Privé leaseauto: wie is de eigenaar?

Inhoud artikel:

Wie is de eigenaar

Als je particulier gaat leasen, rijd je in een mooie, nieuwe auto voor een vast maandbedrag. Daarbij ben je een contract aangegaan voor een bepaalde periode. Betekent dit dat de auto van jou is aan het einde van de looptijd? En wie is de eigenaar van de leaseauto in de tussentijd? Jij of de leasemaatschappij? En hoe zit dat dan met een leaseauto van de zaak, of bij een huurkoopauto? Alle feiten over het eigendom van de leaseauto op een rij.

Je hebt niet het budget om een gloednieuwe auto te kopen, maar wil ook niet rondrijden in een oud of tweedehands exemplaar. Dan zijn er verschillende opties:

  • Je neemt een leaseauto op naam van de zaak (operational lease);
  • Je leaset privé een auto (private lease);
  • Je huurkoopt een auto (financial lease).

Wie is de eigenaar van de leaseauto bij operational lease?

De ‘auto van de zaak’ is in Nederland helemaal ingeburgerd. Een beetje bedrijf heeft een wagenpark met leaseauto’s waarvan de werknemers gebruik mogen maken. Je denkt misschien dat de werkgever de eigenaar is van de zakelijke leaseauto. Dat is niet zo. Bij operational lease is en blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. Dat geldt voor de gehele leasetermijn. Wel heb je vaak de mogelijkheid om de zakelijke leaseauto over te nemen aan het einde van de looptijd. Je betaalt dan het bedrag wat de auto nog waard is. De leasemaatschappij zal dat bedrag bepalen en een offerte aan je uitbrengen. Ga je akkoord, dan word jij op dat moment dus de nieuwe eigenaar van de auto.

Wie is de eigenaar van de leaseauto bij private lease?

Een privé leaseauto heeft veel voordelen, ook ten opzichte van een zakelijke leaseauto. Zo heb je geen last van fiscale bijtelling en ben je vrij in het kiezen van een model. Waar je bij een leaseauto van de zaak misschien gebonden bent aan een bepaald merk, mag je dit bij particulier leasen helemaal zelf weten. Je kunt dus ook een occasion leasen of een leaseauto met reclame. Ook mag je bijvoorbeeld de leaseauto delen met je moeder, als dat goed uitkomt.

Welke privé leaseauto je ook kiest; ook hier geldt dat het leasebedrijf de eigenaar van de auto blijft. En ook bij private lease mag je de leaseauto vaak overnemen aan het einde van je leasecontract, zodat je dan alsnog de eigenaar wordt.

Wie is de eigenaar bij financial lease (huurkoop)?

Bij financial lease (huurkoop) liggen de zaken iets anders dan bij operational en private lease. In dit geval ben jij direct de eigenaar van de auto, ook al heb je deze nog niet afbetaald. Gedurende de looptijd van het contract ben je de economische eigenaar: de auto komt op jouw balans te staan. Pas als de looptijd voorbij is en je hebt netjes aan al je maandelijkse betalingsverplichtingen voldaan, wordt je ook juridisch gezien de eigenaar.

Huurkoop betekent in feite dat je je auto op afbetaling koopt. Elke maand maak je het afgesproken bedrag over. Aan het einde blijft er dan nog een restschuld staan. Als je die ook hebt afbetaald, is de auto helemaal van jou. Daarbij behoudt de leasemaatschappij het recht om de auto terug te vorderen als de betalingen achterwege blijven.

Welke optie is beter?

Financial lease wordt over het algemeen gezien als een minder gunstige constructie voor de aanschaf van een auto. Dat komt vooral omdat je tijdens de looptijd al wel alle extra kosten betaalt. Je bent immers de eigenaar van de auto en dus ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventueel onderhoud, reparatie en verzekeringen. Deze uitgaven komen bovenop je maandelijkse leasebedrag. De Consumentenbond raadt financial lease daarom af. Een auto kopen of privé leasen is wat dat betreft voordeliger.

Bronnen en referenties

Vergelijk meer dan 600 private lease auto's

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Zuinig rijden met je leaseauto, dat is dubbel voordeel.
Met een tweedehands lease rij je nu nog voordeliger. Interessant voor particulieren en ZZP’ers!
Overweeg je een privé-leaseauto te bestellen? Met deze checklist zie je direct wat je allemaal kunt verwachten.
Een ondertekend leasecontract is bindend. Je tekent meestal voor een aantal jaren. Maar wat als je je private leasecontract eerder wil of moet opzeggen?