Het uitlenen van je leaseauto, mag dat eigenlijk?

Inhoud artikel:

Pas op met het uitlenen van je leaseauto

Mooi hè, je nieuwe privé-leaseauto! Dat vinden je familieleden en vrienden waarschijnlijk ook. Sterker nog: die zouden ook weleens in jouw leasewagen willen rijden. Tja, wat doe je dan? Mag je je leaseauto uitlenen aan iemand anders, of kom je dan in de problemen?

Private lease uitlenen mag, mits…

Het antwoord is simpel: in principe mag je je auto uitlenen. Daar zijn wel een aantal regels aan verbonden. Zo moet de bestuurder uiteraard een geldig rijbewijs hebben. Maar er is meer:

  • Jij bent als contractant verantwoordelijk voor de auto. Krijgt de bestuurder aan wie je de auto uitleent een ongeluk of een bekeuring, dan moet jij de schade/boete betalen. Je moet zelf maar zien hoe je dat bedrag terugkrijgt van de bestuurder.
  • Sommige leasebedrijven stellen extra voorwaarden: zo eist Mijndomeinauto (aff.) dat de bestuurder aan wie je de wagen uitleent minimaal 21 jaar is en minimaal 2 jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs.

De voorwaarden voor het uitlenen van je private lease verschillen per leasebedrijf. Overweeg je een privé-leaseauto te nemen en wil je die ook af en toe kunnen uitlenen? Vergelijk dan meerdere aanbieders zodat je weet wat er wel en niet mogelijk is.

Doen bij private lease uitlenen

Vertrouw jij je privé-leaseauto toe aan je beste vriend, je moeder of je buurvrouw? Je private lease uitlenen is prima, maar let dan wel op het volgende:

  • Check eerst je leaseovereenkomst. In de aanvullende voorwaarden staat namelijk of je leasemaatschappij het uitlenen van je leaseauto toestaat. Ook kun je in dit deel lezen of hier bepaalde regels aan gesteld worden. Even bellen met je leasebedrijf kan natuurlijk ook.
  • Maak van te voren goede afspraken met degene aan wie je de auto uitleent. Wees duidelijk over het voorschieten en terugbetalen van eventuele schade of bekeuringen.
  • Leen je je private lease regelmatig uit aan anderen, tegen betaling? Dan is er sprake van autoverhuur. Meestal is dat geen probleem, maar check altijd even met je leasebedrijf of dat mag. Wist je dat sommige leasemaatschappijen zijn aangesloten bij een autodeelplatform? Zo kun je geld verdienen met het verhuren van je private lease!

Denk om je kilometrage

Een laatste tip: wees niet alleen zuinig met je private lease, maar denk ook om je kilometrage! Bij je leaseovereenkomst zit een maximaal aantal kilometers inbegrepen. Ga je daar overheen, dan moet je bijbetalen. Vraag degene aan wie je je leaseauto uitleent altijd hoever hij/zij denkt te gaan rijden. Even naar een dorp verderop is prima, maar met een weekendje België loopt het aantal kilometers al snel op. Maak ook hier goede afspraken over.

Bronnen en referenties

Private lease aanbieders:

Private lease auto's

Vanaf 389,-* per maand
48 maanden en 10.000 km per jaar
Merk: Toyota
Conditie: 2e hands
Model: C-HR
Aanbieder: Auto.nl
Vanaf 549,-* per maand
48 maanden en 10.000 km per jaar
Merk: Toyota
Conditie: Nieuw
Model: RAV4
Aanbieder: Toyota

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Elektrisch leasen wordt steeds populairder. Logisch, want elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Waar bestel jij je private lease? Laat eerst offertes uitbrengen, zo weet je welke aanbieder echt het voordeligst is.
De deal is zo goed als rond: je hebt een privé-leaseauto besteld! Nu alleen nog het leasecontract tekenen. Dat hoef je toch niet helemaal te lezen, of wel?
Zestig jaar of ouder en een nieuwe auto nodig? Denk eens aan private lease!

Informatie over Private Lease

Private lease aanbieders