Inhoud artikel:

Minimuminkomen

Een auto kost geld. En ook al heeft een private lease veel voordelen, je moet wel maandelijks een vast bedrag kunnen neertellen. Private lease is dan ook helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar waar ligt die grens? Is er een minimum inkomen bij private lease?

Kredietcheck: je inkomsten- en uitgavenpatroon

Een leasebedrijf wil natuurlijk graag zakendoen. Maar geen enkel bedrijf zit te wachten op wanbetalers. Daarom wordt er bij het aangaan van een leaseovereenkomst meestal eerst een zogenaamde kredietcheck gedaan. Dat is een onderzoek om erachter te komen of je je de leaseauto kunt veroorloven. De leasemaatschappij bekijkt daarbij je financiële draagkracht, oftewel: hoeveel geld heb je tot je beschikking?

Meer dan een loonstrookje

Veel mensen denken dat bij een kredietcheck het tonen van een loonstrookje voldoende is. Maar je inkomen alleen zegt niet genoeg over je financiële gezondheid. Als jouw salaris bijvoorbeeld grotendeels opgaat aan het afbetalen van een persoonlijke lening en/of een fikse hypotheek, houd je per maand alsnog niet veel over. Het gaat dus om de balans tussen inkomsten en uitgaven. Dat financiële onderzoek is zowel ter bescherming van het leasebedrijf als voor je eigen bestwil. Niemand heeft er iets aan als je steeds verder in de schulden raakt.

Draagkrachtnorm: kun je de private lease auto betalen?

De meeste leasebedrijven voeren dus een kredietcheck uit voordat je de leaseovereenkomst ondertekent. Leasebedrijven die zijn aangesloten bij Keurmerk Private Lease zijn dit zelfs verplicht. Bij de kredietcheck gaat het vooral om de draagkrachtnorm: het bedrag dat je moet overhouden nadat alle vaste maandlasten betaald zijn. Dat bedrag wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid en wordt als leidraad gebruikt door allerlei financiële instanties. Je kunt de actuele bedragen raadplegen via de site van Keurmerk Private Lease.

BKR: Bureau Kredietregistratie

De leasemaatschappij kan bij het financiële onderzoek onder andere gebruikmaken van de gegevens uit het systeem van Bureau Kredietregistratie (BKR). Daarin staan alle leningen van officiële geldverstrekkers vermeld. Ook zullen ze vragen naar een bewijs van je inkomsten en uitgaven, denk bijvoorbeeld aan je huurovereenkomst, loonstrookje of bewijs van uitkering.

Overigens zijn er ook leasebedrijven die het systeem van de BKR niet raadplegen. Mijndomein (aff.) is een voorbeeld van zo’n aanbieder. Dat betekent echter niet dat deze maatschappij geen kredietcheck uitvoert. Je zult dan alsnog op een andere manier (je bankgegevens, overzicht van je woonlasten, salarisstrook, etc.) moeten aantonen dat je het maandelijkse leasebedrag probleemloos kunt ophoesten.

Welk minimum inkomen heb je nodig bij private lease?

Er is geen wettelijke eis gesteld aan het minimum inkomen dat je nodig hebt om een auto te leasen. Leasebedrijven vinden het wél belangrijk dat je kredietwaardig genoeg bent, dus dat je het leasebedrag kunt betalen en daarnaast voldoende geld overhoudt om van te leven. Met een regelmatig inkomen en een bijpassend uitgavenpatroon kom je dus al snel in aanmerking voor een private lease, mits je natuurlijk een modelletje uitkiest dat past bij je portemonnee.

Heb je geen vast inkomen, of leef je op een uitkering, dan worden de zaken wel wat lastiger. Ben je ZZP’er of heb je een tijdelijk contract, dan zal je op andere manieren moeten aantonen dat je kredietwaardig genoeg bent. Een AOW-uitkering wordt wel vaak geaccepteerd als vast inkomen. Senioren kunnen dus ook een privéauto leasen. Ontvang je alleen een werkeloosheidsuitkering, dan is dit meestal helaas niet genoeg om een privéauto te mogen leasen. Meer informatie over lease met een uitkering vind je hier.

Bronnen en referenties

Private lease aanbieders:

Private lease auto's

Vanaf 199,-* per maand
60 maanden en 12.000 km per jaar
Merk: Peugeot
Conditie: Nieuw
Model: 108
Aanbieder: JustLease
Vanaf 219,-* per maand
60 maanden en 10.000 km per jaar
Merk: Kia
Conditie: Nieuw
Model: Picanto
Aanbieder: ANWB

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Goedkoper je privéauto leasen? Als je je private lease laat bestickeren met reclame, gaan je maandlasten naar beneden.
Een private lease uit voorraad heeft veel voordelen. Zo heeft een voorraadauto heeft een korte levertijd.
Als je privékilometers in een lease-auto van de zaak rijdt, kom je in aanmerking voor fiscale bijtelling. Geldt dat ook als je een privé-auto leaset?
Een leaseauto van de zaak is iets anders dan een private lease zakelijk gebruiken. Hoe zit dat met de belasting?

Informatie over Private Lease

Private lease aanbieders