Het uitlenen van je leaseauto, mag dat eigenlijk?

Inhoud artikel:

Pas op met het uitlenen van je leaseauto

Mooi hè, je nieuwe privé-leaseauto! Dat vinden je familieleden en vrienden waarschijnlijk ook. Sterker nog: die zouden ook weleens in jouw leasewagen willen rijden. Tja, wat doe je dan? Mag je je leaseauto uitlenen aan iemand anders, of kom je dan in de problemen?

Private lease uitlenen mag, mits…

Het antwoord is simpel: in principe mag je je auto uitlenen. Daar zijn wel een aantal regels aan verbonden. Zo moet de bestuurder uiteraard een geldig rijbewijs hebben. Maar er is meer:

  • Jij bent als contractant verantwoordelijk voor de auto. Krijgt de bestuurder aan wie je de auto uitleent een ongeluk of een bekeuring, dan moet jij de schade/boete betalen. Je moet zelf maar zien hoe je dat bedrag terugkrijgt van de bestuurder.
  • Sommige leasebedrijven stellen extra voorwaarden: zo eist Mijndomeinauto (aff.) dat de bestuurder aan wie je de wagen uitleent minimaal 21 jaar is en minimaal 2 jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs.

De voorwaarden voor het uitlenen van je private lease verschillen per leasebedrijf. Overweeg je een privé-leaseauto te nemen en wil je die ook af en toe kunnen uitlenen? Vergelijk dan meerdere aanbieders zodat je weet wat er wel en niet mogelijk is.

Doen bij private lease uitlenen

Vertrouw jij je privé-leaseauto toe aan je beste vriend, je moeder of je buurvrouw? Je private lease uitlenen is prima, maar let dan wel op het volgende:

  • Check eerst je leaseovereenkomst. In de aanvullende voorwaarden staat namelijk of je leasemaatschappij het uitlenen van je leaseauto toestaat. Ook kun je in dit deel lezen of hier bepaalde regels aan gesteld worden. Even bellen met je leasebedrijf kan natuurlijk ook.
  • Maak van te voren goede afspraken met degene aan wie je de auto uitleent. Wees duidelijk over het voorschieten en terugbetalen van eventuele schade of bekeuringen.
  • Leen je je private lease regelmatig uit aan anderen, tegen betaling? Dan is er sprake van autoverhuur. Meestal is dat geen probleem, maar check altijd even met je leasebedrijf of dat mag. Wist je dat sommige leasemaatschappijen zijn aangesloten bij een autodeelplatform? Zo kun je geld verdienen met het verhuren van je private lease!

Denk om je kilometrage

Een laatste tip: wees niet alleen zuinig met je private lease, maar denk ook om je kilometrage! Bij je leaseovereenkomst zit een maximaal aantal kilometers inbegrepen. Ga je daar overheen, dan moet je bijbetalen. Vraag degene aan wie je je leaseauto uitleent altijd hoever hij/zij denkt te gaan rijden. Even naar een dorp verderop is prima, maar met een weekendje België loopt het aantal kilometers al snel op. Maak ook hier goede afspraken over.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease auto's

Toyota Aygo

Toyota Aygo
Merk: Toyota
Model: Aygo
Conditie: 2e hands

Aangeboden door:

Vanaf prijs per maand € 319 *

Opel Corsa

Opel Corsa
Merk: Opel
Model: Corsa
Conditie: Nieuw

Aangeboden door:

Vanaf prijs per maand € 264,- *

Ook handig om te weten...

Een ondertekend leasecontract is bindend. Je tekent meestal voor een aantal jaren. Maar wat als je je private leasecontract eerder wil of moet opzeggen?
Om privéauto te kunnen leasen, moet je een vast inkomen hebben. Maar kun je dan ook een private lease nemen als je een uitkering hebt?
Wachten op je nieuwe leaseauto kan soms lang duren.

Wat is eigenlijk de gemiddelde levertijd van een leaseauto?

Je hebt besloten een privé-auto te gaan leasen. Maar wat doe je dan met je huidige auto? Veel private leasebedrijven bieden tegenwoordig een inruilservice.
Een lease auto en een huurkoop auto hebben veel overeenkomsten, maar bij een huurkoop auto gaat de auto over op de huurkoper, bij lease niet altijd.
Wil je milieuvriendelijker rijden maar gaat elektrisch je net een stap te ver? Een hybride private lease is de oplossing!

Plaats een reactie

Informatie over Private Lease

Private lease aanbieders