Pas op met het uitlenen van je leaseauto

Private leasen is tegenwoordig ontzettend populair. Niet verwonderlijk, want bijna iedereen wil wel dolgraag een mooie nieuwe auto rijden zonder eerst een zak geld op tafel te moeten leggen. Heb je een mooie private lease onder je achterste, zoals een exemplaar uit de BMW 3- of Audi A3-serie, dan is de kans groot dat dit je op heel wat bewonderende blikken vanuit je omgeving komt te staan. Maar pas op, want soms blijft het niet alleen bij bewonderende blikken…

Lease auto uitlenen aan…

In vrijwel de meeste leasecontracten is opgenomen dat je de leaseauto best mag uitlenen aan vrienden, familie of buren. Natuurlijk moet de persoon die jouw auto leent, wel in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Ook mag de leaseauto niet zondermeer gebruikt worden voor bijzondere evenementen, bijvoorbeeld voor een rijvaardigheidscursus. Maar hoe zit dat als je goede vriend Pieter je private lease auto wil lenen om een dagje op stap te gaan?

In eerste instantie lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar pas op wanneer diezelfde Pieter openstaande schulden heeft bij de belastingdienst! De kans is immers niet geheel ondenkbaar dat Pieter met jóuw auto in een controlefuik terechtkomt en van de weg wordt gehaald wegens openstaande vorderingen. Gebeurt dit, dan zal de politie aangeven dat het openstaande bedrag onmiddellijk dient te worden opgehoest. Klein probleempje: de meeste mensen kunnen dit niet. In dat geval kan de auto in beslag worden genomen.

Leaseauto van een ander?

Ongemakkelijk, maar niet onoverkomelijk, denk je in eerste instantie: even aantonen wie de eigenaar van de leaseauto is, en klaar is Kees. Niets is minder waar: er zijn gevallen bekend waarin mensen de auto alleen terugkregen wanneer zij de gehele schuld van de bestuurder voldoen. Kunnen of willen zij dit niet, dan kan de auto verkocht worden door de gerechtsdeurwaarder in dienst van de belastingdienst. Dit voelt uiteraard zéér onredelijk, want je draait op voor een schuld die de jouwe niet is. Toch is deze mogelijkheid wettelijk gezien in orde, omdat veel mensen met (belasting)schulden er een gewoonte van dreigen te maken rond te rijden in geleende auto’s. Op die manier hopen zij veilig te zijn voor eventuele fuiken. Door in de wet op te nemen dat ook een geleende (lease) auto in beslag genomen mag worden, wordt deze wanbetalers de wind uit de zeilen genomen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease aanbieders

Vergelijken loont! Neem bijvoorbeeld in je vergelijking mijndomeinauto (aff.), Athlon (aff.), Volkswagen (aff.) en Leas'm (aff.) mee. Allen gespecialiseerd in private lease.

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Leas'm >


Een reactie plaatsen