Privéauto leasen? Check het keurmerk!

Inhoud artikel:

Keurmerken Private Lease

Een privéauto leasen kent veel voordelen. Private lease is tegenwoordig dan ook bijna overal mogelijk. Dat is handig, maar vergroot ook de kans op malafide praktijken. Hoe weet je dan waar je zijn moet en waar vooral niet? Een keurmerk kan hierbij helpen. Maar welke private lease keurmerken  zijn er eigenlijk? Zijn ze allemaal betrouwbaar en wat is het verschil?

Keurmerken Private Leasemaatschappijen

Steeds meer mensen willen een privéauto leasen. En dus schieten de aanbieders als paddenstoelen uit de grond. Enige controle op dit gebied is dan ook geen overbodige luxe. De twee belangrijkste keurmerken die garanderen dat je least bij een betrouwbare aanbieder zijn ‘Keurmerk Private Lease’ en ‘Private Lease OK’. We lichten deze private lease keurmerken even nader toe.

Keurmerk Private Lease

Het onafhankelijke Keurmerk Private Lease is in 2016 opgezet door de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) in samenwerking met de consumentenbond. Het doel van het keurmerk: het beschermen van de consument tegen schimmige regels en onverwachte en onredelijke kosten.

Keurmerk Private Lease: vijf zekerheden

Een private leasemaatschappij krijgt niet zomaar een Keurmerk Private Lease. Het bedrijf moet voldoen aan strenge criteria. Daarnaast gebruiken alle aangesloten aanbieders dezelfde algemene voorwaarden. Je weet dus zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het keurmerk zorgt voor 5 zekerheden:

  • Eerlijke voorwaarden. De algemene voorwaarden van het bedrijf zijn samengesteld in overleg met de consumentenbond. Deze voorwaarden zijn bij iedere aangesloten aanbieder gelijk. In de voorwaarden staat duidelijk vermeld welke rechten en plichten je hebt als consument. Bijvoorbeeld of je een borgsom moet betalen, welke kosten er zijn verbonden aan contractbreuk of hoe de extra kilometers verrekend worden;
  • Compleet contract. In het leasecontracten zijn reparatie, verzekeringen, pechhulp (met vervangend vervoer), wegenbelasting en onderhoud opgenomen.
  • Bescherming tegen te hoge financiële lasten. Het bedrijf bekijkt samen met jou wat het maximaal haalbare leasebudget per maand is. Ook mag de afgesproken maandtermijn niet zomaar worden verhoogd. Zo kom je niet in de financiële problemen.
  • Twee weken bedenktijd. Je krijgt je auto pas 14 dagen na ondertekening van het contract. Wil je binnen die tijd toch afzien van de overeenkomst, dan heeft dat verder geen financiële gevolgen.
  • Onafhankelijke geschillencommissie. Heb je onenigheid hebt met de aanbieder en je komt er samen niet uit? Dan buigt een onafhankelijke (en dus onpartijdige) geschillencommissie zich over de zaak.

Welke aanbieder heeft een Keurmerk Private Lease?

Het keurmerk begon met 30 aangesloten private lease-aanbieders. Inmiddels zijn dat er veel meer, en het aantal deelnemers groeit nog altijd gestaag. Er is dus altijd wel een private leasemaatschappij in jouw beurt die het Keurmerk Private Lease heeft. Je herkent de aangesloten deelnemers aan het logo van het keurmerk. Zo hebben de volgende leasebedrijven (aff.) het Keurmerk Private Lease:

Overigens kun je op de website van Keurmerk Private Lease ook een aanbieder zoeken in (de buurt van) je woonplaats.

Private Lease OK keurmerk

Een ander keurmerk is het Private Lease OK keurmerk van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR). Ook hier is het doel om de consument te beschermen tegen onduidelijkheid en oneerlijke praktijken. De Vereniging Zakelijke Rijders vertegenwoordigt de belangen van bestuurders die zakelijke kilometers maken. Nu we steeds meer flexibel gaan werken en het aantal ZZP’ers toeneemt, wordt de scheidslijn tussen zakelijk en privé steeds dunner. Een privé leaseconstructie kan dan ook prima samengaan met zakelijk rijden.

Richtlijnen Private Lease OK

De normen van het Private Lease OK keurmerk zijn opgesteld door veel verschillende partijen. Ook hier geldt dat de aanbieders dezelfde algemene voorwaarden moeten hanteren. Daarnaast worden er met de leasemaatschappij afspraken omtrent de klachtenafhandeling en mogen de algemene voorwaarden niet zomaar worden gewijzigd. Bedrijven die willen deelnemen, moeten aan deze normen voldoen en worden eerst getoetst door de VZR.

Welke aanbieder heeft een Private Lease OK keurmerk?

Bij het Private Lease OK keurmerk zijn verschillende private leasemaatschappijen aangesloten. Je herkent de aangesloten aanbieders aan het logo van Private Lease OK. Op de website van Vereniging Zakelijke Rijders vind je een overzicht van de bedrijven die dit keurmerk hebben.

Welk keurmerk voor privéauto leasen is het beste?

Zowel bij het Keurmerk Private Lease als bij het Private Lease OK keurmerk is goed nagedacht over de criteria waaraan een leasemaatschappij moet voldoen. Deze voorwaarden lijken ook erg op elkaar. Met de kwaliteit zit het dus wel goed.

Het grote verschil tussen deze twee private lease keurmerken: bij het Keurmerk Private Lease wordt de financiële draagkracht van de klant getoetst. Bij het Private Lease OK keurmerk is dat niet het geval.

Verder verschillen de eisen die aan de leasemaatschappij worden gesteld op enkele punten van elkaar. Zo is het eigen risico bij de een wat hoger dan bij de ander en zit er verschil in de duur van de opzegtermijn. Op de sites van VZR en Stichting Keurmerk Private Lease vind je meer inhoudelijke informatie over de criteria.

Overweeg de keuze voor een keurmerk!

Privé een auto leasen? Overweeg dan in zee te gaan met een leasebedrijf dat een van de twee private lease keurmerken heeft. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een betrouwbare aanbieder. En dat rijdt toch wel een stuk prettiger.

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

1 gedachte over “Privéauto leasen? Check het keurmerk!”

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Zuinig rijden met je leaseauto, dat is dubbel voordeel.
Ga jij dit jaar op wintersport of naar de zon met je private lease? Met deze tips ga je zorgeloos op reis.
Een private lease uit voorraad heeft veel voordelen. Zo heeft een voorraadauto heeft een korte levertijd.
Een ondertekend leasecontract is bindend. Je tekent meestal voor een aantal jaren. Maar wat als je je private leasecontract eerder wil of moet opzeggen?

Informatie over Private Lease