Elektrische lease auto opladen: zo gaat dat

Hoe gaat dat opladen van een elektrische auto precies? Wie betaalt dat, wat kost het en waar kun je de elektrische auto opladen?

Elektrisch rijden is in opmars! Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee en de huidige generatie elektrische auto’s heeft een grotere actieradius dan ooit. Ook de private leasemaatschappijen bieden steeds meer elektrische en hybride modellen aan. Toch twijfelen veel mensen aan de overstap naar een (deels = hybride) elektrische leaseauto. Want hoe gaat dat opladen van een elektrische auto precies? Wie betaalt dat, wat kost het en waar kun je de elektrische auto opladen? De hoogste tijd om alles eens duidelijk op een rij te zetten.

Waarom elektrische auto private leasen?

Het private leasen van een elektrische auto heeft veel voordelen. Zo hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over de restwaarde van de auto. En omdat je een vast, laag maandbedrag betaalt, is het niet nodig om het aanschafbedrag in een keer op tafel te leggen. Daar staat tegenover dat het ‘tanken’ bij e-cars wel wat omslachtiger is. Maar ook wat dat betreft is private leasen juist handig: bevalt een elektrische auto toch minder goed dan je had gehoopt? Dan kun je na afloop van je contract gewoon weer overstappen op een benzine- of diesel leaseauto.

Zit het opladen van je elektrische lease auto bij je maandbedrag in?

Bij het vaste lage maandbedrag dat je betaalt bij private lease, zit veel inbegrepen. Het enige dat je moet bijbetalen zijn bekeuringen, parkeerkosten, schoonmaakkosten, eventuele ongedekte schade en… de brandstof. Onder brandstof valt ook elektriciteit. En dus moet je het opladen van je elektrische leaseauto zelf betalen. Op zich geen straf, want elektriciteit is goedkoper om aan te schaffen dan fossiele brandstoffen.

Inhoud artikel:

Elektrische auto opladen: hoe gaat dat?

Je elektrische auto is voorzien van een batterij. Ook zijn er laadkabels meegeleverd. Je laadt de elektrische auto op door de batterij met behulp van de kabel te verbinden met het stroomnet. Dat kan op verschillende manieren:

Opladen via een huis-tuin-en-keukenstopcontact

Jawel, gewoon op 220-230V, thuis in je garage bijvoorbeeld. Stekker erin en laden maar. Hartstikke simpel, maar deze methode heeft wel een nadeel; het laden gaat behoorlijk traag. Om je een indruk te geven: de batterij van een Renault Zoe Life is met deze laadmethode pas na 29(!) uur weer vol. Ook belangrijk om te weten: het is verstandig om een aparte groep in de meterkast aan te laten maken voor het stopcontact waarop je de oplaadkabel aansluit. Dit voorkomt doorslaande stoppen en onveilige situaties.

Opladen via een laadpaal thuis

Als je een laadpaal (of laadbox) bij je thuis laat installeren, dan gaat het opladen van de batterij een stuk sneller. Zo’n laadpunt heeft namelijk meer power dan een gewoon stopcontact. Binnen een paar uur is je auto weer helemaal opgeladen.

Hoe snel dat precies gaat, hangt af van het soort laadstation dat je laat plaatsen. Er zijn 2 soorten:

  • Laadpalen met een 1-faseaansluiting, en
  • Laadpalen met een 3-faseaansluiting.

Welke je moet hebben, hangt weer af van de capaciteit van de netstroom en de groepen in je meterkast. Je kunt je netaansluiting eventueel laten upgraden. Daar zijn echter wel kosten aan verbonden. Je netbeheerder kan je daar meer over vertellen.

Goed om je te realiseren: voor een laadpaal moet je wel beschikken over een parkeerplek op eigen terrein. Woon je in een flat of rijtjeshuis zonder eigen oprit, dan is een privélaadpaal helaas geen optie.

Opladen via een openbare laadpaal

In Nederland zijn er zo’n 50.000 openbare oplaadpunten waar je terecht kunt. Omgerekend is dat 1 laadpaal per 4 auto’s! Een ongekende luxe; er is geen land ter wereld met zo’n hoge laadpuntdichtheid.

Er komen op openbare plekken ook steeds meer snelladers. Met deze extra krachtige laadpunten kun je je batterij tot maximaal 80% opladen in zo’n 20 minuten.

In dit filmpje van Volkswagen wordt ook uitgelegd hoe je een elektrische auto oplaadt.

Waar staan die openbare laadpunten voor e-auto’s of hybrides?

Je vindt de openbare laadpalen bijvoorbeeld bij benzinepompen, op openbare parkeerplaatsen of in parkeergarages. Op de site www.oplaadpunten.nl kun je zien waar de palen zich bevinden. Maar er zijn ook apps waarmee je laadpalen in de omgeving kunt zoeken.

Let op:

  • niet alle openbare laders zijn geschikt voor alle auto’s. Zo heeft Tesla bijvoorbeeld zijn eigen ‘superchargers’ waar alleen een Tesla-auto aan gekoppeld kan worden.
  • Houd er ook rekening mee dat op sommige openbare oplaadplaatsen ook gewoon parkeergeld moet betalen.

Hoe werkt zo’n openbare oplaadpaal?

Om bij een laadpaal te kunnen opladen, heb je een laadpasje nodig en natuurlijk een oplaadkabel. Sluit de kabel aan en houd het pasje voor de laadpaal. De batterij wordt nu opgeladen. De oplaadkabel wordt overigens vergrendeld als je je auto afsluit. Diefstal is dus erg onwaarschijnlijk. Je kunt na het opladen niet met cashgeld, creditcard of pin betalen bij de laadpaal: de kosten worden via je laadpas automatisch in rekening gebracht, al dan niet via de aanbieder van de pas.

Gebruik maken van een laadpas

Hoe kom ik aan een laadpasje voor mijn elektrische leaseauto?

Er zijn een aantal manieren om aan een laadpasje te komen:

  • Laadpas via je leasemaatschappij. Bij een aantal leasebedrijven kun je een tank- en/of laadpasje bij je elektrische of hybride leaseauto krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat de leasemaatschappij je brandstofkosten betaalt. Het leasebedrijf berekent dit bedrag achteraf (bijvoorbeeld maandelijks) gewoon aan je door. Let op: voor deze service betaal je meestal wel extra. Bij Athlon (aff.) komt er voor het laadpasje bijvoorbeeld een paar euro per maand extra bovenop je leasebedrag.
  • Laadpas via een aparte aanbieder. Er zijn ook andere bedrijven die laadpassen aanbieden. Zo zijn er bijvoorbeeld energiemaatschappijen waarbij je je kunt aansluiten, zoals Total en Vandebron. Je krijgt dan van hen een laadpas waarmee je bij alle openbare laadstations in Nederland (en meestal ook elders in Europa) terecht kunt. Vaak kun je via deze maatschappij ook een laadpaal thuis laten plaatsen, eventueel in combinatie met stroom voor je hele huis. Je betaalt ook hier servicekosten; soms in de vorm van een vast klein bedrag per oplaadbeurt, soms een maandelijks abonnementstarief.

Het is dus altijd verstandig om vooraf na te gaan hoe je het laden wilt regelen. Kijk en vergelijk en reken uit wat in jouw geval de beste optie is!

Wat kost het opladen van een elektrische leaseauto?

Elektrische stroom wordt afgerekend per kWh. De prijzen verschillen:

  • Thuis je auto opladen is altijd veruit het voordeligst. Reken op zo’n € 0,22 per kWh.
  • Ga je naar een openbaar laadpunt, dan betaal je meer. De prijzen verschillen per leverancier, maar liggen gemiddeld tussen de € 0,22 en € 0,59 per kWh.
  • Voor snelladen ben je duurder uit, de prijzen kunnen oplopen tot zo’n € 0,69 per kWh. Tijd is geld, zullen we maar zeggen.

Goed om te weten: vaak betaal je ook nog een starttarief per oplaadbeurt.

Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor het opladen van je private lease auto, hangt dus af van waar je oplaadt. Verder is, net als bij een benzine- of dieselauto, het verbruik van je brandstof afhankelijk van het model. De ene auto is nu eenmaal zuiniger dan de andere en bovendien verschilt de grootte van de batterij per model. Ook je rijstijl is van invloed op hoe vaak je moet opladen, net als het seizoen en de weersomstandigheden.

Om je een indruk te geven, zetten we wat voorbeelden op een rij:

Wachten tijdens het laden
Nissan Leaf Acenta
Renault Zoe Life
Hyundai Ionic Electric
Batterij
40 kWh
50 kWh
38,3 kWh
Laadtijd (bij een gemiddelde laadpaal)
7,5 uur
6 uur
6 uur
Actieradius
240 km
270 km
311 km
Kosten volledig opladen (bij gemiddelde oplaadprijs à € 0,35)
40 x 0,35 = € 14
50 x 0,35 = € 17,50
38,3 x 0,35 = € 13,40