Inhoud artikel:

Leasecontract verlengen

Stel, je leaseauto zit als gegoten en hij rijdt ook nog eens helemaal top. Maar… op een dag loopt je leasecontract af en zul je hem moeten inleveren. Au! Wat nu? Ga je voor een nieuwe leaseauto of kun je het leasecontract misschien verlengen? Dit zijn de mogelijkheden als je geen afscheid van je leaseauto wilt nemen.

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: in de meeste gevallen kun je het leasecontract inderdaad gewoon verlengen. Je moet dat wel van te voren even overleggen met je leasemaatschappij. Doe dat ruim op tijd, want officieel moet je je auto inleveren op de laatste werkdag voordat je contract afloopt. Kom je een dag van te voren met het bericht dat je eigenlijk wil verlengen, dan geeft dat natuurlijk een hoop gedoe.

Zelfde leaseauto, nieuw maandbedrag

Wil je in je huidige privé leaseauto blijven rijden, dan zal de leasemaatschappij je een nieuwe aanbieding doen. Grote kans dat je maandelijkse leasebedrag wat voordeliger uitvalt: je auto is immers ook weer een paar jaar ouder. In feite ga je een tweedehands auto leasen, waarvan je zelf de eerste bestuurder was. Valt het nieuwe maandbedrag duurder uit? Dan is het goed om het leasebedrijf eens kritisch aan de tand te voelen. Waarop zijn de leasekosten gebaseerd? Is er geen andere deal mogelijk?

Weer een BKR-registratie bij verlengen leasecontract

Kleine kanttekening: het leasebedrijf zal bij het opstellen van de nieuwe offerte weer je financiële draagkracht checken, onder andere bij het BKR. Geldverstrekkende instanties (zoals leasemaatschappijen) zijn namelijk verplicht je te beschermen tegen te hoge financiële lasten. En het kan natuurlijk best zijn dat je financiële situatie tijdens de afgelopen leaseperiode gewijzigd is.

Tegelijkertijd zal je nieuwe, verlengde leasecontract weer worden toegevoegd aan je registratie bij hetzelfde BKR. Zo kan het verlengen van je leasecontract invloed op je hypotheek of andere lening hebben.

Wat dat betreft is de situatie niet anders dan wanneer je een nieuwe leaseauto bestellen zou.

Niet meer leasen maar overkopen

Bevalt je leaseauto zo goed dat je er helemaal geen afstand meer van wil doen? Dan is er nog een andere optie: je privé leaseauto overkopen van de leasemaatschappij. Zo wordt jij de eigenaar van de auto. De voordelen van kopen tegenover leasen zijn weer heel anders. Zo heb je na de aankoop van je leaseauto geen maandelijkse financiële verplichtingen meer (tenminste, bij het leasebedrijf). Daar staat tegenover dat je wel zelf voor alle onverwachte uitgaven opdraait. Denk bijvoorbeeld aan reparatiekosten of schade waarvoor je niet verzekerd bent. Bovendien verliest je auto natuurlijk ook steeds meer waarde. Twijfel je tussen je leasecontract verlengen en je leaseauto overkopen, dan is het goed om eerst even je autokosten te berekenen. Je hakt dan makkelijker de knoop door.

Bronnen en referenties

Private lease aanbieders:

Private lease auto's

Vanaf 439* per maand
48 maanden en 10.000 km per jaar
Merk: Toyota
Conditie: 2e hands
Model: C-HR
Aanbieder: Auto.nl
Vanaf 459,-* per maand
60 maanden en 10.000 km per jaar
Merk: BMW
Conditie: Nieuw
Model: 118iA
Aanbieder: Athlon

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Als je gaat leasen, ben je dan ook al meteen de eigenaar van de auto?
Er zitten veel voordelen aan een elektrische auto, maar hoe gaat dat opladen nou precies?
Een ondertekend leasecontract is bindend. Je tekent meestal voor een aantal jaren. Maar wat als je je private leasecontract eerder wil of moet opzeggen?
Ook private lease kent z’n nadelen. Een van de belangrijkste nadelen van private lease is dat je niet zondemeer van je financiële verplichtingen afkomt.

Informatie over Private Lease

Private lease aanbieders