Een auto leasen lijkt misschien duur en decadent. Maar dat is een misverstand. Als je privé leaset, ben je namelijk vaak voordeliger uit dan wanneer je een auto koopt. En dat is niet het enige voordeel van private lease. Wij zetten alle feiten voor je op een rij; zo is het dilemma to lease or not to lease een stuk eenvoudiger op te lossen.
De voordelen van een private lease auto
Aan het afsluiten van een leasecontract zitten behoorlijk wat voordelen. Zo weet je financieel gezien altijd waar je aan toe bent. Je spreekt immers een vast maandbedrag af. Daar komen geen onverwachte kosten bij, zoals (dure) reparaties. Ook naar de motorrijtuigenbelasting heb je geen omkijken. Die zit namelijk al verwerkt in het leasebedrag en hoef je niet apart te betalen. Ideaal, vooral als je je bedenkt dat je voor dat vaste tarief in een gloednieuwe auto kunt rijden!
Nieuwsgierig naar het aanbod?
Waarom is private lease voordeliger dan kopen?
Hoe het kan dat leasen voordelig is? Dat heeft alles te maken met schaalvoordeel. Leasemaatschappijen kopen hun auto’s groot in, vaak met honderden tegelijk. Daardoor krijgen ze aardig wat korting. Hetzelfde geldt voor het verzekeren en het onderhoud van het wagenpark: leasebedrijven betalen daar veel minder voor omdat ze kwantumkorting krijgen. En dat vertaalt zich weer naar een voordelig leasebedrag.
Koop je als particulier een nieuwe auto, dan krijg je deze kortingen natuurlijk niet, of in ieder geval niet in die orde. Je bent daardoor bijna altijd duurder uit, óók als je een occasion koopt.
Alles-in-één-prijs
Het fijne van leasen, is dat alles bij de prijs is inbegrepen. Oók onderhoud, verzekering en reparaties. Zijn de banden of remschijven aan vervanging toe of houdt de accu ermee op, dan hoef je die kosten dus niet apart te betalen. Gebeurt dit bij je gekochte privéauto of bij een financial leaseconstructie, dan moet je wel je portemonnee trekken. Ook als dat financieel gezien even niet zo goed uitkomt. Bij private leasen heb je dus geen onverwachte kosten en dat geeft veel zekerheid.
‘En de bijtelling dan?’
Veel mensen denken bij het woord leasen aan gedoe met belastingen waardoor het financiële voordeel al snel wegvalt. Bij het leasen van een zakenauto krijg je daar inderdaad mee te maken. Maar privé leasen is niet hetzelfde als zakelijk leasen. Met een zakelijke leaseconstructie moet je rekening houden met de fiscale bijtelling: dat kan, afhankelijk van het type, oplopen tot een bedrag van 22% van de cataloguswaarde. Dit bedrag wordt opgeteld bij de hoogte van je inkomen. Het bedrag dat je aan belasting moet betalen, kan hierdoor flink toenemen. Met een private lease heb je echter niet te maken met een fiscale bijtelling.
Reken uit, meten is weten
De keuze tussen private lease of kopen is niet altijd gemakkelijk. Weet jij nog altijd niet zeker of private leasen voordeliger is dan een auto kopen? Bereken dan eens wat je huidige auto je per maand kost, en vergelijk dat met het vaste maandbedrag van een leaseauto uit dezelfde categorie.
Private Leasemaatschappijen met een handige rekentool (aff.)
Voordeel van kopen
Eerlijk is eerlijk, soms is kopen toch een betere oplossing. Als je maar heel weinig in de auto rijdt bijvoorbeeld. Vooral als het model van de auto je niet veel uitmaakt, is kopen in dat geval wellicht voordeliger. De auto is dan van jou en je zit verder nergens aan vast.
Een ander pluspunt van zelf kopen: het heeft geen effect op je BKR-status. De meeste leasemaatschappijen geven je leasecontract namelijk door aan het Krediet Registratie Bureau, waardoor je leaseauto gezien wordt als lening. Dit kan gevolgen hebben als je een hypotheek wilt afsluiten of een andere lening wil regelen. Koop je zelf een auto (zonder afbetalingsregeling of lening), dan heb je hier geen last van.
Het belang van verschillende offertes
Heb je besloten om toch te gaan leasen in plaats van te kopen, laat dan verschillende offertes uitbrengen. Iedere leasemaatschappij hanteert natuurlijk zijn eigen tarieven. Daarnaast kunnen er bij het vaststellen van het maandbedrag een aantal factoren meespelen, zoals:
- Het aantal schadevrije jaren dat je op je naam hebt staan. Dat is van belang voor de verzekeringspremie, en dat bedrag wordt meegerekend bij het vaststellen van de maandprijs. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager dus het leasebedrag.
- Het aantal gereden kilometers. Bij sommige leasemaatschappijen zit dit niet bij het maandelijkse leasebedrag inbegrepen.
Het loont dus om de offertes van meerdere leasebedrijven te vergelijken!
FAQ’S – Veel gestelde vragen
Dat heeft alles te maken met schaalvoordeel. Leasemaatschappijen kopen hun auto’s groot in, vaak met honderden tegelijk. Daardoor krijgen ze aardig wat korting. Hetzelfde geldt voor het verzekeren en het onderhoud van het wagenpark: leasebedrijven betalen daar veel minder voor omdat ze kwantumkorting krijgen. En dat vertaalt zich weer naar een voordelig leasebedrag.
Met een private lease heb je niet te maken met een fiscale bijtelling.
Reken het dan uit, meten is weten. Maak gebruik van deze handige rekentools >
De meeste leasemaatschappijen geven je leasecontract door aan het Krediet Registratie Bureau (BKR), waardoor je leaseauto gezien wordt als lening. Dit kan gevolgen hebben als je een hypotheek wilt afsluiten of een andere lening wil regelen. Koop je zelf een auto (zonder afbetalingsregeling of lening), dan heb je hier geen last van.