Private lease en fiscale bijtelling

Inhoud artikel:

Private lease en fiscale bijtelling

Vertel op een willekeurige gelegenheid (feestje, receptie, familiereünie) dat je overweegt om een auto te leasen, en geheid dat iemand begint over de fiscale bijtelling. Maar wat houdt die fiscale bijtelling nu precies in, en betaal je dit bedrag ook wanneer je een privéauto leaset?

Wat is fiscale bijtelling?

Werk je bij een bedrijf en rijd je veel zakelijke kilometers, dan kun je vaak een auto van de zaak krijgen. Dat is meestal een leaseauto; de werkgever ‘huurt’ de auto van een leasemaatschappij en leent deze auto vervolgens aan jou uit. Zo kun je op kosten van de zaak naar al je zakelijke afspraken rijden, en natuurlijk van kantoor naar huis en andersom. Maar als je een auto van de zaak hebt, dan zal je er ook wel eens privé in willen rijden. Om in het weekend boodschappen te doen bijvoorbeeld. Of als je op bezoek of op vakantie gaat.

Fiscale bijtelling voor privékilometers

De Belastingdienst ziet het privégebruik van een zakelijke leaseauto als extra inkomen. Je profiteert immers van een auto die je ‘gekregen’ hebt. Dat betekent dat je extra inkomstenbelasting moet betalen. De hoogte van dit bedrag wordt berekend op basis van de zogenoemde fiscale bijtelling: belasting over de cataloguswaarde van je nieuwe auto. Deze regel geldt overigens alleen als je op jaarbasis meer dan 500 privékilometers rijdt. Blijf je daaronder, dan heb je hier niet mee te maken.

De hoogte van de fiscale bijtelling

Rijd je in een auto van de zaak, dan betaal je dus extra belasting. Voor een normale leaseauto die niet ouder is dan 15 jaar en die na 2017 voor het eerst op naam is gesteld, bedraagt de fiscale bijtelling 22% van de cataloguswaarde van de auto. Dit betekent dat 22% van de cataloguswaarde wordt opgeteld bij je inkomen. Hierover betaal je dus inkomstenbelasting. Er is echter een uitzondering: voor een elektrische auto en auto’s die rijden op waterstof is de bijtelling veel lager!

Elektrische auto leasen: minder bijtelling

Een elektrische auto stoot 0 mg CO2 uit en spaart daarmee het milieu. Dat wordt beloond met een korting op de fiscale bijtelling. Tot voor kort gold daarvoor een bijtellingspercentage van 4%. Voor CO2-vrije auto’s die vanaf 1 januari 2021 worden aangeschaft, geldt een bijtelling van 12% over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde. Is de cataloguswaarde van de auto hoger, dan wordt er over de rest van het bedrag wel 22% bijgeteld. Een elektrische auto leasen is dus een stuk voordeliger.

Voor nieuwe auto’s op waterstof zijn de regels weer iets anders. Ook daar geldt een bijtelling van 12%, maar dan voor het gehele catalogusbedrag.

Let wel: deze voordeelregel is aan het verdwijnen. Per jaar wordt het bijtellingspercentage voor nul-emissieauto’s verhoogd met 4%. Ook zal het drempelbedrag van de cataloguswaarde steeds verder zakken. In 2026 geldt dan zowel voor auto’s die geen CO2 uitstoten als voor de hybride-, benzine- en dieselauto dezelfde bijtelling van 22%.

Private lease: géén fiscale bijtelling

Ingewikkeld verhaal, die fiscale bijtelling? Goed nieuws: als je een privéauto leaset, kun je dit allemaal vergeten! Bij private leasen hoef je namelijk helemaal geen extra inkomstenbelasting te betalen. Sterker nog: met een privéleaseauto weet je precies wat je maandelijks betaalt. Dit is één van de voordelen van een private leaseauto.

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Je auto delen met anderen is een prima manier om kosten te besparen. Maar mag je ook een privé-leaseauto delen of verhuren, en hoe gaat dat dan?
Als je je leaseauto eerder inlevert, kun je een boete verwachten. De oplossing: laat je leasecontract overnemen door iemand anders!
Het inleveren van je privé-leaseauto is niet binnen vijf minuten gebeurd. Maar als je het terugbrengen goed voorbereidt, voorkom je een hoop gedoe.

Informatie over Private Lease