Inhoud artikel:

Private lease en uitkering

Een auto is duur. Kun je je de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto niet veroorloven, dan is private lease een goede optie. Je leaset dan een auto voor een vast maandbedrag. Bij dat bedrag zit de verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en reparaties inbegrepen. Maar wat als je een uitkering hebt? Kun je dan ook een privéauto leasen? Dat hangt af van een aantal zaken. De ene uitkering is namelijk de andere niet.

Financiële check

Iedere leasemaatschappij wil graag van te voren weten of je de leaseauto van jouw keuze kunt betalen. Daarom wordt je kredietwaardigheid gecheckt nog voordat er een leasecontract wordt opgesteld. De leasemaatschappij kan bijvoorbeeld bij het Bureau Krediet Registratie nagaan of je lopende schulden hebt. Daarnaast moet je een vast arbeidscontract of een tijdelijk contract met een intentieverklaring van je werkgever kunnen tonen. Heb je geen vast of tijdelijk dienstverband, maar een uitkering? Dan kun je alleen onder bepaalde omstandigheden een privéauto leasen.

Private lease met WW-uitkering?

In principe maakt het de leasemaatschappij niet zoveel uit hoe jij aan je geld komt. Zolang je maar kunt aantonen dat je een vaste bron van inkomsten hebt, kun je een auto leasen. Voorwaarde is echter wel dat die inkomsten blijven binnenkomen zolang het leasecontract doorloopt. Bij een WW-uitkering (werkloosheid) is dat meestal niet het geval. De maximale duur van deze voorziening is 24 maanden, en een gemiddeld leasecontract ga je voor minimaal 24 tot 36 maanden aan. De meeste leasebedrijven zullen een WW-uitkering dus niet accepteren als bron van inkomsten. Niet alleen uit eigenbelang, maar ook om jou als consument te beschermen tegen te hoge financiële lasten.

Private lease en langdurig ziek?

Er zijn meer uitkeringen dan alleen de ww. Als je langdurig ziek bent, kun je bijvoorbeeld recht hebben op een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering. Is die uitkering langdurig toegekend, dan zou je eventueel in aanmerking kunnen komen voor een private lease. Je moet dat wel kunnen aantonen bij de leasemaatschappij. De regels voor uitkeringen bij ziekte verschillen per situatie. Op de site van het UWV vind je meer informatie over de lengte van de diverse uitkeringen bij ziekte. Houd er rekening mee dat niet iedere leasemaatschappij zo’n uitkering zal accepteren!

Wajong-uitkering en private lease

Een Wajonguitkering is bedoeld voor mensen die arbeidsbeperkt zijn. Vaak is dit een langlopende uitkering waarmee je in feite een vast inkomen hebt. Leasemaatschappijen zijn over het algemeen geneigd de Wajonguitkering te accepteren als ‘vaste bron van inkomsten’, afhankelijk van de hoogte. Een Wajonguitkering is meestal echter geen vetpot, en dus zul je je beperkte maandlasten kunnen veroorloven. Dat betekent dus een bescheiden modelletje! De leasemaatschappij kan je helpen bij het uitzoeken van een kleine maar fijne auto. Is je inkomen net niet voldoende, dan kunnen je ouders of partner soms bijtekenen voor extra financiële zekerheid. Dit verschilt per leasemaatschappij, dus vraag altijd even na of deze mogelijkheid er is.

Private leasen met een AOW-uitkering

Je kunt ook als senior een privéauto leasen. Ben je ouder dan 66, dan is de kans groot dat je een maandelijks pensioen vanuit de AOW (Algemene Ouderdomswet) krijgt. De hoogte van het bedrag hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over deze pensioenregeling. Het goede nieuws: de meeste leasebedrijven zien een AOW-uitkering meestal als een vast inkomen. Je kunt met een AOW-uitkering vaak dus prima een privéauto leasen. Overleg voordat je naar een leaseauto gaat kijken voor de zekerheid wel altijd even met de aanbieder.

Van ZZP’er naar een uitkering: hoe moet dat met je private lease?

ZZP-er
Van ZZP’er naar een uitkering: hoe moet dat met je private lease?

Wat doe je als je als ZZP’er een private lease hebt en er gebeurt iets? Je kunt natuurlijk zomaar ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Je maandelijkse leasekosten worden dan al snel een financiële last die je niet meer kunt dragen! ‘Gelukkig’ hebben de meeste leasebedrijven hiervoor regels opgesteld. In het geval van een noodsituatie, zoals ontslag, een echtscheiding of ernstige ziekte, kun je je leasecontract kosteloos verbreken. Check voordat je je handtekening onder je leasecontract zet altijd even of dit goed geregeld is. Je gaat natuurlijk niet uit van zoveel pech, maar better safe than sorry…

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

1 gedachte over “Private lease met uitkering”

  1. ik heb wel interesse in gebruikte prive te leasen fiat panda van 2012 of 2013 ,ik heb wel een iva uitkering gegarandeerd tot mijn pensioen ,ik ben 64 jaar ,nog 3 jaar en ik krijg aow plus bouw pensioen,

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Een leaseauto van de zaak is iets anders dan een private lease zakelijk gebruiken. Hoe zit dat met de belasting?
Ook private lease kent z’n nadelen. Een van de belangrijkste nadelen van private lease is dat je niet zondemeer van je financiële verplichtingen afkomt.
Een van de redenen waarom de meeste autobezitters niet happig zijn op het delen van hun auto zit ‘m in de opbouw van je schadevrije jaren. Het kunnen aantonen van schadevrije jaren levert je immers korting op.
Een trekhaak aan leaseauto laten monteren, kan en mag dat? Een trekhaak is natuurlijk wel heel handig.

Informatie over Private Lease