Private lease voor senioren, een ideale oplossing

Inhoud artikel:

Private lease voor senioren

Je denkt misschien dat een privé leaseauto alleen iets is voor jonge gezinnen, ZZP’ers of singles van in de twintig-hooguit-dertig. Mensen die nog niet met pensioen zijn, zeg maar. Dat is een misverstand. Ook senioren kunnen prima particulier een auto leasen. Juist voor ouderen zitten er een hoop voordelen aan een privé leaseauto.

Kleinere auto voor actieve senioren

Na de pensioengerechtigde leeftijd houdt het leven echt niet ineens op. In tegendeel, de meeste senioren zijn zo’n beetje drukker dan hun kinderen en kleinkinderen! We worden tegenwoordig steeds ouder en blijven gelukkig ook langer fit. En dus hebben we, meestal tot op hoge leeftijd, uitgebreid de tijd om te reizen, hobby’s uit te oefenen en op bezoek te gaan bij familie of vrienden.

Wel gaan veel mensen op deze leeftijd kleiner wonen. Nu de kinderen de deur uit zijn, heb je gewoon minder ruimte nodig. En misschien ligt een kleinere auto ook voor de hand. Veel handiger met inparkeren en bovendien ook een stuk voordeliger. Je kunt dan natuurlijk een nieuwe of tweedehands auto kopen. Maar een auto particulier leasen is ook helemaal niet zo’n gek idee.

Nieuwsgierig naar het aanbod?

Toyota Aygo

72 maanden en 5.000 km per jaar
Aanbieder: Toyota
Nieuw
, Benzine
, Handgeschakeld
Naar Toyota

Mitsubishi Space Star

72 maanden en 5.000 km per jaar
Aanbieder: ANWB
Nieuw
, Benzine
, Handgeschakeld
Naar ANWB

Fiat 500

72 maanden en 5.000 km per jaar
Aanbieder: ANWB
Nieuw
, Benzine
, Handgeschakeld
Naar ANWB

Suzuki Ignis

72 maanden en 5.000 km per jaar
Aanbieder: ANWB
Nieuw
, Benzine
, Handgeschakeld
Naar ANWB

Wat houdt private lease in?

Bij private lease rijd je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto naar keuze. Daarbij kies je voor een kilometerbundel: een maximum aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Een groot pluspunt van private leasen is dat je verder weinig kosten hebt aan de auto. Je betaalt naast je maandelijkse leasebedrag alleen de brandstof, extra gereden kilometers en schade die niet onder de verzekering valt. O ja, en mocht je per ongeluk een keer de verkeersregels overtreden, dan moet je ook de boete zelf betalen. Verder is eigenlijk alles (denk aan zaken als onderhoud, wegenbelasting, verzekering) bij de prijs inbegrepen. Met een koopauto ben je al snel duurder uit. De leaseauto houd je voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld twee, drie of vier jaar. Daarna lever je hem weer in en kun je eventueel overstappen op een andere leaseauto.

De voordelen van private lease voor senioren

Private lease voor senioren is een aantrekkelijk concept. En niet in de laatste plaats om financiële redenen. Tenzij je plannen hebt om met de leaseauto om de maand op vakantie te gaan naar Spanje, heb je waarschijnlijk genoeg aan het kleinste kilometerpakket. Dat drukt de leaseprijs, want hoe minder kilometers je maakt, hoe minder onderhoudskosten de leasemaatschappij verwacht. Andere voordelen van private lease op latere leeftijd:

  • Wil je na de looptijd definitief stoppen met autorijden, dan kun je de leaseauto gewoon inleveren bij het leasebedrijf. Je zit dus niet met een auto die je nog moet zien te verkopen. Wil je toch blijven rijden, dan kun je het leasecontract verlengen. Maar je kunt ook een andere leaseauto uitzoeken.
  • Heb je nog een eigen auto en wil je gaan leasen, dan kun je in de meeste gevallen je oude auto inruilen bij de leasemaatschappij. Het bedrag dat je ervoor terugkrijgt, wordt verrekend met het leasetarief. Je maandelijkse leasebedrag zal dus omlaag gaan.
  • Je kinderen, kleinkinderen of kennissen mogen, als ze een geldig rijbewijs hebben, ook rijden in jouw private leaseauto. Handig als je ze een keer als chauffeur wilt inzetten, bijvoorbeeld om je naar het vliegveld te brengen of als je een keertje niet de BOB wilt zijn.

Private lease met AOW?

De vraag die veel ouderen zich stellen: kun je privé leasen als je alleen AOW krijgt? De meeste leasebedrijven hebben geen probleem met het verstrekken van een leaseovereenkomst op basis van een AOW-uitkering. Zolang je genoeg vaste inkomsten hebt om de auto van jouw keuze te kunnen betalen, kun je dus particulier gaan leasen. De leasemaatschappij zal je financiële draagkracht overigens eerst uitgebreid checken. Ook om jou te beschermen tegen eventuele financiële problemen.

Blijkt dat de hoogte van je AOW-uitkering toch te laag is, dan kun je overwegen om je partner mee te laten tekenen. De auto komt dan op jullie beider naam te staan. Dat heeft echter wel consequenties: stel dat een van jullie overlijdt, dan geldt dat niet als reden om het leasecontract voortijdig te ontbinden. De overlevende partner zal in dat geval de auto moeten aanhouden (en dus het maandelijkse leasebedrag moeten ophoesten) totdat de looptijd erop zit.

Particulier leasen voor senioren: tips

Overweeg je om over te stappen op een leaseauto? Houd dan ook rekening met de volgende zaken:

  • Check van te voren tot welke leeftijd je bij het leasebedrijf terecht kunt. De meeste leasebedrijven stellen geen leeftijdsgrens. Een paar maatschappijen hanteren een maximum leeftijd van 75 tot 80 jaar.
  • Als je wat ouder bent, is een auto met een wat hogere instap wel zo prettig. Vraag naar een SUV-model.
  • Last van beginnende stijfheid in de handen of polsen? In een automaat hoef je niet te schakelen! Bij de meeste leasebedrijven kun je deze voorkeur aangeven.
  • Laat je niet verleiden door allerlei extra opties. Ingebouwde navigatie en verwarmde buitenspiegels zijn natuurlijk erg fijn, maar moeten wel worden afgerekend. Al die extra’s betekenen dat je maandelijkse leasebedrag omhoog kruipt waardoor je alsnog duur uit bent.
  • Kies voor een leasebedrijf dat is aangesloten bij een keurmerk, zoals Keurmerk Private Lease. Deze bedrijven moeten zich aan bepaalde regels houden, waardoor jij als consument beter beschermd bent.

Een laatste tip over private lease voor senioren: laat altijd meerdere offertes uitbrengen en lees voordat je je handtekening zet altijd eerst goed de algemene en aanvullende voorwaarden door. Vind je dat lastig, neem dan gerust iemand mee die er wat meer verstand van heeft. Twee zien en horen meer dan één!

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

1 gedachte over “Private lease voor senioren, een ideale oplossing”

  1. Dat gaat alleen als je naast je AOW een hoog Pensioen hebt.
    Want ze hanteren de Nibud regels, huur 800 en 1024 voor levensonderhoud.
    Je wordt gewoon afgewezen, ook bij ANWB lease.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Moet je eigenlijk borg betalen als je een privéauto leaset? Of een aanbetaling doen?
Om privéauto te kunnen leasen, moet je een vast inkomen hebben. Maar kun je dan ook een private lease nemen als je een uitkering hebt?
Je bent of wordt ZZP’er. Hoe doe je dat met je auto? Je kunt een auto leasen als ZZP’er, maar dan moet je wel kiezen tussen private lease of zakelijk leasen. Wat is het verschil?
Wat is wijsheid, private lease of kopen? Een auto leasen kan zelfs voordeliger uitpakken!

Informatie over Private Lease