Een auto leasen lijkt misschien duur en decadent. Maar dat is een misverstand. Als je privé leaset, ben je namelijk vaak voordeliger uit dan wanneer je een auto koopt. En dat is niet het enige voordeel van private lease. Wij zetten alle feiten voor je op een rij; zo is het dilemma to lease or not to lease een stuk eenvoudiger op te lossen.
Lease: financieel
Aan alle auto’s hangt een prijskaartje – ook aan een privé-leaseauto. Hoe zit het precies met de kosten, waar moet je op letten, heb je te maken met bijtelling en wat staat er eigenlijk in je leasecontract? Hier vind je alle informatie over de financiële kant van private leasen.
Welke kosten bij Private Lease?
Wil je een privéauto leasen, dan krijg je te maken met een all-in-bedrag. Voor een vast maandelijks tarief rijd je in een nieuwe auto en heb je verder nergens omkijken naar. Maar wat zit er nu eigenlijk bij het leasecontract inbegrepen? En hoef je verder echt niets te betalen? In dit overzicht zie je welke kosten bij private lease komen kijken. Alle private lease kosten op een rij
Het leasecontract: weet waarvoor je tekent!
Heb je een private leaseauto besteld? Dan is het tijd om over te gaan tot het ondertekenen van het leasecontract. Dit lijkt misschien een onbelangrijke formaliteit, maar pas op: in het leasecontract staan belangrijke voorwaarden op basis waarvan je de auto leaset. Toch even goed lezen dus, voordat je je handtekening zet. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten als je het leasecontract onder ogen krijgt.
Minder hypotheek door een private lease auto?
Leasen is op dit moment een van de meest populaire constructies als het gaat om de aanschaf van een nieuwe privéauto. De voordelen zijn dan ook legio: voor een vast bedrag per maand rijd je al in een gloednieuwe wagen. All-inclusive ook nog, met uitzondering van benzine en eventuele bekeuringen dan. Maar aan deze topdeal zit ook een minpuntje. Want wat veel mensen zich niet direct realiseren: een private lease auto kan een blok aan je been zijn als je een hypotheek wil afsluiten. Dit zijn de gevolgen van een privé leaseauto voor je hypotheek
Minimum inkomen bij private lease
Een auto kost geld. En ook al heeft een private lease veel voordelen, je moet wel maandelijks een vast bedrag kunnen neertellen. Private lease is dan ook helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar waar ligt die grens? Is er een minimum inkomen bij private lease?
Private lease met uitkering
Een auto is duur. Kun je je de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto niet veroorloven, dan is private lease een goede optie. Je leaset dan een auto voor een vast maandbedrag. Bij dat bedrag zit de verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en reparaties inbegrepen. Maar wat als je een uitkering hebt? Kun je dan ook een privéauto leasen? Dat hangt af van een aantal zaken. De ene uitkering is namelijk de andere niet.
Offertes aanvragen van diverse leasemaatschappijen
Op zoek naar een private lease auto? Het aantal private leasebedrijven groeit met de dag. Dat maakt het aanbod soms een beetje onoverzichtelijk. Maar het voordeel is wel dat er meer te ‘shoppen’ valt. Bij het ene leasebedrijf kan je favoriete lease auto namelijk zomaar goedkoper uitvallen dan bij de ander. Laat dus altijd meerdere offertes uitbrengen. Dat is misschien meer werk, maar uiteindelijk doe je daar je voordeel mee.
Autokosten berekenen: zo doe je dat
Als je twijfelt tussen een auto kopen of een auto private leasen, dan kan een rekensommetje helpen. Je kunt namelijk pas een goede beslissing nemen als je voor ogen hebt wat je huidige auto kost. Maar er zijn meer redenen waarom autokosten berekenen handig kan zijn. Bijvoorbeeld als je wil weten hoeveel je maximaal kunt leasen. Met een handige rekentool is dit een fluitje van een cent.
Kan ik mijn private leasecontract eerder opzeggen?
Een private leasecontract ga je voor een bepaalde tijd aan. Meestal gaat het om een periode van 24 of 48 maanden, oftewel twee of vier jaar. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor je leaseauto, waarbij eigenlijk alles is inbegrepen behalve de benzine en eventuele verkeersboetes. Maar wat als je tussentijds van je leasecontract af wil? Bijvoorbeeld omdat je het maandbedrag niet meer kunt opbrengen of omdat je gewoon niet langer wenst te leasen? Meestal kun je je leasecontract eerder opzeggen. Daar zijn echter wel financiële consequenties aan verbonden.
Borg of aanbetaling voor je private leaseauto
Schaf je een nieuw bankstel aan, dan moet je meestal een aanbetaling doen. Huur je een vakantiehuisje, dan betaal je borg. Maar hoe zit dat bij particulier leasen? Moet je dan ook een aanbetaling doen voor je nieuwe auto? Of borg betalen? En om welk bedrag gaat het dan? Lees meer over het betalen van borg of een aanbetaling voor je private lease
Private lease aftrekbaar of niet?
Stel, je bent zelfstandig ondernemer en je hebt een private lease. Dan kun en mag je je leaseauto ook gebruiken voor zakelijke ritten. Maar wordt je leaseauto daarmee een aftrekpost? Oftewel: zijn de kosten voor private lease aftrekbaar van de belasting? Eigenlijk is het antwoord nee én ja!
Goedkoopste private lease; waar moet je op letten?
Natuurlijk wil je de goedkoopste private leaseauto. En als je de aanbieders mag geloven, leveren ze allemaal de voordeligste private lease. Toch ben je niet altijd zo goedkoop uit als het lijkt. Wat zijn de addertjes onder het gras? Hier moet je op letten als je een verleidelijke private lease aanbieding ziet.
Auto leasen als ZZP’er: privé of zakelijk?
Ben je een Zelfstandige Zonder Personeel of overweeg je je als ZZP’er te laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Dan moet je een hoop beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over hoe je dat doet met je auto. Je kunt natuurlijk een auto leasen op naam van je bedrijf. Maar je kunt er ook voor kiezen om als particulier te leasen. Wat is het verschil? Wij leggen het uit…
Private lease en fiscale bijtelling
Vertel op een willekeurige gelegenheid (feestje, receptie, familiereünie) dat je overweegt om een auto te leasen, en geheid dat iemand begint over de fiscale bijtelling. Maar wat houdt die fiscale bijtelling nu precies in, en betaal je dit bedrag ook wanneer je een privéauto leaset?