Met de leaseauto meedoen aan rijvaardigheidstrainingen

Inhoud artikel:

Met de leaseauto meedoen aan rijvaardigheidstrainingen

Rijvaardigheidstrainingen en slipcursussen, blijven populaire evenementen. Uitgangspunt bij de training is dat je je voertuig leert beheersen onder allerlei omstandigheden, zoals een nat wegdek, ijzel of een noodstop. Veel van deze trainingen worden gevolgd met de eigen auto. Wel zo handig, want daar rijd je in de praktijk het meeste mee. Maar wat als je een privé-leaseauto hebt? Mag je dan eigenlijk wel meedoen aan een slipcursus of rijvaardigheidstraining?

Waarom een slipcursus of rijvaardigheidstraining volgen?

Een slipcursus klinkt misschien als een dagje lekker scheuren, slippen, gillen en lachen. En dat is voor een deel ook zeker het geval. Maar tijdens de training word je vooral voorbereid op gevaarlijke situaties in het verkeer. Weet jij bijvoorbeeld wat je moet doen als er vlak voor je auto plotseling een hond de straat op rent? Als je de macht over het stuur dreigt te verliezen of als je bij slecht weer in een slip raakt? Tijdens een slipcursus of rijvaardigheidstraining leer je veilig te remmen, obstakels te ontwijken of in te grijpen bij een glijpartij. In feite verhoog je dus je eigen veiligheid in het verkeer, en dat is natuurlijk altijd goed.

Slipcursus met leaseauto mag niet altijd

Je zou denken dat iedere leasemaatschappij zo’n cursus die je veiligheid in het verkeer verhoogt, toejuicht. Maar dat is niet het geval. Of je met je private lease mee mag doen aan een slipcursus of rijvaardigheidstraining hangt helemaal af van de kleine lettertjes in je leasecontract. Niet alle leasemaatschappijen zijn namelijk happig op dit soort uitstapjes. Want hoewel je meestal goed begeleid wordt bij de training, is er natuurlijk altijd een kans op schade. En die wordt niet altijd vergoed door de verzekeringsmaatschappij waarmee het leasebedrijf samenwerkt.

Het beleid op dit gebied verschilt echter nogal. Sommige leasemaatschappijen bieden zelf een slipcursus aan en geven korting op je eigen risico als je die volgt. Maar er zijn ook leasebedrijven die deelname aan dergelijke trainingen pertinent verbieden. Bij de meeste aanbieders zit het er net tussenin. Zo staat Athlon (aff.) toe dat je met hun leaseauto meedoet aan rijvaardigheidstrainingen in Nederland, maar uitsluitend op terreinen die daarvoor bedoeld zijn. Schade die ontstaan is op een racecircuit (ook al gebeurde dat tijdens een rijvaardigheidstraining) wordt niet vergoed.

Rijvaardigheidstraining met leaseauto: wat als het niet mag?

Wil je zeker weten dat je mag meedoen aan een slipcursus of rijvaardigheidstraining, check dan even je leasecontract of kijk op de site van je leasebedrijf. Vaak staat bij meest gestelde vragen wel iets over slipcursussen.

Blijkt dat je niet met je leaseauto mag deelnemen aan de training, maar wil je toch graag je slip-, stuur- en remtechnieken verbeteren? Dan kun je er ook altijd nog voor kiezen om een slipcursus te volgen waarbij er auto’s beschikbaar worden gesteld. De ANWB organiseert bijvoorbeeld diverse trainingen (aff.) waarbij je niet in je eigen auto hoeft te rijden.

Daarnaast worden er soms slipcursussen aangeboden waarbij je (lease)auto door de organisatie aanvullend verzekerd wordt. Check dit van te voren met je leasemaatschappij: misschien mag je onder die voorwaarden wel met je leaseauto meedoen aan de rijvaardigheidstraining.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease auto's

Volkswagen T-Roc

Volkswagen T-Roc
Merk: Volkswagen
Model: T-Roc
Conditie: Nieuw

Aangeboden door:

Vanaf prijs per maand € 404,- *

Volkswagen Polo Comfortline

Volkswagen Polo Comfortline
Merk: Volkswagen
Model: Polo Comfortline 1.0 TSI 95 PK
Conditie: Nieuw

Aangeboden door:

Vanaf prijs per maand € 525,- *

Ook handig om te weten...

Benieuwd naar wat de meest voorkomende schades aan leaseauto’s zijn? Hier vind je een overzicht van de schades zoals bekend bij de leasemaatschappijen.
De keus is gemaakt: je gaat voor een leaseauto. Maar welke leaseauto past bij jou, je wensen en je budget? Lees meer over de populairste modellen.
Een lease auto en een huurkoop auto hebben veel overeenkomsten, maar bij een huurkoop auto gaat de auto over op de huurkoper, bij lease niet altijd.
Hoe weet je of een leasemaatschappij betrouwbaar is? Er zijn private lease keurmerken die je een aantal zekerheden geven.
Om privéauto te kunnen leasen, moet je een vast inkomen hebben. Maar kun je dan ook een private lease nemen als je een uitkering hebt?
Wat als je een bekeuring krijgt met je private leaseauto? Of als je bekeurd wordt in het buitenland?

1 gedachte over “Met de leaseauto meedoen aan rijvaardigheidstrainingen”

Plaats een reactie

Informatie over Private Lease

Private lease aanbieders