Het verschil tussen lease en huurkoop

Inhoud artikel:

Het verschil tussen lease en huurkoop

Naast leaseauto’s zie je ook wel bedrijven die auto’s in huurkoop aanbieden. Maar wat is het verschil tussen private lease en huurkoop? En wanneer ben je voordeliger uit als je een privéauto niet in één keer kunt (of wilt) betalen? Alle feiten over leasen en huurkopen op een rij.

Huurkoop of leasen: dit is het verschil

Huurkopen en leasen hebben één overeenkomst: in beide gevallen betaal je een bedrag per maand om de auto te mogen gebruiken. Het grote verschil: aan het einde van het afgesproken termijn is de huurkoopauto jouw bezit. Mits je natuurlijk netjes iedere maand aan je financiële verplichtingen hebt voldaan. De auto is dan helemaal afbetaald en wordt netjes op jouw naam gezet. Huurkoop is dus eigenlijk een vorm van gespreide betaling.

Een private lease auto staat na afloop van de leasetermijn nog altijd op de naam van het leasebedrijf. De leaseauto wordt dus niet jouw bezit, je huurt hem eigenlijk voor langere tijd. Je hebt meestal wel de mogelijkheid om aan het eind van de leaseperiode de leaseauto over te nemen, maar dan moet je er nog wel een aanvullend bedrag voor betalen.

Wat is voordeliger: leasen of huurkoop?

De kosten voor een private lease kunnen enorm verschillen. Het hangt er namelijk maar helemaal vanaf wat je precies wil. Aan een gloednieuwe leaseauto uit het hoogste segment hangt natuurlijk een forser prijskaartje dan aan een tweedehands leasewagentje uit de middenklasse. Ook kun je kiezen uit verschillende kilometrages die het leasebedrag beïnvloeden.

Daar staat tegenover dat bij een private leaseconstructie heel veel bij de prijs is inbegrepen. Je hebt bijvoorbeeld geen omkijken meer naar de verzekering, wegenbelasting of onderhoud. Onverwachte kosten zijn dus niet aan de orde. Wel moet je zelf de brandstof betalen.

Ook bij huurkoop kun je meestal kiezen uit verschillende modellen, klassen en occasions. Je maandbedrag zal dus afhangen van hoe luxe je auto is. Maar daarmee ben je nog niet klaar: de kosten voor brandstof, onderhoud, verzekering en wegenbelasting komen hier nog eens bovenop. Bovendien wordt er rente berekend over je ‘lening’. Dat kan het maandelijkse bedrag behoorlijk opschroeven.

Nog een paar punten om rekening mee te houden

  • Bij huurkoop moet je meestal een (flinke) aanbetaling doen. Soms is er ook sprake van een (flinke) eindsom; je betaalt dan wel lagere maandlasten.
  • Kun je de maandelijkse huurbedrag niet meer opbrengen en heb je minder dan 75% van het totaalbedrag afbetaald, dan kan de aanbieder de auto terugvorderen. De auto is dus het onderpand voor de lening.
  • Tegen de tijd dat je bij huurkoop je auto hebt afbetaald, is hij meteen ook minder waard. Bij (private) lease kun je na afloop van de leasetermijn overstappen in een nieuwe auto.

Al met al zal huurkoop dus niet (veel) goedkoper zijn dan leasen.

Voordelen van huurkoop

Zijn er dan helemaal geen voordelen aan huurkoop? Dat is nou ook weer niet het geval. Feit is en blijft dat de auto bij huurkoop aan het einde van de rit jouw afbetaalde eigendom is. Dat kun je bij leasen niet zeggen.

Wil je weten wat in jouw specifieke situatie de betere keuze is, laat dan een paar offertes uitbrengen, zowel voor huurkoop als voor private lease. Zo kun je alle voors en tegens goed op een rij zetten.

Het grootste verschil: aan het einde van de afgesproken termijn is de huurkoopauto jouw bezit. Een private lease auto staat na afloop van de leasetermijn nog altijd op de naam van het leasebedrijf. Bekijk hier nog meer punten om rekening mee te houden >

Dit hangt deels af van wat je precies wil. Alle feiten over leasen en huurkopen op een rij >

Met name dat de auto bij huurkoop aan het einde van de rit jouw afbetaalde eigendom is. Dat kun je bij leasen niet zeggen.

 

Bronnen en referenties

Vergelijk meer dan 600 private lease auto's