Inhoud artikel:

Feiten en fabels

Hoewel steeds meer mensen kiezen voor een privé-leaseauto, bestaan er bij het grote publiek nog altijd veel misverstanden over private leasen. De hoogste tijd om alle feiten en fabels even op een rij te zetten. Dit zijn de 5 meest gehoorde misverstanden over het leasen van een privéauto.

1. Private lease is duur

Fabel. Natuurlijk hangt er aan het leasen van een privéauto een prijskaartje. Maar dat is ook het geval bij een koopauto. Private lease wordt vaak geassocieerd met dure auto’s van de zaak. Maar bij private lease kun je juist ook kiezen voor een bescheiden model of een tweedehands autootje. Daardoor valt je maandelijkse leasebedrag meteen al een stuk lager uit.

Bovendien kun je een aantal slimme keuzes maken om de autokosten nog verder te drukken. Zuinig rijden loont bijvoorbeeld. Maar wist je dat je je leasekosten ook kunt verlagen door je auto te delen met (of te verhuren aan) anderen? Ook je leaseauto bestickeren met reclame kan lucratief zijn! Verder kun je bij de meeste leasebedrijven je oude auto inruilen. Is je karretje nog aardig wat waard, dan kan het leasebedrag vaak iets naar beneden worden bijgesteld.

Het grote voordeel van private leasen is natuurlijk dat de onderhoudskosten bij de leaseprijs zijn inbegrepen. Bij onverwachte grote reparaties hoef je dus niet zelf je portemonnee te trekken. Bij een koopauto, maar ook bij een financial leaseconstructie (huurkoop) draai je zelf op voor alle vaste én bijkomende autokosten.

Al met al is private leasen dus niet duurder dan wanneer je zelf een auto aanschaft.

Nieuwsgierig naar het aanbod?

Merk: Citroen
Model: C1
Aanbieder: Athlon
Merk: Peugeot
Model: 108
Aanbieder: Athlon
Merk: Citroen
Model: C1
Aanbieder: Citroen
Merk: Citroen
Model: C1
Aanbieder: ANWB

2. Een privé-leaseauto mag je niet uitlenen

Ook een fabel. Je mag best je leaseauto uitlenen aan je partner, schoonmoeder, buurman of vriendin. Zolang hij of zij een geldig rijbewijs heeft, is daar niets mis mee. Houd er wel rekening mee dat jij verantwoordelijk bent en blijft voor wat er met de auto gebeurt. Schade en bekeuringen worden dus op jou verhaald, ook als er iemand anders achter het stuur zat. Leen je auto dus uitsluitend uit aan iemand die je goed kent en vertrouwt en maak van te voren goede afspraken over de eventuele onkosten.

3. Met een private lease raak je schadevrije jaren kwijt

Feit en fabel. Als je drie jaar lang geen autoverzekering afsluit onder je eigen naam, komen je opgebouwde schadevrije jaren te vervallen. Aangezien de autoverzekering bij private lease op de naam van het leasebedrijf staat, kun jij als bestuurder dus je saldo kwijtraken. Ook bouw je daarom geen nieuwe schadevrije jaren op tijdens je leaseperiode. Maar dat gebeurt dus ook als je helemaal geen auto hebt.

Er zijn echter een aantal leasebedrijven die je schadevrije jaren wél op jouw naam bijschrijven in de centrale database van verzekeraars. In dat geval is er dus niets aan de hand en bouw je gewoon verder aan je saldo. Begin je aan een private lease, vraag dan altijd aan verschillende aanbieders hoe dit bij hen geregeld is.

4. Bij private lease zitten alle kosten in je vaste maandbedrag

Fabeltje. Hoewel er veel vaste lasten zijn inbegrepen bij het leasebedrag, zijn er toch nog wel wat kosten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je zelf de brandstof betalen. Ook voor verkeersboetes ben je zelf verantwoordelijk. Daarnaast moet je rekening houden met een eigen bijdrage als je schade hebt waaraan je zelf schuldig bent.

Ook goed om te weten: ga je een leaseauto bestellen, dan zie je bij de aanbiedingen vaak een ‘vanaf’-prijs staan. Bij dat bedrag zijn extra opties meestal niet inbegrepen. Voor items als een trekhaak, winterbanden of een vakantieauto moet je dus extra betalen. Je maandbedrag gaat dan omhoog, maar voordeel is wel dat je er dan ook geen omkijken meer naar hebt.

5. Je kunt alleen private leasen met een vast inkomen

Nog een fabel. De tijden dat je uitsluitend met een goed inkomen en een vaste baan kon leasen, zijn voorbij. Zolang je goed kunt aantonen dat je voldoende inkomsten hebt, wordt je aanvraag meestal gewoon geaccepteerd.

Ook bij lage inkomens wordt er eerder gekeken naar financiële draagnorm dan naar de hoogte van je salaris. Zolang je het maandelijkse leasebedrag kunt betalen en daarnaast voldoende geld overhoudt om van te leven, is private lease gewoon mogelijk.

Leasebedrijven doen over het algemeen ook niet moeilijk als je een AOW-uitkering hebt. Met een WW-uitkering wordt het echter wel wat lastiger. Lees hier meer over private leasen als je een uitkering hebt.

Laat je goed informeren

Ga je voor het eerst een private leaseauto uitzoeken, laat je dan altijd eerst goed informeren. Op deze site vind je artikelen over alle onderwerpen die te maken hebben met private lease. Zo ben je beter voorbereid en weet je waar je op moet letten.

Vergelijk lease-aanbieders altijd goed met elkaar: de voorwaarden kunnen onderling behoorlijk verschillen. Vraag dus meerdere offertes aan en lees je leasecontract altijd goed door. Wees niet bang om eventuele onduidelijkheden te bespreken met de leasemaatschappij. Ook slim: kijk goed met wie je in zee gaat. Is de leasemaatschappij bijvoorbeeld aangesloten bij een keurmerk, zoals Keurmerk Private Lease? Ook reviews en klantervaringen op internet kunnen een goed beeld geven over het leasebedrijf.

Bronnen en referenties

Vergelijk meer dan 600 private lease auto's