Private lease aftrekbaar of niet?

Inhoud artikel:

Private lease aftrekbaar

Stel, je bent zelfstandig ondernemer en je hebt een private lease. Dan kun en mag je je leaseauto ook gebruiken voor zakelijke ritten. Maar wordt je leaseauto daarmee een aftrekpost? Oftewel: zijn de kosten voor private lease aftrekbaar van de belasting? Eigenlijk is het antwoord nee én ja!

Private leasen als ZZP’er

Een privé-leaseauto is niet aftrekbaar van de belasting. De achterliggende gedachte is natuurlijk dat je de auto alleen gebruikt voor privédoeleinden. Boodschappen, op vakantie, naar de sportschool – dat soort ritjes. Die kosten gaat de belastingdienst niet voor jou betalen. In principe verandert daar niets aan als je de private lease gebruikt voor zakelijke ritjes. De kosten van je leasecontract kun je dus niet aftrekken van je belasting. Maar daarmee is de kous nog niet af!

Zakelijke kilometers in private lease aftrekbaar

Je zakelijke kilometers in een private lease komen niet helemaal voor eigen rekening. Rijd je met je privé-leaseauto naar een zakelijke afspraak, dan mag je namelijk 19 eurocent per kilometer aftrekken van je inkomstenbelasting. Zo is toch een gedeelte van rijden in een private lease aftrekbaar. Die 19 cent lijkt misschien niet de moeite waard, maar vergis je niet: als je regelmatig naar een afspraak aan de andere kant van het land moet, tikt dat nog aardig aan. Maar er zitten meer voordelen aan het rijden in een private leasewagen als je ZZP’er bent.

Zakelijk en privé rijden zonder bijtelling

Een private lease komt niet in aanmerking voor fiscale bijtelling. Die kostenpost betaal je wél als je teveel privékilometers aflegt in je leaseauto van de zaak. En daarmee bespaar je dus ook een hoop centen. Daar komt bij: als je privé leaset, ben je voor een vast bedrag per maand klaar. Daar zitten ook de kosten voor onderhoud en reparaties bij. Zo kom je dus nooit voor verrassingen te staan.

Voor- en nadelen private leasen als ZZP’er

Op de vraag ‘is private lease aftrekbaar’ is het antwoord dus ‘nee’ als het gaat om je auto, maar ‘ja’ als het gaat om je zakelijke kilometers. Private leasen is, ook vanwege het feit dat je geen onverwachte hoge kosten hebt, dus een prima optie als je ZZP’er bent. Bovendien kun je in een representatieve, nieuwe auto rijden voor een relatief laag maandbedrag. Zijn er dan ook nadelen aan private leasen voor ZZP’ers? Weinig. Wel een mogelijk minpuntje is dat je leasecontract wordt ingeschreven bij het BKR. Dat kan gevolgen hebben als je nog een lening wilt afsluiten. In dit artikel lees je meer over private leasen als ZZP’er.

Private leasen als ZZP’er

Overweeg jij een private lease als ZZP’er? Informeer bij de aanbieders welke mogelijkheden er zijn. Tegenwoordig kun je bijna overal terecht als je een privéauto wil leasen op basis van een flexibel inkomen. Leasebedrijven als Mijndomein (aff.), Seat (aff.) en Volkswagen (aff.) hebben zeker interessante opties voor ZZP’ers.

Bronnen en referenties

Private lease aanbieders:

Private lease auto's

Vanaf 404,-* per maand
60 maanden en 10.000 km
Merk: Volkswagen
Conditie: Nieuw
Model: Golf
Aanbieder: Volkswagen
Vanaf 289,-* per maand
48 maanden en 10000 km per jaar
Merk: SKODA
Conditie: Nieuw
Model: FABIA
Aanbieder: SKODA

2 gedachten over “Private lease aftrekbaar of niet?”

  1. voor een b.v. klopt het inderdaad dat je een private lease niet in de zaak mag zetten. Een eenmanszaak die en private lease heeft en hiervoor bijtelling betaald, mag gewoon de auto in de zaak zetten en is de btw aftrekbaar. Eenmanszaak is op zich geen rechtspersoon, maar het persoon zelf. Het is voor de belastingdienst niet relevant wat voor lease het is. Het gaat er om dat de auto die in de onderneming wordt gezet belast wordt met belasting, wat bijtelling heet. Of het een huurauto is, of een leenauto is, of het een leaseauto is, maakt niet uit. Als het voor lange tijd gebruikt wordt voor de zaak en je trekt de kosten er vanaf dan moet je bijtelling betalen indien je ook prive rijdt.

    Beantwoorden
  2. Het blijft een kromme constructie. Bv een golf-e kan je leasen voor 850eu. Private lease is dat netto. Zakelijk kost dat minder dan de helft. Geef mij die bijtelling dan maar van 8 tientjes in de maand en dat ik die 850eu bruto kan aftrekken.

    De overheid voert gewoon een krom beleid.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Kun je private leasen als je een laag of onstabiel inkomen hebt? Welk minimum inkomen heb je nodig?
Wat betaal je eigenlijk allemaal bij private lease?
Wachten op je nieuwe leaseauto kan soms lang duren.

Wat is eigenlijk de gemiddelde levertijd van een private lease auto?

Een trekhaak aan leaseauto laten monteren, kan en mag dat? Een trekhaak is natuurlijk wel heel handig.

Informatie over Private Lease

Private lease aanbieders