Inhoud artikel:

Private lease aftrekbaar

Stel, je bent zelfstandig ondernemer en je hebt een private lease. Dan kun en mag je je leaseauto ook gebruiken voor zakelijke ritten. Maar wordt je leaseauto daarmee een aftrekpost? Oftewel: zijn de kosten voor private lease aftrekbaar van de belasting? Eigenlijk is het antwoord nee én ja!

Private leasen als ZZP’er

Een privé-leaseauto is niet aftrekbaar van de belasting. De achterliggende gedachte is natuurlijk dat je de auto alleen gebruikt voor privédoeleinden. Boodschappen, op vakantie, naar de sportschool – dat soort ritjes. Die kosten gaat de belastingdienst niet voor jou betalen. In principe verandert daar niets aan als je de private lease gebruikt voor zakelijke ritjes. De kosten van je leasecontract kun je dus niet aftrekken van je belasting. Maar daarmee is de kous nog niet af!

Zakelijke kilometers in private lease aftrekbaar

Je zakelijke kilometers in een private lease komen niet helemaal voor eigen rekening. Rijd je met je privé-leaseauto naar een zakelijke afspraak, dan mag je namelijk 19 eurocent per kilometer aftrekken van je inkomstenbelasting. Zo is toch een gedeelte van rijden in een private lease aftrekbaar. Die 19 cent lijkt misschien niet de moeite waard, maar vergis je niet: als je regelmatig naar een afspraak aan de andere kant van het land moet, tikt dat nog aardig aan. Maar er zitten meer voordelen aan het rijden in een private leasewagen als je ZZP’er bent.

Zakelijk en privé rijden zonder bijtelling

Een private lease komt niet in aanmerking voor fiscale bijtelling. Die kostenpost betaal je wél als je teveel privékilometers aflegt in je leaseauto van de zaak. En daarmee bespaar je dus ook een hoop centen. Daar komt bij: als je privé leaset, ben je voor een vast bedrag per maand klaar. Daar zitten ook de kosten voor onderhoud en reparaties bij. Zo kom je dus nooit voor verrassingen te staan.

Voor- en nadelen private leasen als ZZP’er

Op de vraag ‘is private lease aftrekbaar’ is het antwoord dus ‘nee’ als het gaat om je auto, maar ‘ja’ als het gaat om je zakelijke kilometers. Private leasen is, ook vanwege het feit dat je geen onverwachte hoge kosten hebt, dus een prima optie als je ZZP’er bent. Bovendien kun je in een representatieve, nieuwe auto rijden voor een relatief laag maandbedrag. Zijn er dan ook nadelen aan private leasen voor ZZP’ers? Weinig. Wel een mogelijk minpuntje is dat je leasecontract wordt ingeschreven bij het BKR. Dat kan gevolgen hebben als je nog een lening wilt afsluiten. In dit artikel lees je meer over private leasen als ZZP’er.

Private leasen als ZZP’er

Overweeg jij een private lease als ZZP’er? Informeer bij de aanbieders welke mogelijkheden er zijn. Tegenwoordig kun je bijna overal terecht als je een privéauto wil leasen op basis van een flexibel inkomen.

Bronnen en referenties

Vergelijk meer dan 600 private lease auto's