Flexibel leasen: een privé-leaseauto voor een paar maanden

Als particulier een auto leasen, hoeft tegenwoordig geen langlopende affaire meer te zijn. Bij veel leasemaatschappijen is het namelijk ook mogelijk om flexibel te leasen. Dat kan in sommige situaties best aantrekkelijk zijn.

Nadeel van een ‘gewoon’ leasecontract

Een privéauto lease je doorgaans voor een looptijd van minimaal twee of drie jaar. Wil je tussentijds de overeenkomst opzeggen, dan kan dat kosteloos, mits je een hele goede (maar geen leuke) reden hebt. Zoals een echtscheiding, werkloosheid of als je arbeidsongeschikt raakt. Is dat niet het geval, dan betaal je een boete. Die bestaat meestal uit een (fors) percentage van het bedrag wat je de rest van de looptijd nog had moeten betalen. Maar wat nou als je niet zo lang wilt vastzitten aan een leasecontract? Dan is flexibel leasen een optie.

Kortere looptijd met short lease

Flexibel leasen is een oplossing die tussen een auto huren en een auto leasen inzit. Je leaset de auto dan voor enkele maanden tot maximaal twee jaar. Je hoeft dan dus niet 24 maanden of langer te blijven rijden in een auto die je eigenlijk niet meer wil of kunt betalen. Deze vorm van leasen wordt ook wel short lease genoemd. Short lease of flexibel leasen is goedkoper dan een auto huren, maar vaak iets duurder dan ‘gewoon’ leasen.

Waar kun je terecht voor flexibel leasen of short lease?

Niet alle leasebedrijven bieden short lease of flexibel leasen aan als het gaat om een privé-leaseauto. Je moet je dus even goed laten informeren bij de aanbieders. MijnDomeinAuto (aff.) biedt bijvoorbeeld een vorm van short lease aan waarbij je een gebruikte auto voor enkele maanden kunt leasen. Ook bij Athlon (aff.) gaat het om een occasion, met een leaseperiode van minimaal 12 maanden. Dat is korter dan de standaard looptijd (doorgaans vanaf 24 maanden). Maar er zijn ook private short lease-aanbieders bij wie je al na 1 maand je leaseovereenkomst kosteloos kunt opzeggen.

Wanneer kiezen voor flexibel leasen?

Short lease of flexibel leasen is ideaal in de volgende gevallen:

  • Je hebt een nieuwe leaseauto besteld, maar het duurt enige maanden voordat hij leverbaar en rijklaar is. Met een short lease kun je dan die tijd overbruggen.
  • Je weet niet zeker of een private lease wel de goede oplossing voor jou is. Flexibel leasen is een prima manier om erachter te komen of je voorkeur uitgaat naar leasen of kopen.
  • Je wilt graag in de nieuwste auto’s rijden. Daarom is een leasetermijn van twee jaar of meer voor jou te lang.
  • Je wilt graag een ander type auto uitproberen, bijvoorbeeld een elektrische private lease. Met een kortlopend contract kan je dan weer snel van de auto af als het toch niet bevalt.

Is flexibel leasen duurder?

Aan flexibel leasen hangt meestal een prijskaartje. De tarieven voor deze extra service verschilt per aanbieder. Soms betaal je een paar tientjes per maand extra dan je bij een langere looptijd zou doen. Bij andere leasebedrijven betaal je niets extra’s, maar kun je uitsluitend een occasion voor een kortere periode leasen. Wil je zeker weten dat je niet teveel betaalt, laat dan meerdere offertes uitbrengen. Aanbieders vergelijken loont altijd, ook als het gaat om flexibel leasen of particuliere short lease!

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Een aantal aanbieders die gespecialiseerd zijn in private lease:

Mijndomein Athlon Volkswagen Seat Leas'm ANWB Peugeot Auto.nl


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geef een waardering)
Loading...

2 gedachten over “Flexibel leasen: een privé-leaseauto voor een paar maanden”

  1. Zoals ik lees is flexibel leasen dus veel beter, ik neem aan dat veel bedrijven dat tegenwoordig ook doen of is flexibel leasen wel een heel stuk duurder? Lijkt mij wel tenminste!
    Welke soort lease is eigenlijk de meest voorkomende in NL.?

    • Dat ligt echt aan jouw persoonlijke situatie. Zakelijk of privé (private lease) gebruik? Duur van de gebruik, wel geen eigenaar van de auto willen worden (zoals bij financial lease), etc… De meest voorkomende leasevorm in Nederland is trouwens operational lease. De leasemaatschappij is in dat geval de eigenaar van de auto en neemt alle risico’s op zich. Dus ook de afschrijving, de wegenbelasting, het onderhoud, de verzekering en natuurlijk de aanschaf van de auto. Binnen elke leasevorm hanteren de leasemaatschappijen ook weer verschillende voorwaarden. Altijd goed om deze te vergelijken.

Plaats een reactie