Tweedehands private lease

Een gebruikte of tweedehandsauto private leasen? Helemaal zo gek nog niet. Een occasion leasen kan voordelen bieden! Bekijk het actuele aanbod, vergelijk en bespaar.

Hoewel een private lease auto voordeliger kan zijn dan een privéauto kopen, blijft het natuurlijk een kostenpost. Hoe groot die kostenpost is, hangt af van een aantal factoren. Voor een gloednieuwe voiture uit het luxere segment betaal je natuurlijk meer dan voor een nieuwe auto uit de middenklasse. Maar het kan nóg goedkoper. Want waarom zou je niet een tweedehands private leasen?

Waarom private lease occasions voordeliger zijn

Een occasion lease je voor minder geld dan een nieuwe auto. Dat komt vooral omdat een auto in de eerste jaren de meeste waarde verliest. Tegen de tijd dat de auto het tweedehands-circuit ingaat, heeft de leasemaatschappij dus al de grootste afschrijvingen moeten doen. Verder is de auto nog dusdanig nieuw, dat er (nog) geen hoge reparatiekosten te verwachten zijn. De leasemaatschappij neemt met een tweedehands leaseauto dus weinig risico. En dat zie je vaak terug in het lagere leasebedrag.

Private lease aanbieders met 2e hands aanbod

Inhoud artikel:

Aanbod 2e hands private lease auto's

Vanaf 209,-* per maand
60 maanden en 5000 km per jaar
Vanaf 219,-* per maand
60 maanden en 5000 km per jaar
Vanaf 229,-* per maand
24 maanden en 10.000 km per jaar
Vanaf 229,-* per maand
24 maanden en 10.000 km per jaar
Vanaf 234,-* per maand
24 maanden en 10.000 km per jaar
Vanaf 235,-* per maand
60 maanden en 5000 km per jaar
Aanbieder: Auto.nl

Hoeveel goedkoper is een tweedehands private lease?

Voordat je je rijk rekent: een lease-occasion is dan meestal wel goedkoper dan een gloednieuwe leaseauto, maar enorme prijsverschillen zijn er helaas niet. De leasemaatschappij baseert de maandprijs onder andere op de leeftijd van de auto en de te verwachten onkosten. Is de occasion wat ouder, dan neemt de kans op reparatiekosten toe, en daardoor wordt ook de leaseprijs wat hoger.

Toch is het de moeite waard om eens goed te vergelijken.

Een voorbeeld: op 10 april 2021 heeft Athlon (aff.) een Citroen C1 5-deurs zowel nieuw als tweedehands (modeljaar 2015) beschikbaar.

Op basis van een abonnement van 24 maanden en een kilometrage van 10.000 km is de maandprijs voor de occasion 229 euro, terwijl je voor de nieuwe 294 euro per maand neertelt. Let op, dat je wel dezelfde leaseduur + de kilometrage vergelijkt. Bij 60 maanden is de maandprijs van het nieuwe model namelijk 199 euro.

Op jaarbasis scheelt dat dus 780 euro (voor de gehele leaseperiode van 24 maanden dus 2 x 780 euro = € 1.560,-).

Afhankelijk van het aantal maanden en de kilometrage kan het verschil toe- of afnemen. Geen grote klappers, maar voor velen misschien toch net de financiële meevaller die het verschil maakt tussen wel of geen private lease auto.

Nieuwe Citroen C1 (aff.)
Citroen C1 als occasion (aff.)
Auto showroom

Tweedehands private leasen met kortere looptijd

Naast een vaak aantrekkelijk leasetarief, heeft het leasen van een occasion nog een voordeel: de looptijd is meestal korter. Vaak lease je een occasion al voor een periode vanaf 12 maanden. Dat betekent dat je minder lang aan het leasecontract vastzit, want een nieuwe auto lease je meestal vanaf 24 maanden. Een korte looptijd is bijvoorbeeld gunstig als je nog niet helemaal zeker weet of private leasen bij je past. Of als je twijfelt over welke auto je wilt leasen.

Een vast bedrag per maand, óók als het een occasion is

Het grote voordeel van leasen: gemak en voorspelbaarheid. Voor een vast bedrag per maand heb je alle ins en outs geregeld. Verzekering, wegenbelasting, onderhoud; je hoeft niets meer apart bij te betalen. Oók als de leaseauto een occasion is. Koop je zelf een tweedehands auto, dan moet je wel rekening houden met extra uitgaven. Gaat de motor stuk of zijn de banden versleten, dan zijn die kosten voor je eigen rekening.

Tweedehands leaseauto is geen oude bak!

Denk jij bij het woord occasion aan gammele, roestige, bijna-afgekeurde auto’s? Think again! In de regel zijn tweedehands lease auto’s niet ouder dan twee tot drie jaar. Daarbij zijn ze keurig onderhouden en voldoen ze aan alle veiligheidsnormen. Overigens zijn tweedehands lease auto’s er in alle merken en prijsklassen. Je kan met een tweedehands private lease auto dus uitstekend voor de dag komen. Helaas bieden niet alle leasemaatschappijen occasions aan.

Een duurder model voor een lagere prijs

Een occasion private leasen kan bijvoorbeeld een prima oplossing zijn als je een auto op het oog hebt die net iets boven je budget ligt. Een gloednieuw model leasen is dan geen optie, om over kopen maar te zwijgen. Maar als occasion lease je je droomauto waarschijnlijk voor een lager maandbedrag. En dat terwijl hij er als nieuw uitziet! Tip: bereken eerst je maximale leasebedrag en houd je daaraan. Dat scheelt je een hoop zorgen en stress!

Bovenstaand filmpje laat zien hoe Auto.nl bijvoorbeeld omgaat met hun tweedehands private lease aanbod.

Tweedehands hybride private lease auto

Logo auto.nl
Bij Auto.nl vind je 2e hands hybride auto’s

Het ligt misschien voor de hand om een tweedehands auto te private leasen die op benzine rijdt. Maar wist je dat je ook tweedehands hybride leaseauto’s zijn? Een hybride occasion heeft veel voordelen. Dat begint natuurlijk bij het milieu. Een hybride auto is voorzien van een batterij en een verbrandingsmotor. Daardoor stoot je een stuk minder CO2 uit als je de weg op gaat. Je hoeft niet bang te zijn dat je niet ver komt. Een hybride auto is namelijk niet hetzelfde als een elektrische auto. Als de batterij leeg is, schakelt de auto automatisch over op de verbrandingsmotor. Met een hybride kun je dus gemakkelijk naar het buitenland.

Daarnaast is het ook financieel aantrekkelijk om een tweedehands hybride leaseauto te nemen. Aan een volledig nieuw exemplaar hangt een fiks prijskaartje. Dat komt omdat er bij het produceren van deze auto meer komt kijken dan bij een ‘gewone’ benzine- of dieselleaseauto. Een tweedehands hybride lease je voordeliger. En dat terwijl de auto meestal nog erg jong en perfect onderhouden is. Het aanbod hybride occasions voor private lease is nog niet erg groot, maar áls je er eentje tegenkomt is dit alternatief zeker het overwegen waard! Bekijk bijvoorbeeld hier het aanbod van 2e hands hybride auto’s bij Auto.nl >

2e hands auto's

Tweedehands elektrische private lease auto

Elektrisch rijden is al een poosje in trek. Daardoor komen er onderhand ook steeds meer elektrische tweedehands leaseauto’s beschikbaar. Mocht je nog twijfelen aan elektrisch rijden, kijk dan nog eens kritisch naar de voordelen:

De huidige elektrische auto’s zijn stil, zuinig en hebben een behoorlijk grote actieradius. Het grootste voordeel zit echter in de brandstofkosten: de accu van een elektrische auto opladen kost ongeveer de helft van wat je kwijt bent aan een tankbeurt bij het benzinestation. Opladen is tegenwoordig een fluitje van een cent: op elke straathoek staat een openbare oplaadpaal, maar je kunt de stekker ook gewoon bij je thuis in het stopcontact steken.

Zo’n beetje ieder automerk heeft minimaal één elektrisch model in zijn collectie. Veel daarvan komen ook beschikbaar als tweedehands private lease auto. Er valt dus aardig wat te kiezen. En bevalt de elektrische leaseauto toch niet? Dan kun je aan het eind van de looptijd gewoon weer overstappen naar een benzine- of dieselexemplaar. Ook dat is een van de pluspunten van private lease!

Nadeel van een tweedehands lease

Zijn er ook nadelen aan leasen? Ja. Dan hebben we het bijvoorbeeld over het feit dat een tweedehands private lease auto al ‘klaar’ is. Het is dus niet mogelijk om een auto te bestellen in precies die kleur en met die opties die je graag gewenst had. Daardoor kan de tweedehands lease auto afwijken van het plaatje dat jij in je hoofd had als “ideale private lease auto”. Kan je hiermee leven, dan is er in feite weinig bezwaar tegen het private leasen van een tweedehands auto.

Ook interessant voor ZZP’ers

Als beginnend ZZP’er is het soms wat moeilijker om aan een lease te komen. Een tweedehands lease kan dan een goede optie zijn, omdat er vaak geen borg en/of aanbetaling betaald hoeft te worden. Ook is het vaak mogelijk om een tweedehands auto per maand te leasen: de zogenoemde shortlease. Wist je trouwens dat je als ZZP’er bij zakelijke ritten 19 cent per kilometer mag aftrekken van de belasting?

Waar vind je tweedehands lease auto’s?

Niet alle leasemaatschappijen hebben standaard een groot aanbod van occasions. Bij deze maatschappijen kun je in ieder geval wel terecht voor het leasen van een tweedehands privéauto. Je zult dus misschien wat langer moeten zoeken. Tip: vraag de leasemaatschappij of er binnenkort een occasion wordt verwacht. Soms wil het bedrijf van een showmodel af of is er een klant die zijn leasecontract eerder opzeggen moet of wil.

Loopt je zoektocht naar een leuke occasion op niets uit? Er is een alternatief: het leasecontract overnemen van iemand anders. Je rijdt dan in principe in een tweedehands auto, maar dan voor een kortere looptijd en meestal tegen een lager tarief. Ook hier kun de leasemaatschappij vragen of ze iemand weten. Er zijn ook speciale websites waar leasecontracten ter overname worden gevraagd en aangeboden.

2e hands lease vinden
Bronnen en referenties
  • https://www.anwb.nl/auto/private-lease/private-lease-occasion
  • https://www.consumentenbond.nl/private-lease/hoe-werkt-private-lease
  • https://www.athlon.com
  • https://www.auto.nl
  • https://www.ikrij.nl

10 gedachten over “Lease eens tweedehands!”

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Kopen of private leasen, wat is gunstiger? Met deze online tools kun je eenvoudig je maximale leasebudget en je huidige autokosten berekenen.
We willen allemaal voordelig private leasen. Maar soms blijkt de goedkoopste private lease toch nog duur. Hoe voorkom je dat?
Met een private lease ben je duurder uit. Toch…? Tijd om deze en andere fabels over private lease te ontkrachten.
Een lease auto en een huurkoop auto hebben veel overeenkomsten, maar bij een huurkoop auto gaat de auto over op de huurkoper, bij lease niet altijd.