Lease eens tweedehands!

Hoewel een privéauto leasen vaak voordeliger is dan een privéauto kopen, blijft het natuurlijk een kostenpost. Hoe groot die kostenpost is, hangt af van een aantal factoren. Voor een gloednieuwe voiture uit het luxere segment betaal je natuurlijk meer dan voor een nieuwe auto uit de middenklasse. Maar het kan nóg goedkoper. Want waarom zou je niet een tweedehands leasen?

Waarom occasions leasen voordelig is

Een occasion lease je voor minder geld dan een nieuwe auto. Dat komt vooral omdat een auto in de eerste jaren de meeste waarde verliest. Tegen de tijd dat de auto het tweedehands-circuit ingaat, heeft de leasemaatschappij dus al de grootste afschrijvingen moeten doen. Verder is de auto nog dusdanig nieuw, dat er (nog) geen hoge reparatiekosten te verwachten zijn. De leasemaatschappij neemt met een tweedehands leaseauto dus weinig risico. En dat zie je vaak terug in het lagere leasebedrag.

Hoeveel goedkoper is een tweedehands private lease?

Voordat je je rijk rekent: een lease-occasion is dan meestal wel goedkoper dan een gloednieuwe leaseauto, maar enorme prijsverschillen zijn er helaas niet. De leasemaatschappij baseert de maandprijs onder andere op de leeftijd van de auto en de te verwachten onkosten. Is de occasion wat ouder, dan neemt de kans op reparatiekosten toe, en daardoor wordt ook de leaseprijs wat hoger.

Toch is het de moeite waard om eens goed te vergelijken. Een voorbeeld: op 2 mei 2019 heeft Athlon (aff.) een Peugeot 108 active 5-deurs zowel nieuw als tweedehands (modeljaar 2015) beschikbaar.

Op basis van een abonnement van 36 maanden en een kilometrage van 10.000 km is de maandprijs voor de occasion 219 euro, terwijl je voor de nieuwe 279 euro per maand neertelt. Op jaarbasis scheelt dat dus 720 euro.

Kies je voor een abonnement van 24 maanden en een kilometrage van 5000 km, dan neemt het verschil toe en ben je zelfs meer dan 1000 euro per jaar goedkoper uit. Geen grote klappers, maar voor velen misschien toch net de financiële meevaller die het verschil maakt tussen wel of geen leaseauto.

Tweedehands leasen met kortere looptijd

Naast een vaak aantrekkelijk leasetarief, heeft het leasen van een occasion nog een voordeel: de looptijd is meestal korter. Vaak lease je een occasion al voor een periode vanaf 12 maanden. Dat betekent dat je minder lang aan het leasecontract vastzit, want een nieuwe auto lease je meestal vanaf 24 maanden. Een korte looptijd is bijvoorbeeld gunstig als je nog niet helemaal zeker weet of private leasen bij je past. Of als je twijfelt over welke auto je wilt leasen.

Occasion leasen voordeliger dan occasion kopen

Lease voordelig een occasion
Lease voordelig een occasion

Het grote voordeel van leasen: gemak en voorspelbaarheid. Voor een vast bedrag per maand heb je alle ins en outs geregeld. Verzekering, wegenbelasting, onderhoud; je hoeft niets meer apart bij te betalen. Oók als de leaseauto een occasion is.

Koop je zelf een tweedehands auto, dan moet je wel rekening houden met extra uitgaven. Gaat de motor stuk of zijn de banden versleten, dan zijn die kosten voor je eigen rekening.

Tweedehands leaseauto is geen oude bak!

Denk jij bij het woord occasion aan gammele, roestige, bijna-afgekeurde auto’s? Think again! In de regel zijn tweedehands leaseauto’s niet ouder dan twee tot drie jaar. Daarbij zijn ze keurig onderhouden en voldoen ze aan alle veiligheidsnormen. Overigens zijn tweedehands leaseauto’s er in alle merken en prijsklassen. Je kan met een tweedehands privéleaseauto dus uitstekend voor de dag komen. Helaas bieden niet alle leasemaatschappijen occasions aan. Bij onderstaande maatschappijen kun je in ieder geval terecht voor het leasen van een tweedehands privéauto.

Private lease aanbieders die bijvoorbeeld tweede hands auto’s aanbieden (aff.)

Logo Auto.nl
Logo Athlon
Logo mijndomein auto
Logo Unive

Occasion leasen: een duurder model voor een lagere prijs

Een occasion leasen kan bijvoorbeeld een prima oplossing zijn als je een auto op het oog hebt die net iets boven je budget ligt. Een gloednieuw model leasen is dan geen optie, om over kopen maar te zwijgen. Maar als occasion lease je je droomauto waarschijnlijk voor een lager maandbedrag. En dat terwijl hij er als nieuw uitziet! Tip: bereken eerst je maximale leasebedrag en houd je daaraan. Dat scheelt je een hoop zorgen en stress!

Tweedehands leasen: ook interessant voor ZZP’ers

Als beginnend ZZP’er is het soms wat moeilijker om aan een lease te komen. Een tweedehands lease kan dan een goede optie zijn, omdat er vaak geen borg en/of aanbetaling betaald hoeft te worden. Ook is het vaak mogelijk om een tweedehands auto per maand te leasen: de zogenoemde shortlease. Wist je trouwens dat je als ZZP’er bij zakelijke ritten 19 cent per kilometer mag aftrekken van de belasting?

Nadeel van een tweedehands lease

Zijn er ook nadelen aan leasen? Ja. Dan hebben we het bijvoorbeeld over het feit dat een tweedehands leaseauto al ‘klaar’ is. Het is dus niet mogelijk om een auto te bestellen in precies die kleur en met die opties die je graag gewenst had. Daardoor kan de tweedehands leaseauto afwijken van het plaatje dat jij in je hoofd had als “ideale private lease auto”. Kan je hiermee leven, dan is er in feite weinig bezwaar tegen het leasen van een tweedehands auto.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Een aantal aanbieders die gespecialiseerd zijn in private lease:

Auto.nl Mijndomein Athlon Volkswagen Seat Leas'm ANWB Peugeot


6 gedachten over “Lease eens tweedehands!”

Plaats een reactie