BKR registratiebedrag private lease wijzigt per 1 april 2022

Vanaf april 2022 wordt 100% van je totale private leasebedrag geregistreerd bij het BKR. Daardoor krijg je nu minder hypotheek dan bij de oude 65%-regeling.

Nee, geen aprilgrap helaas; vanaf 1-4-2022 wijzigt de manier waarop jouw private leaseovereenkomst wordt genoteerd bij het BKR (bureau kredietregistratie). Dit heeft invloed op de hoogte van je nieuwe hypotheek! Wat wijzigt er precies en wat heeft dit voor gevolgen? Je leest het in dit artikel.

Inhoud artikel:

Oude BKR-situatie tot april 2022

Een private leaseauto wordt gezien als lening. Je gaat immers een betalingsverplichting aan voor langere tijd. In Nederland worden alle leningen geregistreerd bij het BKR. Een nieuwe geldverstrekker (zoals een hypotheekaanbieder) kan dit systeem ook raadplegen en ziet dus hoeveel leningen jij al hebt lopen. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel geld je nog kunt lenen zonder dat je in financiële problemen komt komt.

Volgens de ‘oude’ regels werd slechts 65% van de kosten voor je je private leaseovereenkomst geregistreerd. Die 65% van het leasebedrag vormt het deel dat je kwijt bent aan de afschrijving van de leaseauto (plus rente), oftewel het financiële deel. De overige 35% zijn servicekosten (belasting, onderhoud, verzekering, reparatie). Deze kosten werden niet meegeteld als lening.

Nieuwe BKR-situatie vanaf april 2022

Deze regel verandert per 1 april 2022. Vanaf dat moment moeten hypotheekaanbieders hun hypotheekaanbod afstemmen op de werkelijke kosten die je kwijt bent aan andere leningen. En dus wordt je privé leaseovereenkomst niet meer voor 65%, maar voor de volle 100% meegeteld. Het gevolg: je kunt nu minder hypotheek krijgen. Dat is weliswaar voor je eigen bestwil, maar zal voor een hoop mensen toch een teleurstelling zijn. Het gaat namelijk om een aanzienlijk bedrag.

Hoeveel minder kan ik lenen: een voorbeeld

Om je een indruk te geven van het verschil tussen de oude en de en de nieuwe BKR-regels, hebben we een voorbeeldje voor je (bron Consumentenbod):

Oude situatie voorbeeld

Stel: je maximale hypotheekbedrag wordt vastgesteld op 330.000 euro. En je gaat vervolgens een auto leasen voor 400 euro per maand, met een looptijd van 48 maanden.

  • Het totale leasebedrag wordt dan 19.200,- euro.
  • 65% van 19.200 = 12.480 in BKR.
  • Aflossing private lease in 48 maanden = 260 euro per maand. Die 260 euro kun je dus niet uitgeven aan je hypotheek.
  • De hypotheekverstrekker verlaagt daarom je maximale hypotheek met 75.000 euro.

Nieuwe situatie voorbeeld

Stel: je maximale hypotheekbedrag wordt vastgesteld op 330.000 euro. En je gaat vervolgens een auto leasen voor 400 euro per maand, met een looptijd van 48 maanden.

  • Het totale leasebedrag wordt dan 19.200,- euro.
  • 100% van 19.200 = 19.200 in BKR.
  • Aflossing private lease in 48 maanden = 400 euro per maand (of 2% van totale leasebedrag = 384 euro/maand; het hoogste bedrag telt). Dit bedrag kun je dus niet uitgeven aan je hypotheek.
  • De hypotheekverstrekker verlaagt daarom je maximale hypotheek met 115.000 euro

Private lease zonder BKR?

De BKR-registratie beschermt ook de geldverstrekkers. De kans dat iemand zijn financiële verplichtingen niet kan nakomen, is daarmee gewoon een stuk kleiner. Daarom geven de meeste private leasebedrijven de hoogte van jouw leasebedrag door aan het BKR. Leasebedrijven die aangesloten zijn bij een keurmerk, zijn trouwens sowieso verplicht om alle overeenkomsten aan te melden bij het BKR.

Er zijn een aantal leasebedrijven die private lease zonder BKR-registratie beloven. Of dat wijs is, is een tweede. Het BKR is er natuurlijk niet voor niets, en te veel lenen maakt de kans op geldproblemen groot. Een beter alternatief: ga voor een goedkopere leaseauto zodat je een kleinere lening in het BKR kunt laten registreren. Tweedehands lease is bijvoorbeeld een optie. Of kies gewoon een goedkoper model.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Vanaf 1-4-2022 wordt het volledige leasebedrag van je private leaseauto geregistreerd in het BKR-register, in plaats van de gebruikelijke 65%. Dat heeft invloed op je maximale hypotheek. Door de nieuwe regeling kun je namelijk minder lenen.

Private lease wordt gezien als een lening. Daarom wordt een leaseovereenkomst meestal doorgegeven aan het BKR; het systeem waarin hypotheekverstrekkers jouw financiële verplichtingen kunnen controleren. Heb je al een ‘lening’ lopen, zoals een private leaseauto, dan wordt je maximale hypotheekbedrag naar beneden bijgesteld. Dit helpt voorkomen dat je in financiële problemen raakt.

Bronnen en referenties
  • https://www.consumentenbond.nl/private-lease/bkr
  • https://www.autonomer.nl/actueel/keurmerk-private-hanteert-in-2022-100-bkr-registratie/

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Met een private lease ben je duurder uit. Toch…? Tijd om deze en andere fabels over private lease te ontkrachten.
Een private lease uit voorraad heeft veel voordelen. Zo heeft een voorraadauto heeft een korte levertijd.
Hoe weet je of een leasemaatschappij betrouwbaar is? Er zijn private lease keurmerken die je een aantal zekerheden geven.
Je bent of wordt ZZP’er. Hoe doe je dat met je auto? Je kunt een auto leasen als ZZP’er, maar dan moet je wel kiezen tussen private lease of zakelijk leasen. Wat is het verschil?

Informatie over Private Lease