Mag je een trekhaak laten monteren aan een leaseauto?

Inhoud artikel:

Trekhaak monteren leaseauto

Ook tegenwoordig heeft lang niet iedere auto een trekhaak. En dat terwijl een trekhaak ontzettend handig is. Wat doe je als jouw private leasewagen geen trekhaak heeft? Mag je deze dan aan de auto monteren, of niet?

Handig, een trekhaak op je leaseauto

Een trekhaak aan je leaseauto heeft veel voordelen. Je hebt hem bijvoorbeeld nodig als je een aanhangwagen aan je auto wilt koppelen. Handig bij verhuizingen, het wegbrengen van grof vuil of het vervoeren van een grote aankoop. Daarnaast komt een trekhaak van pas als je een fietsendrager achterop je auto wil. Maar ook als je met een caravan of vouwwagen op vakantie gaat, is hij onmisbaar. Ben je een vervend fiets- of caravanliefhebber, dan kun je natuurlijk het beste meteen kiezen voor een private lease met trekhaak.

Trekhaak bij je private lease?

Als je een privé-leaseauto bestellen gaat, kun je een trekhaak meestal aanvinken bij de extra opties. Je betaalt dan iets extra’s bovenop je maandelijkse leasebedrag voor de montage. Bij dat bedrag zitten dan meestal een stekkeraansluiting en een extra nummerbord inbegrepen.

Heb je al een leaseauto zonder trekhaak en wil je er toch nog een laten monteren, check dan eerst even bij je leasebedrijf of dat mag. Meestal is het geen probleem, maar heb je wel rekening te houden met bepaalde voorwaarden. De trekhaak moet bijvoorbeeld door een bepaalde dealer worden gemonteerd. En er mag bij de montage geen schade aan de carrosserie worden toegebracht. Vaak ben je daardoor aangewezen op een duurdere soort. Check dus van tevoren even wat dit gaat kosten.

Meestal eist de leasemaatschappij ook dat je de auto in originele staat inlevert als je leasecontract is afgelopen. Accessoires zoals winterbanden en een trekhaak die later zijn aangebracht, moet je dan dus weer demonteren voordat je de auto terugbrengt.

Hybride of elektrische leaseauto met trekhaak

Niet iedere auto is geschikt voor het trekken van een aanhanger of caravan. De elektrische auto is daar een voorbeeld van. Door het gewicht van de aanhanger of caravan wordt er teveel energie uit de batterij getrokken. Daardoor neemt de actieradius flink af. Niet handig, als je duizenden kilometers voor de boeg hebt voor een vakantie in het zonnige zuiden of een andere verre bestemming. Bij de meeste elektrische auto’s is het dan ook verboden om een caravan of ander aanhangsel te trekken. Dat geldt overigens ook voor hybride auto’s.

Wil je toch met een caravan op pad en heb je een elektrische of hybride leaseauto? Vraag je leasemaatschappij dan eens naar de mogelijkheid van een vakantieauto leasen. Bij deze aanvullende optie kun je voor een aantal weken een benzineauto (met trekhaak) krijgen waarmee je probleemloos op pad kunt met een caravan of vouwwagen. De ANWB (aff.) is bijvoorbeeld een aanbieder die deze service biedt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een trekhaak?

Is jouw leaseauto wel geschikt om een aanhanger/caravan te koppelen, dan kun je kiezen uit verschillende soorten trekhaken: een vaste trekhaak, eentje die wegdraaibaar is of een afneembare trekhaak.

Bij de vaste trekhaak steekt de kogelstang altijd uit. Pas daarom extra goed op bij het achteruitrijden; je raakt nu dus eerder een obstakel en hebt daardoor meer kans op schade! Bij een wegdraaibare en afneembare trekhaak kun je de kogelstang opzij duwen/demonteren als je hem niet nodig hebt. Deze varianten zijn echter niet voor alle auto’s verkrijgbaar.

Welke stekker moet ik kiezen?

De trekhaak wordt voorzien van een stekker waarop je de aanhanger, caravan, fietsdrager of vouwwagen aansluit. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een 7-polige en een 13-polige stekker. De eerste is voldoende als je een aanhangwagen of fietsendrager aan je auto wilt koppelen. Ga je op pad met de caravan, dan is een 13-polige stekker handiger; zo heb je genoeg ingangen om bijvoorbeeld ook je koelkast aan te sluiten.

Zoveel leasemaatschappijen, zoveel voorwaarden

De ene leasemaatschappij is de andere niet. Waar de een (heel) moeilijk doet over het laten monteren van een trekhaak, stelt de andere maatschappij vrijwel geen bijzondere voorwaarden. Om problemen achteraf te voorkomen, is het dus verstandig om even navraag te doen bij de maatschappij. Check dan ook meteen even of je bij hen een groene kaart voor je caravan kunt aanvragen en hoe het precies zit met de verzekering voor je caravan of aanhanger.

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

1 gedachte over “Mag je een trekhaak laten monteren aan een leaseauto?”

  1. Ik heb een leaseauto en vraag me af of ik daarop een trekhaak mag monteren. Fijn dat dit meestal mag, maar inderdaad verstandig dit wel even na te vragen. Begrijpelijk dat de montage professioneel moet gebeuren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Ga jij dit jaar op wintersport of naar de zon met je private lease? Met deze tips ga je zorgeloos op reis.
Wil je milieuvriendelijker rijden maar gaat elektrisch je net een stap te ver? Een hybride private lease is de oplossing!
Kun je private leasen als je een laag of onstabiel inkomen hebt? Welk minimum inkomen heb je nodig?
De deal is zo goed als rond: je hebt een privé-leaseauto besteld! Nu alleen nog het leasecontract tekenen. Dat hoef je toch niet helemaal te lezen, of wel?

Informatie over Private Lease