Een auto private leasen, steeds meer mensen doen het. Een privé-leaseauto heeft namelijk veel voordelen. Voor een vast bedrag per maand rijd je in een nieuwe auto, inclusief alle bijkomende kosten. Maar hoe bestel je een private lease nou precies? Met dit stappenplan helpen we je op weg.
Stap 1: bepaal je wensen en mogelijkheden
Als je een privé-leaseauto wil bestellen, is het eerst belangrijk om je wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Maak daarom een lijstje met de volgende punten.
- Wat voor een soort auto wil je leasen? Ga je voor een kleine stadsauto? Een luxe auto waarmee je ook op zakelijke afspraken goed voor de dag komt? Of gaat het om een praktische gezinsauto waar de kampeerspullen, de kinderen en je hond inpassen?
- Wat zijn je huidige autokosten? Als je deze van te voren berekent, kun je bepalen welke leaseauto daarbij ongeveer in de buurt komt qua kosten.
- Hoeveel kan en wil je maximaal uitgeven qua leasebedrag? Houd er rekening mee dat je een contract voor enkele jaren aangaat. Je moet gedurende deze periode ieder maand het verplichte bedrag kunnen ophoesten!
- Wat doe je met je huidige auto? Verkopen? Bij veel leasebedrijven kun je je huidige auto ook inruilen, bijvoorbeeld bij Auto.nl > (aff.)
- Heb je gedacht aan een occasion? Een tweedehands leaseauto ziet er vaak nog als nieuw uit.
- Heb je gedacht aan een elektrische auto of een hybride? Beter voor het milieu en voor je portemonnee! Veel leasebedrijven hebben een aantal hybride en elektrische auto’s in het aanbod. Bekijk het aanbod hier >
- Hoeveel kilometers denk je te gaan rijden op jaarbasis? Het is belangrijk dat je dit goed inschat: als je meer kilometers maakt dan er in het contract staat vermeld, moet je bijbetalen.
- Welke extra’s wil je in je auto? De vanaf-prijs geldt meestal voor een ‘kale’ leaseauto waar nog geen radio, airco of wat dan ook inzit. Bij elke toevoeging komt er dus een bedrag bij en dat kan aardig oplopen.
Stap 2: kijk en vergelijk voor je een private lease bestelt
De volgende stap in ‘Hoe bestel je een private lease’ is misschien wel het leukst. Nu je je wensen en mogelijkheden duidelijk in kaart hebt gebracht, kun je je nieuwe leaseauto uitzoeken! De keuze in private leasen is enorm: er zijn veel private leasebedrijven die allemaal een scala aan leaseauto’s aanbieden. Maar ze hanteren ook allemaal een ander tarief. Vergelijken is dan wel zo verstandig. Laat dus altijd een aantal offertes uitbrengen voordat je de knoop doorhakt.
Stap 3: onderteken het leasecontract
Bestel je een private lease, dan maakt het leasebedrijf het contract in orde zodra je je keuze hebt doorgegeven. Daarbij zullen ze eerst checken of je aan je maandelijkse verplichtingen kunt voldoen. De meeste leasebedrijven zullen daarom onder andere om een loonstrookje vragen en je BKR-status controleren, vooral als ze zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Houd er ook rekening mee dat je leasecontract meestal wordt doorgegeven aan het BKR. Je leaseauto wordt dan aangemerkt als lening.
Tip: Lees het leasecontract goed door voordat je het ondertekent. Kloppen alle gegevens? Staan alle afspraken correct vermeld? Je handtekening is bindend!
Hoe bestel je een private lease als ZZP’er?
Ben je zelfstandige zonder personeel, dan kun je prima een privéauto leasen. Maar hoe bestel je een private lease als je geen vast dienstverband hebt? Hoe moet je dan je kredietwaardigheid aantonen? Veel aanbieders lossen dit op door een kopie van je aangifte inkomstenbelasting op te vragen. Zo kun je in de meeste gevallen alsnog gewoon een private leasecontract aangaan.
Stap 4: haal je leaseauto op
Na een aantal weken is je leaseauto rijklaar en kun je hem ophalen bij het leasebedrijf. Hoe snel dat gaat, hangt af van een aantal zaken. Of de auto op voorraad is bijvoorbeeld. Of hoeveel aanpassingen er nodig zijn om hem helemaal naar jouw zin te maken.In de tussentijd kun je vaak gebruik maken van een voorloopauto als vervangend vervoer.
Heb je de auto eenmaal opgehaald, dan kun je zorgeloos in je nieuwe leasewagen rijden; dankzij het vaste maandbedrag hoef je geen rekening meer te houden met bijkomende kosten zoals wegenbelasting, onderhoud en verzekeringen. Het enige dat je nog wel zelf moet betalen is brandstof. En eventuele boetes natuurlijk!
Stap 5: inleveren van je leaseauto
Aan het einde van de leaseperiode moet je je leaseauto inleveren. Zorg ervoor dat hij zowel van binnen als van buiten schoon is. Het leasebedrijf inspecteert je auto en kijkt naar eventuele schade. Hele kleine krasjes of een enkel butsje zullen natuurlijk geen probleem zijn. Is er meer schade, dan zul je die wel moeten betalen.
Stap 6: regel je volgende auto
Voordat het contract afloopt, is het goed om te bedenken wat je hierna wil. Je hebt verschillende opties:
- Wil je je contract verlengen en dus nog een paar jaar in dezelfde leaseauto blijven rijden?
- Bestel je weer een private lease, zodat je een nieuw model kunt uitkiezen?
- Of stap je af van private leasen en ga je toch weer voor een koopauto?
Bij veel leasebedrijven, zoals bij Volkswagen (aff.), kun je je huidige leaseauto overnemen. Als je daar interesse in hebt, kun je het leasebedrijf vragen om een voorstel.
Bestel je een private lease, dan is het handig je checklist van stap 1 opnieuw te bekijken. Inmiddels kan je situatie veranderd zijn en heb je misschien behoefte aan (of het budget voor) een ander soort auto.