Inhoud artikel:

Auto delen en Private Lease

Auto’s zijn duur, en al helemaal als je weinig kilometers maakt. Natuurlijk zijn er verschillende manieren waarop je de kosten van het autorijden een beetje kan drukken. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een tweedehands auto te leasen. Ook het rijden van een leasewagen met reclame kan voordeel opleveren. Zie je het niet zitten om met reclamestickers of in een occasion rond te rijden? Je auto delen of verhuren is een derde manier om het autorijden goedkoper te maken.

De voordelen van je leaseauto delen of verhuren

De gemiddelde auto staat zo’n 23 uur per dag stil. Zonde, vooral als je je bedenkt dat de kosten gewoon doorlopen terwijl je de auto niet gebruikt. Door je auto te delen, rijdt hij tenminste wat vaker. Het is bovendien beter voor het milieu: hoe meer mensen een auto delen, hoe minder auto’s er nodig zijn. Het grootste voordeel voor jou persoonlijk: je auto delen of verhuren, levert geld op.

  • Als je je auto deelt met anderen, bijvoorbeeld je vrienden of familie, deel je ook de kosten. Je spreekt samen af hoe die vergoeding wordt samengesteld. Ga je bijvoorbeeld carpoolen, dan kun je de brandstof- en/of parkeerkosten delen. Leen je je auto regelmatig uit aan je moeder, dan kunnen jullie een kleine vergoeding afspreken die bijdraagt aan je leasekosten.
  • Verhuur je je auto, bijvoorbeeld aan onbekenden, dan krijg je daar geld voor. En dat kan lekker aantikken. Hoe meer je je leaseauto verhuurt, hoe meer inkomsten je hebt. Er zijn speciale online platforms waarop je je auto kunt aanbieden voor verhuur.

Vooral als je zelf niet vaak in je privéauto rijdt, is het delen of verhuren van je private lease eigenlijk een heel goed idee.

Private leaseauto delen of verhuren: mag dat?

Als je een private lease hebt, mag je meestal ook anderen in je auto laten rijden. De kleine lettertjes in je leasecontract geven meer informatie hierover, en anders heb je dat natuurlijk zo nagevraagd bij het leasebedrijf.

Ook zien we dat steeds meer private lease-aanbieders zijn aangesloten bij autodeelplatformen, zoals SnappCar en MyWheels. Het verhuren van je leaseauto aan anderen is in dat geval helemaal geen probleem.

Wil je je leaseauto verhuren, check dan wel altijd eerst even of je aanbieder een samenwerkingsverband heeft met zo’n platform. Is dat niet het geval, informeer dan even of je aanbieder toestemming geeft. Nog niet iedere leasemaatschappij is namelijk van het idee delen/verhuren gecharmeerd.

Hoe werkt een autodeelplatform?

Bij online autodeelplatformen zoals SnappCar (aff.) en MyWheels kun je je leaseauto aanmelden. Vervolgens kun je kiezen met wie je de auto deelt. Vertrouw je jouw wagentje alleen toe aan bekenden? Geen probleem, dan wordt jouw auto alleen aan hen beschikbaar gesteld. Vind je het geen bezwaar als er onbekenden je auto huren, dan mag dat ook. Het autodeelplatform regelt meestal ook de (belangrijke) randzaken zoals verzekering en de betaling.

Vereniging voor Gedeeld Autogebruik

Naast de commerciële autodeelplatformen als MyWheels en SnappCar, is er ook een Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA). Bij deze non-profitorganisatie kun je je (lease)auto delen met een vast groepje mensen, zoals familieleden, buren of vrienden. Deze constructie wordt ook wel ‘peer-to-peer car sharing’ genoemd. Het lidmaatschap van de VGA kost 20 euro per huishouden per jaar. De Vereniging ondersteunt je dan met zaken als de verzekering, extra parkeervergunningen en een voorbeeldcontract waarmee je onderling goede afspraken maakt.

Geld verdienen met je private leaseauto

Je leaseauto delen met anderen, levert geld op. Hoe dat precies gebeurt, verschilt per constructie. Is je private leasemaatschappij aangesloten bij een autodeelplatform, dan krijg je soms een vastgestelde korting op je leasebedrag per keer dat je je auto verhuurt. Maar het kan ook zijn dat je als verhuurder zelf een dagprijs mag bepalen. In principe geldt: hoe vaker je je leaseauto verhuurt, hoe meer inkomsten je hebt. Door je private lease intensief te delen, kun je in principe je maandelijkse leasebedrag terugverdienen. Je rijdt dan eigenlijk gratis in je leasewagen!

Is je auto delen of verhuren iets voor jou?

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het delen van je private lease. Je hebt namelijk niet meer altijd je auto voor de deur staan. Als je ineens onverwacht weg wil of moet en iemand anders heeft je auto, kan dat lastig zijn. Bovendien is het wel zo aardig om rekening te houden met je huurders of autodeelgenoten. Dat betekent dat je je auto schoon en netjes moet houden en dat je geen persoonlijke eigendommen in je wagen achterlaat. Regelmatig stofzuigen/wassen is geen overbodige luxe. Bovendien is roken in de auto natuurlijk niet handig als je hem deelt.

Leaseauto delen: de nieuwe trend!

Steeds meer bedrijven hebben in de gaten dat ze een bijdrage kunnen en moeten leveren aan een beter milieu. Dat geldt ook voor de auto-industrie. Je auto delen, helpt de uitstoot van CO2 te verminderen. Het is dan ook de verwachting dat je bij steeds meer leasebedrijven je private lease mag verhuren of delen met anderen.

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Een slipcursus oftewel rijvaardigheidstraining is populair, maar hoe zit dat met de combinatie leaseauto en rijvaardigheidstraining? Mag dat?
Hoe weet je of een leasemaatschappij betrouwbaar is? Er zijn private lease keurmerken die je een aantal zekerheden geven.
We willen allemaal voordelig private leasen. Maar soms blijkt de goedkoopste private lease toch nog duur. Hoe voorkom je dat?
Moet je eigenlijk borg betalen als je een privéauto leaset? Of een aanbetaling doen?

Informatie over Private Lease