Inhoud artikel:

Auto delen en Private Lease

Auto’s zijn duur, en al helemaal als je weinig kilometers maakt. Natuurlijk zijn er verschillende manieren waarop je de kosten van het autorijden een beetje kan drukken. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een tweedehands auto te leasen. Ook het rijden van een leasewagen met reclame kan voordeel opleveren. Zie je het niet zitten om met reclamestickers of in een occasion rond te rijden? Je auto delen of verhuren is een derde manier om het autorijden goedkoper te maken.

De voordelen van je leaseauto delen of verhuren

De gemiddelde auto staat zo’n 23 uur per dag stil. Zonde, vooral als je je bedenkt dat de kosten gewoon doorlopen terwijl je de auto niet gebruikt. Door je auto te delen, rijdt hij tenminste wat vaker. Het is bovendien beter voor het milieu: hoe meer mensen een auto delen, hoe minder auto’s er nodig zijn. Het grootste voordeel voor jou persoonlijk: je auto delen of verhuren, levert geld op.

  • Als je je auto deelt met anderen, bijvoorbeeld je vrienden of familie, deel je ook de kosten. Je spreekt samen af hoe die vergoeding wordt samengesteld. Ga je bijvoorbeeld carpoolen, dan kun je de brandstof- en/of parkeerkosten delen. Leen je je auto regelmatig uit aan je moeder, dan kunnen jullie een kleine vergoeding afspreken die bijdraagt aan je leasekosten.
  • Verhuur je je auto, bijvoorbeeld aan onbekenden, dan krijg je daar geld voor. En dat kan lekker aantikken. Hoe meer je je leaseauto verhuurt, hoe meer inkomsten je hebt. Er zijn speciale online platforms waarop je je auto kunt aanbieden voor verhuur.

Vooral als je zelf niet vaak in je privéauto rijdt, is het delen of verhuren van je private lease eigenlijk een heel goed idee.

Private leaseauto delen of verhuren: mag dat?

Als je een private lease hebt, mag je meestal ook anderen in je auto laten rijden. De kleine lettertjes in je leasecontract geven meer informatie hierover, en anders heb je dat natuurlijk zo nagevraagd bij het leasebedrijf.

Ook zien we dat steeds meer private lease-aanbieders zijn aangesloten bij autodeelplatformen, zoals SnappCar en MyWheels. Het verhuren van je leaseauto aan anderen is in dat geval helemaal geen probleem.

Wil je je leaseauto verhuren, check dan wel altijd eerst even of je aanbieder een samenwerkingsverband heeft met zo’n platform. Mijndomein is bijvoorbeeld aangesloten bij MyWheels. Is dat niet het geval, informeer dan even of je aanbieder toestemming geeft. Nog niet iedere leasemaatschappij is namelijk van het idee delen/verhuren gecharmeerd.

Hoe werkt een autodeelplatform?

Bij online autodeelplatformen zoals SnappCar (aff.) en MyWheels kun je je leaseauto aanmelden. Vervolgens kun je kiezen met wie je de auto deelt. Vertrouw je jouw wagentje alleen toe aan bekenden? Geen probleem, dan wordt jouw auto alleen aan hen beschikbaar gesteld. Vind je het geen bezwaar als er onbekenden je auto huren, dan mag dat ook. Het autodeelplatform regelt meestal ook de (belangrijke) randzaken zoals verzekering en de betaling.

Vereniging voor Gedeeld Autogebruik

Naast de commerciële autodeelplatformen als MyWheels en SnappCar, is er ook een Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA). Bij deze non-profitorganisatie kun je je (lease)auto delen met een vast groepje mensen, zoals familieleden, buren of vrienden. Deze constructie wordt ook wel ‘peer-to-peer car sharing’ genoemd. Het lidmaatschap van de VGA kost 20 euro per huishouden per jaar. De Vereniging ondersteunt je dan met zaken als de verzekering, extra parkeervergunningen en een voorbeeldcontract waarmee je onderling goede afspraken