Inhoud artikel:

Prive lease auto inleveren

Er komt een dag dat je leasecontract afloopt. Je moet dan je private leaseauto inleveren. Waar moet je op letten bij het inleveren van je private lease? En wat gebeurt er eigenlijk als je je leaseauto te vroeg of met schade inlevert?

Private lease inleveren na afloop van je contract

Plan tijd in voor het inleveren van je private lease. De leaseauto wordt bij het terugbrengen namelijk van binnen en buiten geïnspecteerd. Hoewel je niet per se aanwezig hoeft te zijn bij het nakijken van de auto, is dit wel verstandig. Zo weet je precies wat er aan schade wordt vastgesteld. Het is handig om het inleveren van je private lease goed voor te bereiden. Denk daarbij aan de volgende punten:

  • Was de auto vlak voor het inleveren, stofzuig de bekleding en poets het interieur. Op een schone auto is schade gemakkelijker te herkennen.
  • Haal al je persoonlijke spullen uit de auto. Check ook onder de stoelen, de opbergvakken in het portier en natuurlijk het dashboardkastje.
  • Zorg ervoor dat je alle benodigde spullen/documenten bij je hebt als je de auto inlevert. Denk aan reservesleutels, alle accessoires die bij de auto horen, je kentekenbewijs en leaseovereenkomst. Wat je niet inlevert, kan gezien (en berekend) worden als schade!
  • Regel op tijd je volgende vervoersmiddel. Ga je voor een nieuw leasecontract of toch een koopauto? Houd er rekening mee dat het een poosje kan duren voordat een andere auto rijklaar is.
  • Wil je je huidige leaseauto overnemen? Vraag dan ruim voordat je leasecontract afloopt of dat mogelijk is en wat je dat eventueel zou kosten.
  • Vraag bij de leasemaatschappij een verklaring van je schadevrije jaren op. Deze verklaring kan van pas komen bij het leasen of kopen van je volgende auto.

Private lease inleveren met schade

Als je meerdere jaren in een auto rijdt, zijn kleine krasjes haast niet te vermijden. Dit wordt gebruiksschade of acceptabele schade genoemd. Deze kleine beschadigingen worden tijdens de inspectie wel waargenomen, maar je hoeft dit niet te betalen. Heb je grotere schade, zoals een deuk of flinke kras, dan wordt het een ander verhaal. Sowieso is het handig om schade altijd zo snel mogelijk te melden en te laten repareren. Je betaalt dan wel een eigen bijdrage. Het is niet praktisch om de schade te laten zitten tot het inlevermoment. Je moet dan alsnog je eigen bijdrage betalen, bovendien kan de schade tegen die tijd erger zijn geworden en dan lopen de reparatiekosten alleen maar op.

Tip: tijdens de inspectie van je auto wordt er een zogenaamd innamerapport gemaakt. Daarin staat een overzicht van welke schade er wel en niet acceptabel is. Lees dit goed door; niet acceptabele schade moet je namelijk nog betalen!

Private leaseauto eerder inleveren

Als je een leaseovereenkomst afsluit, wordt er een vaste termijn afgesproken. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je je leasecontract eerder opzeggen wil. Meestal is dit geen probleem. De eerste 12 maanden zit je vaak wel aan het contract vast. Daarna kun je je leaseauto eerder inleveren. Als het gaat om bepaalde persoonlijke omstandigheden, zoals een echtscheiding of ontslag, dan kun je je contract kosteloos opzeggen. Is dat niet het geval, dan berekent de leasemaatschappij extra kosten. Wil je je private lease eerder inleveren, vraag dan bij je leasemaatschappij wat de regels zijn en hoe de extra kosten berekend worden.

In je private lease blijven rijden

Ben je erg gehecht geraakt aan je leasewagen? Dan vraag je de leasemaatschappij of je je leasecontract verlengen kunt. Meestal is dat geen probleem. Een andere optie is natuurlijk het overnemen van je privéleaseauto. Jij wordt dan de nieuwe eigenaar van de auto. Ook dat is bij de meeste leasebedrijven mogelijk. Regel dit altijd wel ruim voordat je leasecontract afloopt, want het leasebedrijf heeft in beide gevallen tijd nodig om je een nieuw aanbod te doen.

Bronnen en referenties

Vergelijk meer dan 600 private lease auto's

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Het laten monteren van winterbanden is een goed idee, ook zonder wintersportplannen.
Je hebt besloten een privé-auto te gaan leasen. Maar wat doe je dan met je huidige auto? Veel private leasebedrijven bieden tegenwoordig een inruilservice.
Een trekhaak aan leaseauto laten monteren, kan en mag dat? Een trekhaak is natuurlijk wel heel handig.
Zestig jaar of ouder en een nieuwe auto nodig? Denk eens aan private lease!