Private lease auto met automaat

Steeds meer mensen rijden in een automaat. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan en wat is het aanbod van private lease auto’s met een automaat?

Hoewel de meeste Nederlanders nog altijd in een handgeschakelde auto rijden, neemt de automaat toe in populariteit. Ook steeds meer leasebedrijven bieden een private lease met automaat aan. Misschien niet een voor de hand liggende keuze, maar toch de moeite van het overwegen waard. Het rijden in een automaat heeft namelijk zo zijn voordelen.

Wat is een automaat?

Een auto met een automatische transmissie schakelt tijdens het rijden automatisch naar een hogere of lagere versnelling. Praktisch gezien betekent dat dat je een voetpedaal aan de linkerkant mist omdat je geen koppeling hoeft in trappen. Je houdt twee pedalen over: de rem en het gaspedaal. Die pedalen zitten overigens gewoon op de vertrouwde posities en blijf je bedienen met je rechtervoet. Je linkervoet hoef je dus niet te gebruiken.

Schakelschema automaat
De 4 ‘schakel’ standen bij een automaat

Je hebt nog wel een pook, maar in plaats van de gebruikelijke versnellingen, kun je alleen kiezen voor bepaalde standen zetten. De opties die je hebt, zijn:

  • P (van parkeren, de auto staat dan ook op de handrem);
  • R (van reverse, oftewel achteruit rijden);
  • N (van neutraal. De motor draait nog maar de auto kan niet voor- of achteruit rijden);
  • D (van drive, oftewel vooruit rijden).

in principe hoef je dus alleen nog te ‘schakelen’ als je van rijden naar stilstaan/parkeren gaat (of andersom) of als je van rijrichting verandert (achteruit naar vooruit of andersom).

Inhoud artikel:

Aanbod (goedkoopste) private leaseauto’s met automaat

Er zijn meerdere leasebedrijven die een private lease met automaat aanbieden. Private lease auto’s met een automaat vergelijken, kan dus lonend zijn. Zo krijg je een goed beeld van de markt. Het huidige aanbod private lease met automaat is misschien groter dan je denkt. Zie bijvoorbeeld deze private lease auto’s met automaat:

Merk: Smart
Model: ForTwo
Aanbieder: Athlon
Merk: Dacia
Aanbieder: ANWB
Merk: Smart
Model: ForTwo
Aanbieder: Athlon
Merk: Smart
Model: EQ Forfour
Aanbieder: ANWB
Merk: Kia
Model: Picanto
Aanbieder: Forward Lease
Merk: Opel
Model: Corsa
Aanbieder: Auto.nl

Voor- en nadelen van een automaat

Als je een schakelbak gewend bent, is het rijden in een automaat in eerste instantie misschien een beetje wennen. Toch willen veel mensen na een poosje niet meer terug naar een handgeschakelde auto. Het rijden in een automaat kent namelijk aardig wat voordelen. Maar welke minpunten staan daar tegenover? We zetten alle voor- en nadelen van de automaat voor je op een rij.

Voordelen automaat

  • Minder stress. Een automaat is ideaal voor wie veel in de file rijdt of op drukke wegen waarbij je veel moet schakelen;
  • Meer rijcomfort. Automatisch schakelen verloopt soepeler dan wanneer je met de hand schakelt;
  • Meer veiligheid. Je hebt tijdens het rijden je handen vrij en hoeft niet na te denken over schakelen. Er is dus is er minder afleiding;
  • Zuiniger rijden. De nieuwste generatie automaten is zeer efficiënt