Minder hypotheek door een private lease auto?

Inhoud artikel:

Hypotheek en een private lease auto

Leasen is op dit moment een van de meest populaire constructies als het gaat om de aanschaf van een nieuwe privéauto. De voordelen zijn dan ook legio: voor een vast bedrag per maand rijd je al in een gloednieuwe wagen. All-inclusive ook nog, met uitzondering van benzine en eventuele bekeuringen dan. Maar aan deze topdeal zit ook een minpuntje. Want wat veel mensen zich niet direct realiseren: een private lease auto kan een blok aan je been zijn als je een hypotheek wil afsluiten.

Private lease is privé lenen

Als je een private leasecontract afsluit, wordt dit door de meeste leasebedrijven doorgegeven aan het BKR, de stichting die alle financiële leningen registreert. Dat is natuurlijk geen toeval: leasebedrijven kunnen in datzelfde BKR-register namelijk ook zien of je je financiële verplichtingen nakomt. Oftewel: hoe betrouwbaar je bent. Heb je al leningen op je naam staan? Dan zal de leasemaatschappij eerst grondig onderzoeken of je het maandelijkse leasebedrag wel kunt opbrengen.

Financiële draagkracht

Een hypotheek is ook een financiële lening. En ook bij de berekening hiervan telt vooral mee of je het geleende bedrag plus rente kunt terugbetalen. Hypotheekverstrekkers raadplegen dus ook het BKR-systeem om je financiële draagkracht te bepalen. Heb je al een leaseauto op je naam staan, dan wordt dat meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Je kunt dan dus minder geld lenen dan wanneer je verder geen financiële verplichtingen hebt. Op die manier kan een privé leaseauto een lagere hypotheek betekenen.

OA-codering in BKR

Overigens wordt (sinds 2016) niet meer het volledige leasebedrag meegerekend als lening. Een privé leaseconstructie bestaat uit twee delen: de kosten voor auto zelf en de servicekosten (bestaande uit onderhoudskosten, wegenbelasting, verzekeringspremies en reparatiekosten). Het BKR registreert de servicekosten niet als lening. Voor deze kosten wordt 35% van het totale leasebedrag afgetrokken. De overgebleven 65% wordt wel als lening aangemerkt. Dit wordt een OA-codering genoemd. Daarbij staat de afkorting OA voor Operational Autolease. Even een voorbeeldje:

Je hebt een leasecontract afgesloten voor de duur van 36 maanden, waarbij je maandbedrag is vastgesteld op 300 euro. De totale waarde van je leasecontract is dan dus 10.800 euro. In het BKR staat dan dat je een lopende lening hebt van 7.020 euro, want dat is 65% van 10.800 euro.

Minder hypotheek door leasen privéauto

Een BKR-registratie van je leasecontract betekent dat je minder kan lenen voor je hypotheek. Wil je een nieuwe huis kopen of je hypotheek verhogen voor een verbouwing of andere grote uitgave, dan moet je hier dus rekening mee houden. Niet alle leasemaatschappijen vertellen je dit duidelijk vooraf.

Heb je al een hypotheek en ga je daarna pas een privé leasecontract aan, dan heeft de private lease auto geen invloed op je hypotheek. Wel zal de leasemaatschappij waarschijnlijk bij het BKR controleren hoe het met je financiële draagkracht gesteld is.

Hoeveel lager wordt maximale hypotheek door private lease?

Het hangt een beetje van je hypotheekverstrekker af in hoe verre je maximale hypotheekbedrag naar beneden gaat door private leasen. De meeste financiële instanties gaan ervan uit dat je 2% van het totale OA-leasebedrag kwijt bent als vaste maandlast. Dat bedrag kun je dus niet uitgeven aan woonlasten en dus zul je minder hypotheek krijgen. Hoeveel lager je maximale hypotheekbedrag wordt, hangt verder ook af van factoren als je inkomen, of je nog andere lopende leningen hebt en de stand van de rente.

Er zijn ook hypotheekverstrekkers die niet uitgaan van het OA-leasebedrag maar van je totale schuld bij het leasebedrijf. Of die niet 2% als standaard maandlasten nemen, maar de werkelijke lasten (en die kunnen hoger zijn!). In die gevallen kun je nog minder lenen. Het is dus altijd zinvol om de voorwaarden van hypotheekverstrekkers hier goed op na te slaan. Ook hier geldt: offertes vergelijken loont!

Let op bij het leasen

Wil je een private leasecontract aangaan en wil je in de toekomst misschien ook een huis kopen of je bestaande hypotheek verhogen? Houd er dan dus rekening mee dat het leasebedrag invloed heeft op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Een duurdere leaseauto betekent in dat geval dus ook minder hy