Private lease en fiscale bijtelling

Vertel op een willekeurige gelegenheid (feestje, receptie, familiereünie) dat je overweegt om een auto te leasen, en geheid dat iemand begint over de fiscale bijtelling. Maar wat houdt die fiscale bijtelling nu precies in, en betaal je dit bedrag ook wanneer je een privéauto leaset?

Wat is fiscale bijtelling?

Werk je bij een bedrijf en rijd je veel zakelijke kilometers, dan kun je vaak een auto van de zaak krijgen. Dat is meestal een leaseauto; de werkgever ‘huurt’ de auto van een leasemaatschappij en leent deze auto vervolgens aan jou uit. Zo kun je op kosten van de zaak naar al je zakelijke afspraken rijden, en natuurlijk van kantoor naar huis en andersom. Maar als je een auto van de zaak hebt, dan zal je er ook wel eens privé in willen rijden. Om in het weekend boodschappen te doen bijvoorbeeld. Of als je op bezoek of op vakantie gaat.

Fiscale bijtelling voor privékilometers

De Belastingdienst ziet het privégebruik van een zakelijke leaseauto als extra inkomen. Je profiteert immers van een auto die je ‘gekregen’ hebt. Dat betekent dat je extra inkomstenbelasting moet betalen. De hoogte van dit bedrag wordt berekend op basis van de zogenoemde fiscale bijtelling: belasting over de cataloguswaarde van je nieuwe auto. Deze regel geldt overigens alleen als je op jaarbasis meer dan 500 privékilometers rijdt. Blijf je daaronder, dan heb je hier niet mee te maken.

De hoogte van de fiscale bijtelling

Rijd je in een auto van de zaak, dan betaal je dus extra belasting. Voor een normale leaseauto die niet ouder is dan 15 jaar en die na 2017 voor het eerst op naam is gesteld, bedraagt de fiscale bijtelling 22% van de cataloguswaarde van de auto. Dit betekent dat 22% van de cataloguswaarde wordt opgeteld bij je inkomen. Hierover betaal je dus inkomstenbelasting. Er is echter een uitzondering: voor een elektrische auto is de bijtelling veel lager!

Elektrische auto leasen: minder bijtelling

Een elektrische auto stoot 0 mg CO2 uit en spaart daarmee het milieu. Dat wordt beloond met een korting op de fiscale bijstelling. Voor een elektrische auto geldt een bijtelling van slechts 4%, voor de eerste 50.000 euro van de cataloguswaarde. Is de cataloguswaarde van de auto hoger, dan wordt er over de rest van het bedrag wel 22% bijgeteld. Een elektrische auto leasen is dus een stuk voordeliger.

Private lease: géén fiscale bijtelling

Ingewikkeld verhaal, die fiscale bijtelling? Goed nieuws: als je een privéauto leaset, kun je dit allemaal vergeten! Bij private leasen hoef je namelijk helemaal geen extra inkomstenbelasting te betalen. Sterker nog: met een privéleaseauto weet je precies wat je maandelijks betaalt. Dit is één van de voordelen van een private leaseauto.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Een aantal aanbieders die gespecialiseerd zijn in private lease:

Auto.nl Mijndomein Athlon Volkswagen Seat Leas'm ANWB Peugeot


Plaats een reactie