Het leasecontract

Overweeg je om voor het eerst een auto te gaan leasen, dan heb je waarschijnlijk voor jezelf nog heel wat vragen te beantwoorden. Zo wil je waarschijnlijk eerst weten hoe het zit met de maandelijkse kosten, de voordelen van een leaseauto en de fiscale bijtelling. Wat dat laatste betreft: met een private lease krijg je hier niet mee te maken. Waar je wél mee te maken krijgt, is het afsluiten van een leasecontract. Deze leaseovereenkomsten zijn er in verschillende vormen en maten. 
De vorm die in Nederland het meest gebruikelijk is, is die van operationele leasing. Hierbij lease je de auto van de leasemaatschappij, zonder dat de auto ooit jouw eigendom wordt. Aan het einde van de contractperiode lever je ‘m dus weer in. Wil je tussendoor van het contract af, dan is dit vaak alleen mogelijk wanneer je een boetebedrag betaalt. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen, dus voordat je een leasecontract afsluit: ga altijd eerst goed na wat jouw wensen en financiële mogelijkheden zijn. Wil je de leaseauto aan het einde van het contract overnemen? Sluit dan geen operationele leasing, maar een financiële leasing af. Deze vorm van private lease is te vergelijken met huurkoop.

Bij het afsluiten van een leasecontract is uiteraard ook de leaseperiode van belang: hoe lang wil je gebruikmaken van de leaseauto van de leasemaatschappij? Het gebruikelijkst is een contract met een loopduur tussen de 36 en de 48 maanden, maar bij veel leasemaatschappijen behoort ook een afwijkende contractduur tot de mogelijkheden.

Voorspel je rijgedrag

En nee, dan hebben we het niet over je rijstijl, maar over het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden. Het leasecontract wordt namelijk afgesloten op basis van een bepaald kilometrage. Hoe minder kilometers je rijdt, hoe goedkoper het leasecontract uitvalt. De verleiding om een contract op basis van een weinig kilometers af te sluiten, is wellicht groot, maar pas op: aan het einde van ieder jaar wordt gekeken hoeveel kilometers er werkelijk gereden zijn. Heb je meer kilometers gereden dan vooraf verwacht, dan zal je het verschil moeten bijbetalen. In dit licht bezien, is het waarschijnlijk juist verstandiger om het te verwachten kilometrage naar boven bij te stellen. Dan krijg je aan het einde van het jaar een gedeelte van je geld terug.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease aanbieders

Vergelijken loont! Neem bijvoorbeeld in je vergelijking mijndomeinauto (aff.), Athlon (aff.), Volkswagen (aff.) en Leas'm mee. Allen gespecialiseerd in private lease.

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Leas'm >


Een reactie plaatsen