Private lease of kopen?

Hoewel het leasen van een auto lange tijd het imago heeft gehad van D&D (duur en decadent), zitten er aan het afsluiten van een leasecontract behoorlijk wat voordelen. Zo weet je financieel altijd waar je aan toe bent en kom je niet voor onverwachte kosten, zoals dure reparaties, te staan. Ook naar de wegenbelasting heb je geen omkijken. Laat je een offerte maken voor een prive lease, dan is het dus belangrijk dat je niet alleen voor ogen houdt wat het je kost, maar ook wat het je bespaart: alleen op die manier kan je een reële beslissing nemen. 

Wat is wijsheid, leasen of kopen?

Wanneer je alle voor- en nadelen op een rijtje zet, dan zal je zien dat je lang niet altijd duur uit bent met een leaseconstructie. Soms ben je zelfs goedkoper uit dan met de aanschaf van een soortgelijke auto, zeker wanneer je privé least in plaats van zakelijk. Met een zakelijke leaseconstructie heb je namelijk altijd te maken met de fiscale bijtelling, een bedrag van 25% van de cataloguswaarde van je inkomen. Wanneer je zakelijk least, wordt dit bedrag opgeteld bij de hoogte van je inkomen. Het bedrag dat je aan belasting moet betalen, kan hierdoor flink toenemen. Met een private lease heb je echter niets te maken met de fiscale bijtelling.

Het belang van verschillende offertes

Juist omdat de fiscale bijtelling bij een privé leaseconstructie buiten beschouwing blijft, kan het “voor eigen gewin” leasen van een auto financieel aantrekkelijk zijn. Je betaalt dan wel een maandelijks bedrag voor een leaseauto die nooit echt van jou wordt (tenzij je gaat voor huurkoop, maar dit is weer een andere constructie), maar daarentegen heb je dus ook niets te maken met een snel afnemende dagwaarde. Waar je echter wél iets mee van doen hebt, zijn het aantal schadevrije jaren dat je op je naam hebt staan. Hoe langer jij aantoonbaar hebt gereden zonder schade te veroorzaken, hoe goedkoper je leasecontract kan uitvallen. Dit komt doordat ook de prijs van de autoverzekering verwerkt is in het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de leasemaatschappij. Offertes aanvragen van verschillende maatschappijen kan hierbij zeer lonend zijn.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease aanbieders

Vergelijken loont! Neem bijvoorbeeld in je vergelijking mijndomeinauto (aff.), Athlon (aff.), Volkswagen (aff.) en Leas'm mee. Allen gespecialiseerd in private lease.

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Leas'm >


Een reactie plaatsen