Een private lease voor een hybride wagen

Er zijn steeds meer automerken te vinden die ook elektrische wagens produceren. Een goede zaak, want door elektrisch te rijden wordt het milieu veel minder zwaar belast dan met traditionele benzine- of dieselauto’s.

Elektrische auto’s stoten immers geen schadelijke stoffen uit, zoals zwaveldioxide, stikstofdioxide en fijnstof. Zo stap je zonder schuldgevoel telkens opnieuw in je wagen… zonder je blauw te betalen aan de pomp. Stijgende benzine- of dieselprijzen? Jij ligt er niet langer wakker van! Is het dan echt al goud wat er blinkt?

De nadelen van elektrisch rijden

Nadelen elektrisch rijdenHelaas zitten er ook aan elektrisch rijden enkele nadelen vast. Ben je nog op zoek naar een private lease en overweeg je om een elektrische auto te leasen, hou er dan rekening mee dat het opladen van je auto stukken langer duurt dan een reguliere tankbeurt. En dat terwijl je minder kilometers haalt met een opgeladen accu dan met een volle tank! Ook zal je er rekening mee moeten houden dat oplaadpunten soms dun gezaaid zijn, hoewel daar de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid steeds verder verandering in komt: de overheid streeft naar een totaal van 1 miljoen elektrische auto’s in 2025, dus er zullen de komende jaren in rap tempo meer oplaadpunten verschijnen.

Hybride: een mooie tussenoplossing

Draag je het milieu een warm hart toe, maar zie je volledig elektrisch rijden (nog) niet zitten? Dan is het leasen van een hybride wagen voor jou misschien wel de perfecte oplossing! Een hybride auto maakt immers gebruik van twee motoren: een elektrisch exemplaar en een “ouderwetse” verbrandingsmotor op benzine, LPG of diesel. Er zijn zowel parallel-hybride auto’s als serie-hybrides op de markt.

Full-hybrides laden hun accu op via de verbrandingsmotor. Rem je af, dan wordt de energie die hierbij vrijkomt opgeslagen voor hergebruik. Kies je voor een plug-in hybride, dan kan je de wagen opladen via het elektriciteitsnetwerk.

Parallel-hybride of serie-hybride leasen

Een parallel-hybride wordt principe  in beweging gebracht door elektriciteit. Is de accu leeg of levert de elektriciteit niet voldoende capaciteit, dan komt de verbrandingsmotor om de hoek kijken: deze springt uit zichzelf een handje bij, je hoeft hier als bestuurder dus geen extra handelingen voor te verrichten. Een voorbeeld van een parallel-hybride is bijvoorbeeld de Toyota Prius.

Kies je voor een serie-hybride auto, dan kies je voor aandrijving met behulp van een generator. De verbrandingsmotor zorgt ervoor dat de generator elektriciteit kan genereren. Een voorbeeld van een serie-hybride is de Opel Ampera.

De mild-hybride en de micro-hybride

Een mild-hybride heeft een verbrandingsmotor nodig om te kunnen functioneren: met alleen elektriciteit redt ‘ie het niet. De elektromotor is in feite slechts een “helpend handje” van de verbrandingsmotor en assisteert bij optrekken, accelereren en rijden op hoge snelheid.

Tot slot de micro-hybride: deze naam is in feite verwarrend, omdat een micro-hybride niet de beschikking heeft over een elektromotor. In plaats daarvan is de auto uitgerust met brandstofbesparende technologieën. Hierdoor bespaar je met een micro-hybride tot wel 10% brandstof.

Hybride auto in opmars… of niet?

Hybride autoJe zou zeggen dat een ieder van ons het milieu een warm hart toedraagt, en hybride (en elektrische) auto’s dus meer en meer het straatbeeld domineren. Helaas heeft de overheid besloten om per 1 januari 2017 alle gunstige bijtellingstarieven voor hybrides te laten vervallen. Overweeg je om een private lease voor een hybride af te sluiten, dan hoef je je hierdoor echter niet te laten tegenhouden: de fiscale bijtelling is immers alleen van belang voor zakelijke leaserijders.

In de autobranche verwacht men dat de terugval op benzine- en dieselwagens slechts tijdelijk is: alle hoop is gevestigd op de komende jaren, want naar verwachting breekt de volledig elektrische wagen ergens tussen 2018 en 2020 definitief door. De elektrische auto’s die dan op de markt zullen verschijnen, zijn goedkoper en hebben een grotere actieradius dan de huidige elektrische modellen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease aanbieders

Vergelijken loont! Neem bijvoorbeeld in je vergelijking mijndomeinauto (aff.), Athlon (aff.), Volkswagen (aff.) en Leas'm (aff.) mee. Allen gespecialiseerd in private lease.

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Leas'm >


Een reactie plaatsen