Private lease zonder BKR-check en registratie, kan dat?

Inhoud artikel:

Private lease en BKR check

Private lease is ideaal. Wel een nieuwe auto, niet in één keer betalen. En toch is er een ‘maar’. Een leasecontract wordt namelijk gezien als een lening. En wie lening zegt, zegt BKR. Het Bureau Krediet Registratie wordt op de hoogte gesteld als je geld leent. En omgekeerd kunnen financierders jouw BKR-status checken voordat ze een lening goedkeuren. Niet altijd handig, om verschillende redenen. Is een private lease auto zonder BKR-notering dan helemaal niet mogelijk?

Welke problemen geeft een BKR-notering?

Als je een contract afsluit voor het leasen van een nieuwe auto, kan het leasebedrijf dit aangeven bij het BKR. Er wordt dan in het systeem genoteerd dat je een lening hebt afgesloten in de vorm van een leasecontract. Financierders kunnen dit systeem raadplegen voordat ze iemand een lening verstrekken. Zo kunnen ze zien of je ergens anders al een lening hebt uitstaan. Het leasebedrijf kan dus ook je BKR-status checken voordat je überhaupt een leasecontract krijgt. Beide situaties kunnen gevolgen hebben.

Een auto private leasen als je al een negatieve kredietregistratie hebt

Bij het afsluiten van een leasecontract kan de leaseaanbieder het BKR-systeem raadplegen om te kijken hoe het met je kredietwaardigheid staat. Logisch, want het bedrijf wil natuurlijk weten of je de auto netjes kunt afbetalen. Als je al een lening hebt lopen en de leaseaanbieder ziet jouw negatieve BKR-registratie, dan kan dat tot gevolg hebben dat de lease niet doorgaat. Zeg maar dag tegen je mooie, nieuwe wagen!

Lening afsluiten als je leasecontract in het BKR-systeem staat

Nieuw huis
Ziet de bank jouw negatieve BKR-registratie (namelijk de leaseauto), grote kans dat het maximumbedrag dat je kunt lenen wordt verlaagd.

Omgekeerd geldt hetzelfde. Stel, je wil een huis kopen. Of een lening afsluiten voor een verbouwing. De bank zal dan in het BKR-systeem nagaan of jij nog ergens een andere lening hebt lopen. Logisch, want de bank wil weten of jij je schuld netjes kunt afbetalen. Ziet de bank jouw negatieve BKR-registratie (namelijk de leaseauto), dan heb je best kans dat je lening of hypotheek lager uitvalt of zelfs  helemaal niet doorgaat. Zeg maar dag tegen je mooie, nieuwe huis of je verbouwplannen!

Is zo’n BKR-registratie te omzeilen? Kortom: kun je privé leasen zonder dat dit in de boeken komt bij het BKR? Of zonder dat er gekeken wordt naar je BKR-status?

Private lease zonder BKR-registratie, kan dat?

Ja, het is mogelijk om een auto te leasen zonder dat het BKR geraadpleegd of geïnformeerd wordt (zie ook dit artikel op de website van de BKR). Sommige aanbieders van leaseauto’s voeren namelijk bij het aangaan van het leasecontract geen BKR-toetsing uit. Omgekeerd zullen deze aanbieders de leaseovereenkomst ook niet registreren bij het BKR. Het private leasen van een auto vormt in dat geval geen belemmering voor het aangaan van overige financiële verplichtingen. En een bestaande lening staat een nieuwe lease auto dus niet in de weg.

Waarom sommige dealers wel leasen zonder BKR erbij te betrekken

Logo mijndomein Auto
Private lease zonder BKR gedoe? Het kan bij mijndomein auto. Wel verrichten ze een verzekerings-/ en kredietcheck om te controleren of de contractant kredietwaardig genoeg is.

De leasemaatschappijen die het BKR niet betrekken bij het aangaan van een leaseovereenkomst, zijn niet aangesloten bij Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk vereist zowel een check van de klant als een aanmelding van het leasecontract bij het BKR. Bij andere keurmerken, zoals Private Lease OK, is dat niet het geval. Bij dealers met alleen een Private Lease OK-keurmerk (mijndomein auto is daar één van) kun je dus terecht voor leasen zonder BKR rompslomp.

Kan iedereen een auto leasen zonder BKR-check?

Kredietcheck
Je financiële gezondheid door middel van een verzekerings- en kredietcheck

Geen BKR-check wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen zomaar een dure auto kan leasen. Het leasebedrijf wil uiteraard vooraf weten of je de leaseauto kunt betalen. Daarom zullen alle leasebedrijven, ook degene die het BKR niet informeren of raadplegen, je financiële gezondheid nagaan voordat er een leasecontract wordt opgesteld. Bijvoorbeeld door middel van een verzekerings- en kredietcheck.

Wat doet het BKR?

Logo BKR
Logo BKR (Bureau Krediet Registratie)

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) is er niet voor niets. Deze instantie beschermt niet alleen de financierder, maar ook de koper. Een BKR-registratie helpt te voorkomen dat je jezelf diep in de schulden steekt. Iedere lening van een bedrag boven de 250 euro en met een looptijd die langer is dan 1 maand wordt geregistreerd. Zo kunnen geldschieters altijd nagaan hoeveel schulden je hebt. Als consument kun je overigens ook altijd je eigen gegevens inzien. Dat kan online, via de website van het BKR.

Dit bedrag wordt geregistreerd bij het BKR

Volkswagen T-Cross
Volkswagen T-Cross, Handgeschakeld, Benzine (aff.)

Overigens wordt niet het volledige leasebedrag genoteerd als lening. Leasebedrijven hoeven maar een deel hiervan door te geven. Het exacte bedrag wordt berekend met de volgende formule:

maandelijkse leaseprijs x looptijd in maanden x 65%

Voorbeeldje? Stel, je leaset bij Volkswagen (aff.) zo’n prachtige Volkswagen T-Cross. Bij een looptijd van 48 maanden en 10.000 kilometer per jaar is de leaseprijs voor deze wagen € 399,- per maand*. De som wordt dan:

399 x 48 = € 19.152,- x 65% = € 12.448,80

Het bedrag van € 12.448,80 komt dan dus in de boeken bij het BKR als de lening die op jouw naam staat. Dat scheelt een hoop; zonder deze 65%-regeling zou de BKR-registratie op € 19.152,- staan! Waarom het BKR niet de volle mep registreert? Dat komt omdat de leaseprijs bestaat uit twee delen: de kosten voor de afschrijvingen van de auto (dat is die 65%) en de kosten voor de bijkomende service-aspecten, zoals onderhoud, verzekeringen en de belastingen. Dat laatste deel telt voor de BKR-registratie dus niet mee.

* Prijs is een momentopname, dit is puur ter illustratie en kan dus afwijken. Kijk altijd op de website van de aanbieder zelf voor de actuele prijs, ga naar de aanbieder > (aff.)

Is zo’n BKR-registratie te omzeilen? Kortom: kun je privé leasen zonder dat dit in de boeken komt bij het BKR? Of zonder dat er gekeken wordt naar je BKR-status?

Leasen verstandig bij negatieve BKR?

Of het aangaan van een private lease verstandig is bij een negatieve BKR-registratie? Dat is natuurlijk een overweging die ieder voor zich moet maken. Heb je noodgedwongen een persoonlijke lening afgesloten omdat je maandelijks écht niet rondkomt, dan is een leasecontract voor jou waarschijnlijk niet haalbaar.

Ja, het is mogelijk om een auto te leasen zonder dat het BKR geraadpleegd of geïnformeerd wordt. Is de leasemaatschappij aangesloten bij Keurmerk Private Lease, dan is dit niet mogelijk. Dit keurmerk vereist zowel een check van de klant als een aanmelding van het leasecontract bij het BKR.

Leasebedrijven hoeven maar een deel van het volledige leasebedrag door te geven. Het exacte bedrag wordt berekend met de volgende formule: maandelijkse leaseprijs x looptijd in maanden x 65%

 

Bronnen en referenties

Vergelijk meer dan 600 private lease auto's