalde garages of onderhoudsbedrijven. Laat de schade dus nooit op eigen houtje repareren, want het kan zomaar zijn dat jouw leasemaatschappij dat niet accepteert. Je krijgt de rekening dan niet vergoed.

Tegenwoordig kun je schade heel gemakkelijk doorgeven. Veel leasebedrijven werken met een app of website waarop je het schadeformulier kan invullen. Is er een andere partij betrokken bij de zaak, bijvoorbeeld in het geval van een aanrijding, dan moet je meestal ook het Europees Schade- en Aanrijdingsformulier invullen. Is de schade dermate groot dat je niet verder kunt rijden, dan moet je dit telefonisch melden.

Ben je op vakantie met je privé-leaseauto? Ook bij schade in het buitenland moet je eerst altijd contact opnemen met je leasemaatschappij. Je hoort dan van hen wat je moet doen om de schade te laten herstellen en eventueel voor vervangend vervoer te zorgen.

Let op: sommige leasebedrijven eisen dat je binnen een bepaald tijdsbestek (bijvoorbeeld binnen 3 uur) de schade meldt! Het is dus goed om de algemene voorwaarden van je leasecontract nog eens even door te lezen, voor het geval er eens iets gebeurt.

Wordt schade aan je leaseauto vergoed?

Je hebt drie soorten schade:

  • Schade die is ontstaan door jouw schuld. Denk aan geen voorrang geven, dat paaltje bij het parkeren, of je hond die de bekleding van de achterbank heeft beschadigd.
  • Schade die is ontstaan door ‘de ander’, zoals een botsing waarbij jij geen voorrang kreeg, iemand die achterop jouw leasewagen knalt bij het stoplicht of een inbreker die je raampje heeft ingeslagen.
  • Schade die op onbekende manier is ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je terugkomt van boodschappen doen en er zit een deuk in je auto, maar geen briefje onder je ruitenwisser.

Tegen schade die overduidelijk is ontstaan door derden, ben je verzekerd via je leasemaatschappij. Je hoeft de reparatiekosten dan niet te betalen. Ook kost het je geen schadevrije jaren, als die al worden bijgehouden door je lease-aanbieder.

Veroorzaak je zelf schade, aan je eigen auto en/of aan die van een ander, dan zijn de reparatiekosten ook gedekt. Wel betaal je in dat geval een eigen bijdrage. Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per leasemaatschappij. Sommige bedrijven verhogen bovendien die eigen bijdrage als je te vaak brokken maakt. Ook kan je saldo aan schadevrije jaren verminderen door zelf veroorzaakte schade. Check dus altijd even de algemene voorwaarden, liefst voordat je met een leasebedrijf in zee gaat. Zo weet je wat je kunt verwachten bij schade aan je leaseauto.

Is het niet aantoonbaar wie de schade heeft veroorzaakt, maak dan voor de zekerheid eerst foto’s van de situatie en probeer getuigen te vinden die iets gezien hebben (noteer hun telefoonnummers waar je ze later op kunt bereiken). Overleg daarna zo snel mogelijk met je leasemaatschappij. Zij vertellen je wat je eventueel nog kunt doen en wat hun beleid is in dit geval.

Wat als je schade aan je leaseauto niet meldt?

Het is niet handig om schade te verzwijgen. Aan het einde van je leasecontract moet je je leaseauto inleveren, en dan wordt de auto helemaal geïnspecteerd. Schade die op dat moment ontdekt wordt, moet je alsnog betalen. Vaak is de beschadiging dan al erger dan toen hij nog ‘vers’ was, en dat kost alleen maar meer geld.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Een aantal aanbieders die gespecialiseerd zijn in private lease:

Auto.nl Mijndomein Athlon Volkswagen Seat Leas'm ANWB Peugeot


2 gedachten over “Schade aan je leaseauto, wat nu?”

  1. Ik rijd private-lease. Nu heb ik schade aan mijn auto, die veroorzaakt is door een andere automobilist (te weinig afstand houden van mijn geparkeerde auto, waardoor buitenspiegel beschadigd werd). De schadeformulieren zijn ingevuld etc. Nu krijg ik alsnog een rekening voor 300 euro eigen risico. Mijn inziens is dat een belachelijke zaak, omdat de volledige schade gedekt is door de verzekering van de tegenpartij. Heeft iemand soortgelijke ervaringen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie