Het leasecontract: weet waarvoor je tekent!

Heb je een private leaseauto besteld? Dan is het tijd om over te gaan tot het ondertekenen van het leasecontract. Dit lijkt misschien een onbelangrijke formaliteit, maar pas op: in het leasecontract staan belangrijke voorwaarden op basis waarvan je de auto leaset. Toch even goed lezen dus, voordat je je handtekening zet. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten als je het leasecontract onder ogen krijgt.

Wat is een leasecontract?

Een leasecontract, ook wel leaseovereenkomst genoemd, is de schriftelijke overeenkomst waarin staat dat jij in een leaseauto van het leasebedrijf mag rijden voor een vast bedrag per maand. Het contract beschrijft alle plichten van zowel de gebruiker als van het leasebedrijf. Beide partijen moeten het contract ondertekenen, waardoor het document bindend wordt.

Wat staat er in het private leasecontract?

In het private leasecontract staan allereerst jouw gegevens en de gegevens van de leasemaatschappij. Daarna volgen de algemene afspraken wat betreft de leaseovereenkomst, zoals:

 • Alle details over de leaseauto zoals je hem besteld hebt. Denk daarbij aan type auto, de kleur, type brandstof, de extra opties (airco, cruise control, etc.) en soortgelijke specificaties;
 • De afgesproken kilometrage. Vaak wordt dit kilometerbundel genoemd. Hiermee bedoelen ze het aantal kilometers dat je maximaal mag rijden per maand (of op jaarbasis).
 • De looptijd van het contract. Het gebruikelijkst is een contract met een loopduur tussen de 36 en de 48 maanden, maar bij veel leasemaatschappijen behoort ook een afwijkende contractduur tot de mogelijkheden.
 • Het vaste maandbedrag en de services die hierbij zijn inbegrepen. Denk aan vervangend vervoer bij pech, wel of geen winterbanden, allrisk verzekering en reparatie/onderhoud.

De kleine lettertjes

Na de opsomming van de algemene details volgen meestal de ‘kleine lettertjes’: de voorwaarden die de leasemaatschappij hanteert. Daarin zijn bijvoorbeeld opgenomen:

 • De geldigheidsduur van het contract. Als je binnen dit tijdsbestek geen handtekening zet, is het aangeboden contract niet meer geldig.
 • De gang van zaken rondom het afrekenen van extra kilometers. Ga je over je kilometerbundel heen, dan moet je namelijk een meerprijs betalen. In dit gedeelte lees je hoeveel je dan moet betalen en of dit per maand, per kwartaal of per jaar wordt afgehandeld.
 • Of de wegenbelasting wel of niet wordt geïnd via het maandelijkse leasebedrag.
 • Welke opzegvergoeding je moet betalen als je het contract eerder wilt verbreken dan afgesproken.
 • Het bedrag dat bij het BKR wordt geregistreerd als ‘lening’.

Het leasecontract: waar moet je op letten?

Controleer het leasecontract goed voordat je ondertekent. Laat je nooit opjagen door opmerkingen als ‘tijdelijk aanbod’ of ‘je moet zo snel mogelijk ondertekenen’.  Lees het contract op je gemak door en vraag eventueel of iemand met je meeleest die er meer verstand van heeft. Punten om extra op te letten:

 • Check of alle gegevens met betrekking tot de leaseauto kloppen. Is het inderdaad een vijfdeurs? Staat dat navigatiesysteem erbij, en dat het niet om een benzine- maar om een hybride auto gaat?
 • Controleer ook de andere afspraken in het algemene gedeelte. Klopt de kilometerbundel en het maandbedrag?
 • Lees ook de kleine lettertjes! Je zult niet de eerste zijn die de torenhoge meerprijs voor extra kilometers over het hoofd heeft gezien.

Begrijp je iets niet, klopt er iets niet of heb je andere vragen? Laat dit dan altijd eerst ophelderen voordat je je handtekening zet. Je gaat een leasecontract voor een langere periode aan. Het is dus heel belangrijk dat je precies weet wat je kunt verwachten.

Leasecontract met Keurmerk Private Lease

Is het leasebedrijf aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, dan zit het leasecontract goed in elkaar. Het keurmerk is opgesteld door partijen als de Consumentenbond om jou als gebruiker te beschermen tegen oneerlijke voorwaarden en hoge lasten. Het aangesloten leasebedrijf is verplicht om vooraf bepaalde, eerlijke voorwaarden aan te houden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de overeenkomst niet hoeft te checken. Lees ook bij aanbieders met dit keurmerk altijd het leasecontract zorgvuldig door!

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Een aantal aanbieders die gespecialiseerd zijn in private lease:

Mijndomein Athlon Volkswagen Seat Leas'm ANWB Peugeot Auto.nl


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geef een waardering)
Loading...

Plaats een reactie