Een diesel private leasen: wel of geen goed idee?

Inhoud artikel:

Private lease en diesel

Heb je de knoop definitief doorgehakt en ga je op zoek naar een leuke private leaseauto? Voordat je verschillende modellen gaat vergelijken, zal je eerst moeten beslissen of je een benzinewagen of een diesel wil leasen. Kies je voor een diesel, dan moet je misschien wat langer zoeken. Er worden namelijk weinig tot geen dieselauto’s aangeboden voor private lease. Dat komt omdat er aan rijden in een diesel nogal wat nadelen kleven.

Goedkoper tanken – in Nederland

Veel kilometervreters denken dat je met een dieselwagen goedkoper uit bent, omdat je aan de pomp een stuk minder betaalt voor een liter diesel dan voor een liter benzine. In Nederland is dat inderdaad het geval. Gemiddeld ligt de prijs voor diesel circa 30 cent lager dan de benzineprijs, dus op een volle tank bespaar je al snel 15 euro. In de landen om ons heen is dat verschil echter veel minder groot. In België en Engeland is diesel zelfs al duurder dan benzine!

Hogere vaste kosten

De brandstofkosten voor een diesel liggen hier dus lager, maar voor de vaste kosten geldt precies het omgekeerde. Een nieuwe dieselauto is veel duurder dan een nieuwe benzineauto. Bovendien: zodra de dieselauto uit de fabriek komt, zakt de restwaarde behoorlijk snel. Daarnaast betaal je voor een dieselauto een hogere verzekeringspremie. Al met al is een diesel dus alleen voordeliger dan een benzineauto als je heel veel kilometers maakt. Waar dat omslagpunt precies ligt, hangt af van een aantal factoren. De ANWB heeft een handige rekentool (aff.) waarop je kunt uitrekenen of diesel voor jou voordeliger is dan benzine.

Vervuilend en ongezond

Het grootste nadeel van de dieselauto: hij vervuilt, en niet zo’n beetje ook. Naar het effect van diesel op het milieu is uitvoerig onderzoek gedaan. De cijfers liegen er niet om: een dieselwagen is vele malen vervuilender dan een benzineauto. Vergelijk je hem met een hybride of met een elektrische auto, dan is de uitstoot natuurlijk helemaal om te huilen: roetstof, CO2, NOx – voor de natuur, maar ook je gezondheid, is een dieselauto buitengewoon slecht nieuws.

Ontmoedigingsbeleid

Wegens de schrikbarend slechte uitstootcijfers wordt het gebruik van diesel door de regering ontmoedigd. Zo worden dieselauto’s in steeds meer grote steden geweerd. Niet alleen hier, maar ook in het buitenland. Dat is dus iets om rekening mee te houden als je met je leaseauto op vakantie gaat! Afgezien daarvan worden de accijnzen op dieselauto’s verhoogd. Bezitters van een dieselwagen kunnen rekenen op een hogere bijtelling, BPM en motorrijtuigenbelasting. Die bedragen worden door leasebedrijven gewoon doorberekend in het maandelijkse leasebedrag. Ook als je een dieselauto leasen wil, krijg je de rekening dus gewoon gepresenteerd.

Diesel leasen: kan het nog?

Door alle financiële maatregelen, maar ook omdat steeds meer mensen kiezen voor een minder vervuilende auto, is de diesel op zijn retour. Zijn er dan toch nog goede redenen om in een diesel te rijden? Zeker. Een dieselauto heeft lagere onderhoudskosten en is minder gevoelig voor storingen in de motor. Zit je veel op de weg, dan is een dieselauto qua brandstofkosten voordeliger – zolang je dus niet de grens overgaat. Een diesel zou daarom bijvoorbeeld geschikt kunnen zijn als leasewagen voor ZZP’ers die veel kilometers maken.

Bronnen en referenties

Vergelijk meer dan 600 private lease auto's

1 gedachte over “Een diesel private leasen: wel of geen goed idee?”

 1. Diesel heeft helemaal geen schrikbarende uitstootcijfers.

  CO2 uitstoot per liter is zelfs 50% lager dan benzine auto’s. Laat staan per levensduur van een auto.
  Aanliggende landen rijden massaal diesel.
  Het rijd zuiniger, comfortabeler, motoren zijn nog redelijk betrouwbaar, al doet dat ‘duurzame’ er behoorlijk afbreuk aan.
  De wegenbelasting welke in NL al jaren onterecht 3x zo duur is voor diesels is in het buitenland ook een stuk lager, En er bestaat vrijwel geen BPM in de rest van de wereld. Waardoor het nog steeds interessant is diesel te rijden.

  Sterker nog, Mercedes brengt een hele nieuwe serie diesel hybrides uit.
  Hybrides zijn de toekomst.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Elektrisch leasen wordt steeds populairder. Logisch, want elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Met een private lease ben je duurder uit. Toch…? Tijd om deze en andere fabels over private lease te ontkrachten.
Als je je leaseauto eerder inlevert, kun je een boete verwachten. De oplossing: laat je leasecontract overnemen door iemand anders!
Kopen of private leasen, wat is gunstiger? Met deze online tools kun je eenvoudig je maximale leasebudget en je huidige autokosten berekenen.