Private lease verzekering: hoe goed is je leaseauto verzekerd?

Hoe ben je verzekerd als je privé een auto leaset? Lees alles over private lease verzekering en waar je op moet letten.

Wie een auto heeft, moet ook een autoverzekering hebben. Dat staat zo in de wet. Ook voor een private leaseauto is een verzekering verplichte kost. Gelukkig hoef je je hier als leaseklant geen zorgen over te maken. De kosten voor de verzekering zitten namelijk al bij je maandbedrag in. Een van de vele voordelen van private lease!

Maar waar ben je eigenlijk allemaal voor verzekerd als je privé een auto leaset? En heb je daar zelf eigenlijk nog een keuze in? In dit artikel lees je alles over privé leaseauto en verzekering.

Inhoud artikel:

Autoverzekering: dit zijn de 3 opties

In Nederland kennen we drie verschillende autoverzekeringsvormen:

WA
(Wettelijke Aansprakelijkheid)

Je bent verzekerd voor schade die jij tijdens het rijden in de auto door jouw schuld aan iemand anders toebrengt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Materiële schade en lichamelijk letsel bij anderen, bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt omdat je iemand geen voorrang geeft of achterop je voorganger botst;
  • Letsel en/of schade bij passagiers die bij jou in de auto zitten (bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt).

Let op: De schade die je eigen auto daarbij oploopt, is niet verzekerd. Ook letsel dat je hierbij zelf oploopt wordt niet vergoed. Dat geldt ook voor schade aan jouw auto waar je zelf geen schuld aan hebt (bijvoorbeeld door een auto-inbraak of vandalisme) en diefstal.

De WA-verzekering biedt de minste dekking en is verplicht voor iedere autobezitter.

WA-Beperkt Casco
(ook wel ‘WA+’ genoemd)

De auto is WA verzekerd en is daarnaast ook nog verzekerd voor:

  • Diefstal en inbraak;
  • Storm- en brandschade;
  • Ruitschade.

Daarmee is de WA-beperkt casco-optie dus een soort aanvullende verzekering. Het biedt iets meer dekking maar is niet verplicht.

Allrisk
(ook wel ‘WA-volledig Casco’ genoemd)

Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Laat je niet misleiden door de naam: de allriskverzekering dekt veel, maar niet alles! Bij deze optie ben je verzekerd voor:

  • Wettelijke aansprakelijkheid (WA dus);
  • Alle items onder WA-beperkt casco (diefstal, inbraak, storm-/brandschade, ruitschade);
  • Schade door eigen toedoen. Denk aan blikschade bij inparkeren of een koffievlek op de bekleding. Maar ook schade/letsel als gevolg van een aanrijding door jouw schuld wordt in dit geval vergoed;
  • Vandalisme.

De allriskverzekering is de meest uitgebreide dekking. Meer zekerheid, maar ook een duurder prijskaartje.

Keuze genoeg dus, als het gaat om autoverzekeringen. Maar welke van de drie opties geldt er nou voor private lease verzekering?

Autoverzekering bij private lease

Degene die de auto bezit, moet een autoverzekering hebben. In het geval van private lease ben jij zelf niet de eigenaar van de auto. Dat is het leasebedrijf. Daarom zal het leasebedrijf de private lease verzekering regelen. Iedere private lease aanbieder hanteert hier zo zijn eigen regels in.

De meeste leasebedrijven regelen een allriskverzekering voor hun wagenpark. De premie voor deze verzekering wordt doorberekend in je maandbedrag. Dat betekent dat je bij schade of letsel goed verzekerd bent. Er is echter een maar… En die maar heet ‘eigen risico’.

Eigen risico bij private lease verzekering

Het eigen risico houdt in dat je in bepaalde gevallen een vast bedrag zelf moet betalen. Bijvoorbeeld de eerste 300 euro. Dit bedrag verschilt per leasebedrijf. Vraag hier dus altijd naar als je je gaat oriënteren op een leaseauto. Lees ook altijd de algemene voorwaarden goed door voordat je iets tekent zodat je weet hoe je privé leaseauto verzekerd is.

De meeste leaseaanbieders hanteren een standaard eigen risicobedrag van 300 euro. Dit bedrag wordt bijvoorbeeld door ANWB, JustLease en Athlon genoemd. Maar het bedrag kan ook hoger uitvallen. Zo rekent Peugeot een standaard eigen risico van 450 euro.

Het eigen risico betaal je alleen bij schade die je zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld bij een ongeluk door jouw schuld. Of als jouw hond de bekleding kapot bijt. Dat bedrag zit niet bij het maandbedrag van je leaseauto inbegrepen. Dit zijn extra kosten waar je rekening mee moet houden.

Eigen risico private lease verzekering aanpassen

Bij veel leasebedrijven kun je de hoogte van het eigen risicobedrag aanpassen. Als je bijvoorbeeld niet 500 maar 250 euro eigen risico wilt betalen, dan kun je dat laten opnemen in de overeenkomst. Daardoor wordt je maandbedrag echter wel wat hoger.

Aanvullend verzekeren privé leaseauto

Is je leaseauto alleen WA verzekerd? Of heb je behoefte aan nog meer zekerheid? Bij de meeste private leaseaanbieders kun je extra verzekeringsonderdelen bijkopen. Een ongevallen-inzittenden-verzekering bijvoorbeeld. Of een schade-inzittenden-verzekering. Je kunt dan meer vergoedingen krijgen als er iets naars gebeurt. Daar staat tegenover dat deze aanvullende premies worden doorberekend in je leasecontract, waardoor je vaste maandelijkse leasebedrag stijgt. Hoe meer zekerheid, hoe duurder je leasebedrag dus.

Schadevrije jaren bij private lease verzekering

Als je met je eigen auto geen schade rijdt, scheelt dit de verzekeringsmaatschappij natuurlijk een hoop geld. Dat wordt beloond met een aantekening in het Roy Data-systeem: er staan schadevrije jaren op jouw naam! Daarmee kun je een volgende keer dat je een autoverzekering afsluit, een no-claimkorting krijgen op de premie.

Schadevrije jaren bij leasen werkt het net iets anders. Niet ieder leasebedrijf is aangesloten op het Roy Data-systeem. Daardoor is het niet vanzelfsprekend dat jouw schadevrije jaren worden doorgegeven.

Bovendien hoef je bij leasen natuurlijk zelf geen verzekering af te sluiten. Dat zou betekenen dat je niets aan je schadevrije jaren hebt. Gelukkig kun je bij steeds meer leasebedrijven je schadevrije jaren inzetten voor een korting op je maandelijkse leasebedrag. Zo heb je toch voordeel van je vlekkeloze rijgedrag.
Niet alle leasebedrijven doen mee aan deze regeling. Ook daarom is het goed om vooraf goed te vragen hoe de private lease verzekering geregeld is voordat je een leaseovereenkomst aangaat.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Bij de meeste leasebedrijven is de private leaseauto allrisk verzekerd. De leaseauto heeft in ieder geval altijd minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid). Je kunt de private leaseauto aanvullend laten verzekeren als je dat wil. Vraag de leaseaanbieder welke verzekering is inbegrepen.

Bij private lease geldt een eigen risico voor schade die je zelf hebt veroorzaakt. Het gaat om een vast bedrag van maximaal 500 euro. Meestal kun je dit bedrag verlagen. Daardoor gaat echter wel je maandbedrag omhoog.

Bronnen en referenties

  • https://www.consumentenbond.nl/autoverzekering/soorten-autoverzekering
  • https://www.autoverzekering.nl/vragen/soorten-autoverzekeringen/
  • https://www.consumentenbond.nl/private-lease/schadevrije-jaren

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Een ondertekend leasecontract is bindend. Je tekent meestal voor een aantal jaren. Maar wat als je je private leasecontract eerder wil of moet opzeggen?
Wat is wijsheid, private lease of kopen? Een auto leasen kan zelfs voordeliger uitpakken!
Twee jaar lang vastzitten aan je leasecontract? Met shortlease is dat verleden tijd. Al mogelijk vanaf 1 maand.

Informatie over Private Lease