Private lease auto met automaat

Steeds meer mensen rijden in een automaat. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan en wat is het aanbod van private lease auto’s met een automaat?

Hoewel de meeste Nederlanders nog altijd in een handgeschakelde auto rijden, neemt de automaat toe in populariteit. Ook steeds meer leasebedrijven bieden een private lease met automaat aan. Misschien niet een voor de hand liggende keuze, maar toch de moeite van het overwegen waard. Het rijden in een automaat heeft namelijk zo zijn voordelen.

Wat is een automaat?

Een auto met een automatische transmissie schakelt tijdens het rijden automatisch naar een hogere of lagere versnelling. Praktisch gezien betekent dat dat je een voetpedaal aan de linkerkant mist omdat je geen koppeling hoeft in trappen. Je houdt twee pedalen over: de rem en het gaspedaal. Die pedalen zitten overigens gewoon op de vertrouwde posities en blijf je bedienen met je rechtervoet. Je linkervoet hoef je dus niet te gebruiken.

Schakelschema automaat
De 4 ‘schakel’ standen bij een automaat

Je hebt nog wel een pook, maar in plaats van de gebruikelijke versnellingen, kun je alleen kiezen voor bepaalde standen zetten. De opties die je hebt, zijn:

 • P (van parkeren, de auto staat dan ook op de handrem);
 • R (van reverse, oftewel achteruit rijden);
 • N (van neutraal. De motor draait nog maar de auto kan niet voor- of achteruit rijden);
 • D (van drive, oftewel vooruit rijden).

in principe hoef je dus alleen nog te ‘schakelen’ als je van rijden naar stilstaan/parkeren gaat (of andersom) of als je van rijrichting verandert (achteruit naar vooruit of andersom).

Inhoud artikel:

Aanbod (goedkoopste) private leaseauto’s met automaat

Er zijn meerdere leasebedrijven die een private lease met automaat aanbieden. Private lease auto’s met een automaat vergelijken, kan dus lonend zijn. Zo krijg je een goed beeld van de markt. Het huidige aanbod private lease met automaat is misschien groter dan je denkt. Zie bijvoorbeeld deze private lease auto’s met automaat:

Merk: Smart
Model: ForTwo
Aanbieder: Athlon
Merk: Smart
Model: ForTwo
Aanbieder: Athlon
Merk: Toyota
Model: x-play
Aanbieder: Toyota
Merk: Smart
Model: EQ Forfour
Aanbieder: ANWB
Merk: Smart
Model: ForFour
Aanbieder: Athlon
Merk: Opel
Model: Corsa
Aanbieder: Auto.nl

Voor- en nadelen van een automaat

Als je een schakelbak gewend bent, is het rijden in een automaat in eerste instantie misschien een beetje wennen. Toch willen veel mensen na een poosje niet meer terug naar een handgeschakelde auto. Het rijden in een automaat kent namelijk aardig wat voordelen. Maar welke minpunten staan daar tegenover? We zetten alle voor- en nadelen van de automaat voor je op een rij.

Voordelen automaat

 • Minder stress. Een automaat is ideaal voor wie veel in de file rijdt of op drukke wegen waarbij je veel moet schakelen;
 • Meer rijcomfort. Automatisch schakelen verloopt soepeler dan wanneer je met de hand schakelt;
 • Meer veiligheid. Je hebt tijdens het rijden je handen vrij en hoeft niet na te denken over schakelen. Er is dus is er minder afleiding;
 • Zuiniger rijden. De nieuwste generatie automaten is zeer efficiënt afgesteld en berekent de schakelmomenten zodanig dat je altijd zuinig rijdt;
 • De motor kan niet meer afslaan. Nooit meer gestuntel voor het stoplicht en met de hellingproef op een brug!

Nadelen automaat

 • Het rijden zonder koppeling is wennen, vooral als je jarenlang in een handgeschakelde auto hebt gereden;
 • Bij het stoplicht trekt de auto minder snel op dan een handgeschakelde auto kan;
 • Een private leaseauto met automaat is iets duurder dan een handgeschakelde privé lease auto.
 

Waarom een automaat leasen?

Een schakel automaat
Close-up van een auto met automaat

In Amerika doen ze niet anders: rijden in een automaat. Daar moeten ze niets hebben van auto’s met een ‘stick shift’. Maar ook in ons land kiezen steeds meer weggebruikers voor een auto met een automatisch schakelsysteem. Daardoor is de automaat ook in de private leasewereld in opkomst. Een prima ontwikkeling, want een automaat is juist als privé leaseauto een uitstekende keuze. Een paar redenen waarom het slim is om een automaat te private leasen:

 • Als je niet zeker weet of een automaat iets voor jou is, is private lease een handige constructie. Bevalt het niet, dan zit je er ook niet permanent aan vast. Met een shortlease ben je helemaal zo van je leasecontract af;
 • Bij private lease rijd je altijd in de nieuwste modellen. Je profiteert dus van de nieuwste technieken waardoor het rijcomfort hoog is en het brandstofverbruik juist laag;
 • Hybride en elektrische lease auto’s zijn sowieso voorzien van een automatische transmissie. Daarmee doe je het milieu dus ook een plezier.

Wat kost (rijden in) een private lease auto met automaat?

Brandstof besparen
Een automaat rijdt zuiniger dan een handgeschakeld model.

Een automaat is altijd nog iets duurder in aanschaf dan een ‘gewone’ schakelbak. Dat betekent dat ook de leaseprijs iets hoger uitvalt. Daar staat tegenover dat onderhoud en reparaties bij je maandelijkse leasebedrag zijn inbegrepen. Je hebt dus geen extra kosten als de automaat onverhoopt pech krijgt.

Ook rijdt een automaat zuiniger dan een handgeschakeld model. Dat komt omdat de nieuwste automaten over meer versnellingen beschikken dan een gewone auto. Daardoor kan de auto vaker door- of terugschakelen en blijft het toerental stabieler. Je verbruikt op die manier minder brandstof en dus hoef je minder vaak te tanken of op te laden.

Verder hangt het er natuurlijk helemaal vanaf welk merk en model je uitkiest. Het scheelt in kosten als de automaat al standaard in de auto zit. Bij veel leasebedrijven kun je de optie ‘automaat’ kiezen als luxe extra. Daar betaal je dan wel een meerprijs voor.

Bronnen en referenties

 • https://www.autoverzekering.nl/nieuws/automaat-rijden-wordt-steeds-populairder/
 • https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/automaat-sterk-in-trek/
 • https://www.auto-onderdelenexpert.nl/tips/handgeschakelde-automatische-versnelling-1515

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Ga jij dit jaar op wintersport of naar de zon met je private lease? Met deze tips ga je zorgeloos op reis.
Een ondertekend leasecontract is bindend. Je tekent meestal voor een aantal jaren. Maar wat als je je private leasecontract eerder wil of moet opzeggen?
Benieuwd naar wat de meest voorkomende schades aan leaseauto’s zijn? Hier vind je een overzicht van de schades zoals bekend bij de leasemaatschappijen.
Leasebedrijven werken vaak met een BKR-notering. Ze checken je kredietstatus of melden de leaseovereenkomst aan als lening.