Private lease en fiscale bijtelling

Breng op een willekeurige gelegenheid (feestje, receptie, familiereünie) te berde dat je overweegt om een auto te leasen, en geheid dat één van de aanwezigen begint over de fiscale bijtelling. Maar wat houdt die fiscale bijtelling nu precies in, en betaal je dit bedrag ook wanneer je als particulier een auto leaset?

De fiscale bijtelling: waarom en hoe

Veel werkgevers kiezen ervoor om hun werknemers een auto ter beschikking te stellen, dit ter uitoefening van hun functie. Hierbij huurt de werkgever de auto van een leasemaatschappij en leent deze auto vervolgens uit aan de werknemer in kwestie. Deze werknemer zal echter, een enkele uitzondering daargelaten, het voertuig ook gebruiken voor privé doeleinden. In de meeste gevallen heeft de werkgever hiertegen geen enkel bezwaar. De Belastingdienst daarentegen des te meer, want op deze manier geniet de werknemer voordeel (niet zijnde loon) dat afkomstig is van de werkgever. Loon in natura dus, maar dan op wielen. De fiscus ziet dit als extra inkomen en past hierop inkomstenbelasting (IB) toe. Deze inkomstenbelasting betaal je door middel van de zogenoemde ‘fiscale bijtelling’: belasting over een gedeelte van de cataloguswaarde van je nieuwe auto.

De hoogte van de fiscale bijtelling

Rijd je in een auto van de zaak, dan betaal je dus extra belasting. Voor een normale leaseauto bedraagt de fiscale bijtelling 25% van de cataloguswaarde van de auto. Dit betekent, dat 25% van de cataloguswaarde wordt opgeteld bij je inkomen. Hierover betaal je inkomstenbelasting. Hoe meer inkomsten je hebt, hoe hoger de inkomstenbelasting uiteraard uitvalt. Een lagere fiscale bijtelling (van 20 of zelfs 14%) kan dan ook zeer aantrekkelijk zijn. Wil je in aanmerking komen voor een lagere fiscale bijtelling, lease dan een zuinige leaseauto. Met “zuinig” doelt men hierbij niet op het brandstofverbruik, maar op de CO2-uitstoot van de leaseauto. Een lagere CO2-uitstoot is minder slecht voor het milieu, dus de milieubewuste rijder wordt beloond met een korting op fiscale bijstelling. Stoot de auto maximaal 110 gram CO2 uit, dan bedraagt de fiscale bijtelling 14%. Met een CO2-uitstoot tussen de 111 en 140 gram, tik je 20% fiscale bijtelling af. Voor een auto die op diesel rijdt, zijn de marges nog strenger.

Private lease en fiscale bijtelling

Nu je weet wat de grondslag is van de fiscale bijtelling (ontvangen voordeel via de werkgever), begrijp je waarschijnlijk al hoe het zit met de fiscale bijtelling voor een auto die je privé leaset. Precies: die betaal je niet! Je hoeft je bij een private lease dus niet druk te maken om extra addertjes onder het gras, zoals een naheffing van de fiscus. Sterker nog: met een leaseauto weet je precies wat je maandelijks betaalt. Dit is één van de voordelen van een private leaseauto.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease aanbieders

Vergelijken loont! Neem bijvoorbeeld in je vergelijking mijndomeinauto (aff.), Athlon (aff.), Volkswagen (aff.) en Leas'm mee. Allen gespecialiseerd in private lease.

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Leas'm >


Een reactie plaatsen