Inhoud artikel:

Shortlease

Als particulier een auto leasen, hoeft tegenwoordig geen langlopende affaire meer te zijn. Bij veel leasemaatschappijen is het namelijk ook mogelijk om flexibel te leasen (shortlease genaamd). Dat kan in sommige situaties best aantrekkelijk zijn.

Nadeel van een ‘gewoon’ leasecontract

Een privéauto lease je doorgaans voor een looptijd van minimaal twee of drie jaar. Wil je tussentijds de overeenkomst opzeggen, dan kan dat kosteloos, mits je een hele goede (maar geen leuke) reden hebt. Zoals een echtscheiding, werkloosheid of als je arbeidsongeschikt raakt. Is dat niet het geval, dan betaal je een boete. Die bestaat meestal uit een (fors) percentage van het bedrag wat je de rest van de looptijd nog had moeten betalen. Maar wat nou als je niet zo lang wilt vastzitten aan een leasecontract? Dan is shortlease een optie.

Kortere looptijd met shortlease

Shortleasen is een oplossing die tussen een auto huren en een auto leasen inzit. Je leaset de auto dan voor enkele maanden tot maximaal twee jaar. Je hoeft dan dus niet 24 maanden of langer te blijven rijden in een auto die je eigenlijk niet meer wil of kunt betalen. Deze vorm van leasen wordt ook wel shortlease genoemd. Shortlease of flexibel leasen is goedkoper dan een auto huren, maar vaak iets duurder dan ‘gewoon’ leasen.

Waar kun je terecht voor shortlease?

Niet alle leasebedrijven bieden shortlease of flexibel leasen aan als het gaat om een privé-leaseauto. Je moet je dus even goed laten informeren bij de aanbieders. Bij Athlon (aff.) gaat het bijvoorbeeld om een occasion, met een leaseperiode van minimaal 12 maanden. Dat is korter dan de standaard looptijd (doorgaans vanaf 24 maanden). Maar er zijn ook private shortlease-aanbieders bij wie je al na 1 maand je leaseovereenkomst kosteloos kunt opzeggen,

Wanneer kiezen voor shortlease?

Shortlease of flexibel leasen is ideaal in de volgende gevallen:

  • Je hebt een nieuwe leaseauto besteld, maar het duurt enige maanden voordat hij leverbaar en rijklaar is. Met een shortlease kun je dan die tijd overbruggen.
  • Je weet niet zeker of een private lease wel de goede oplossing voor jou is. Shortleasen is een prima manier om erachter te komen of je voorkeur uitgaat naar leasen of kopen.
  • Je wilt graag in de nieuwste auto’s rijden. Daarom is een leasetermijn van twee jaar of meer voor jou te lang.
  • Je wilt graag een ander type auto uitproberen, bijvoorbeeld een elektrische private lease. Met een kortlopend contract kan je dan weer snel van de auto af als het toch niet bevalt.

Is shortleasen duurder?

Aan shortleasen hangt meestal een prijskaartje. De tarieven voor deze extra service verschilt per aanbieder. Soms betaal je een paar tientjes per maand extra dan je bij een langere looptijd zou doen. Bij andere leasebedrijven betaal je niets extra’s, maar kun je uitsluitend een occasion voor een kortere periode leasen. Wil je zeker weten dat je niet teveel betaalt, laat dan meerdere offertes uitbrengen. Aanbieders vergelijken loont altijd, ook als het gaat om flexibel leasen of particuliere shortlease!

Alternatief voor shortlease: leasecontract overnemen

Leasecontract overnemen
Een alternatief voor shortleasen: een lopend leasecontract overnemen.

Wordt de optie shortleasen je te duur? Er is een alternatief: een lopend leasecontract overnemen van iemand anders. Er zijn veel mensen die hun leaseauto eerder inleveren dan pas na de afgesproken 2 tot 4 jaar. Als jij dat contract overneemt, kun je de rest van de looptijd in deze auto rijden. Vaak is het tarief erg aantrekkelijk. Er zijn zelfs websites waar mensen (en dealers) leasecontracten ter overname aanbieden.

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

2 gedachten over “Shortlease: lease al vanaf 1 maand”

  1. Zoals ik lees is flexibel leasen dus veel beter, ik neem aan dat veel bedrijven dat tegenwoordig ook doen of is flexibel leasen wel een heel stuk duurder? Lijkt mij wel tenminste!
    Welke soort lease is eigenlijk de meest voorkomende in NL.?

    Beantwoorden
    • Dat ligt echt aan jouw persoonlijke situatie. Zakelijk of privé (private lease) gebruik? Duur van de gebruik, wel geen eigenaar van de auto willen worden (zoals bij financial lease), etc… De meest voorkomende leasevorm in Nederland is trouwens operational lease. De leasemaatschappij is in dat geval de eigenaar van de auto en neemt alle risico’s op zich. Dus ook de afschrijving, de wegenbelasting, het onderhoud, de verzekering en natuurlijk de aanschaf van de auto. Binnen elke leasevorm hanteren de leasemaatschappijen ook weer verschillende voorwaarden. Altijd goed om deze te vergelijken.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Hoe weet je of een leasemaatschappij betrouwbaar is? Er zijn private lease keurmerken die je een aantal zekerheden geven.
Zestig jaar of ouder en een nieuwe auto nodig? Denk eens aan private lease!
Je bent of wordt ZZP’er. Hoe doe je dat met je auto? Je kunt een auto leasen als ZZP’er, maar dan moet je wel kiezen tussen private lease of zakelijk leasen. Wat is het verschil?
Private lease heeft veel voordelen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een privé-leaseauto.

Informatie over Private Lease