Inhoud artikel:

Private lease overnemen

De een wil van zijn leasecontract af, de ander is juist op zoek naar een leaseautootje voor korte duur. Kwestie van 1 + 1 = 2, want wist je dat je een private leasecontract kunt (laten) overnemen door/van iemand anders? Een prima oplossing voor alle partijen! Maar wat zijn hiervan de voor- en nadelen en waar moet je op letten bij een leasecontract overname?

Waarom een leasecontract laten overnemen?

Een leasecontract sluit je af voor een bepaald aantal jaren. Meestal gaat het om een periode van zo’n 2 tot 5 jaar. Eerder je leasecontract opzeggen, kan bij de meeste leasebedrijven kosteloos. Maar dan alleen onder bepaalde omstandigheden. Dat zijn meestal geen leuke gebeurtenissen: werkloosheid buiten jouw schuld om bijvoorbeeld, of een echtscheiding of ernstige ziekte. Zit je (gelukkig) niet in die situatie, dan moet je je leasecontract afkopen. Meestal gaat het om een percentage van de som die je maandelijks had moeten betalen gedurende de rest van de looptijd. Dat bedrag kan dus aardig oplopen, hoewel er voor leasebedrijven met een Keurmerk Private Lease wel een maximum vergoeding geldt.

Voorkom een afkoopsom en laat je leasecontract overnemen

Deze ‘boete’ kun je ontlopen door je leasecontract te laten overnemen door iemand anders. Misschien is je buurman, moeder of kennis op zoek naar een auto om voor kortere tijd te leasen. Als diegene jouw leasecontract overneemt van de leasemaatschappij, hoef jij dus geen opzeggingsvergoeding te betalen. Andersom hoeft jouw buurman, moeder of kennis niet verder te zoeken naar een schone, goed onderhouden leaseauto met een korte looptijd. Win-winsituatie!

Leasecontract overnemen kan niet altijd

Voordat je denkt: appeltje-eitje: er zitten wel wat haken en ogen aan deze constructie. Zo zal niet ieder leasebedrijf happig zijn op deze oplossing. Het brengt namelijk een hoop administratieve rompslomp met zich mee. Vraag dus altijd vooraf of het bedrijf wil meewerken aan een overname van je leasecontract. Sommige leasemaatschappijen zijn hier heel schappelijk in, andere hebben helemaal geen zin om deze service te bieden.

Dit komt er kijken bij overname leasecontract

Maar er is meer: als het leasebedrijf akkoord gaat met een overname, zal het een financiële screening willen uitvoeren bij de persoon die jouw leasecontract overneemt. Daarna zal de leasemaatschappij met een aangepast contractvoorstel komen. Meestal zal de leaseprijs voor de nieuwe ‘eigenaar’ van de auto goedkoper uitvallen. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Laat je dus eerst goed voorlichten over hoe jouw leasemaatschappij dit regelt.

Zijn alle financiële ins en outs geregeld, dan is er nog de overdracht van de auto zelf. Degene die de auto overneemt, moet akkoord gaan met de staat van jouw voiture. Zorg ervoor dat hij/zij op de hoogte is van alle eventuele beschadigingen en leg dit ook vast. Zo voorkom je in een later stadium gedoe van welles/nietes.

Waarom een leasecontract overnemen?

Laten we het eens van de andere kant bekijken: ben je op zoek naar een leaseauto om voor kortere tijd in te rijden? Bijvoorbeeld omdat je eens wilt uitproberen of leasen iets voor jou is, of als je pas begonnen bent als ZZP’er en nog niet weet hoe de zaken gaan lopen? Dan kan het overnemen van een bestaand leasecontract heel aantrekkelijk zijn. Je rijdt in een prima onderhouden auto die nog relatief jong is. En je zit er veel minder lang aan vast dan met een regulier leasecontract.

Hoe vind je een leasecontract om over te nemen?

Misschien ken je iemand die door omstandigheden van zijn leaseauto af wil. Jullie kunnen dan onderling en met de betrokken leasemaatschappij regelen dat jij het leasecontract overneemt. Is er niemand in je kennissenkring die vroegtijdige zijn leasecontract wil beëindigen? Er zijn ook websites waar mensen hun privé leasecontract ter overname aanbieden. Daar zitten ook leasebedrijven bij die bijvoorbeeld van een showmodel af willen of die in hun maag zitten met een leaseauto die eerder is ingeleverd. Soms zijn ze zelfs nog bereid om een overn