Het verschil tussen lease en huurkoop

De tijd dat je verwoed spaarde voor je eerste autootje (een rammelbak die nog net niet met elastiekjes en plakband bij elkaar gehouden werd) is voorgoed voorbij. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om een mooie, nieuwe auto te rijden door middel van een leaseconstructie. Het kan dan gaan om een zakelijk leasecontract, maar ook private lease komt steeds vaker voor. Niet verwonderlijk, want het afsluiten van een leasecontract kent vele voordelen. Je weet immers van te voren precies waar je financieel aan toe bent, zonder onverwachte kosten voor garages en de eventuele huur van vervangend vervoer. 
Overweeg je om een leasecontract af te sluiten, dan zal je waarschijnlijk niet over één nacht ijs willen gaan. Zo is het belangrijk dat je weet wat leasen precies inhoudt en wat daar allemaal bij komt kijken. Verder zal je voor jezelf enkele zaken op een rij moeten zetten, zoals bijvoorbeeld:

  • Hoeveel kilometers rij je per jaar? Een leasecontract wordt immers afgesloten op basis van een bepaald kilometrage. Rij je meer kilometers dan je contractueel gezien mag, dan krijg je een nabetaling voor je kiezen.
  • Wil je een nieuwe leaseauto, of ga je voor een tweedehands exemplaar? Een tweedehands leaseauto is vaak veel voordeliger, omdat de kosten van de auto grotendeels al afgeschreven zijn.
  • Ben je ZZP-er, dan zal je je ook moeten verdiepen in de vraag of je gaat voor een zakelijke deal of voor een private lease.

Ben je dan toch voor jezelf op een rijtje aan het zetten wat je precies wil met je leaseauto, dan kan je misschien ook eens denken aan huurkoop. Op het eerste gezicht lijkt huurkoop wel wat op een leaseconstructie, maar: vergis je niet!

Het grote verschil tussen (private) lease en huurkoop

Veel leasemaatschappijen bieden je de mogelijkheid om aan het einde van de leaseperiode de auto over te nemen. Dit is echter optioneel. Bij huurkoop is er geen sprake van optionele overdracht: het eigendom van de auto gaat aan het einde van de contractperiode altijd over op de huurkoper. Dit is wettelijk geregeld (voor de liefhebber: in deel 7a van het Burgerlijk Wetboek) en hieraan valt dus niet te tornen. Zolang de lening nog niet is afbetaald, blijft het eigendom echter bij de kredietgevende partij. Deze kan ‘het goed’, oftewel in dit geval de auto, opeisen wanneer niet aan de betalingsverplichtingen wordt voldaan.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Deze aanbieders zijn gespecialiseerd in private lease:

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Seat > Leas'm > ANWB >


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geef een waardering)
Loading...

1 gedachte over “Het verschil tussen lease en huurkoop”

  1. Ik wist niet dat een leasecontract op basis van een bepaald kilometrage wordt afgesloten! Ik wil een leasecontract afsluiten omdat dan ik van tevoren precies weet waar ik financieel aan toe ben. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat ik weet wat leasen precies inhoudt. Bedankt voor de informatie!

Een reactie plaatsen