Met de leaseauto meedoen aan rijvaardigheidstrainingen

Rijvaardigheidstrainingen, beter bekend onder de naam slipcursussen, zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Zo populair zelfs, dat een dergelijke training maar al te vaak cadeau wordt gedaan voor de verjaardag, het jubileum of het slagen van broer, vader, neef of oom. Uitgangspunt bij de training is dat je je voertuig leert beheersen onder allerlei omstandigheden, zoals een nat wegdek of ijzel op de weg. Veel van deze trainingen worden gevolgd met de eigen auto. Niet geheel ten onrechte, want juist dit is de auto waarin je dagelijks rijdt en waarbij het dus belangrijk is dat je weet hoe de auto rijdt en reageert. Maar mag dit eigenlijk wel wanneer je in een leaseauto rijdt?

Rij je in een leaseauto van de zaak, dan zal het volgen van een rijvaardigheidstraining in veel gevallen worden aangemerkt als rijden voor privé doeleinden. Je krijgt in dat geval te maken met een fiscale bijtelling voor privé gebruik van de leaseauto. Heb je een private lease afgesloten, dan heb je met een fiscale bijtelling niets te maken. Je kan dus op dat gebied zonder zorgen meedoen aan bijvoorbeeld rijvaardigheidstrainingen. Dat wil echter niet zeggen, dat er geen addertje onder het gras kan schuilen. Er zijn namelijk leasemaatschappijen die de leaseauto alleen verzekeren voor schades die ontstaan door reguliere verkeersdeelname. Rijvaardigheidstrainingen vallen hier niet onder. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat een eventuele schade aan je leaseauto niet vergoed wordt door de (verzekering van de) leasemaatschappij.

Dus met een private lease kan je niet meedoen aan een slipcursus?

Zo zwart-wit is het gelukkig nou ook weer niet. Veel aanbieders van rijvaardigheidstrainingen nemen de verzekering van het voertuig gedurende de training voor hun risico en rekening. Je bent dan dus niet verzekerd via de leasemaatschappij, maar wel via de aanbieder van de slipcursus. Wil je zekerheid hebben, vraag het dan even na bij het instituut waar je de slipcursus wilt gaan volgen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Deze aanbieders zijn gespecialiseerd in private lease:

Mijndomein Athlon Volkswagen Seat Leas'm ANWB IKRIJ.NL MINI


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geef een waardering)
Loading...

1 gedachte over “Met de leaseauto meedoen aan rijvaardigheidstrainingen”

Een reactie plaatsen