Een diesel private leasen: wel of geen goed idee?

Inhoud artikel:

Private lease en diesel

Heb je de knoop definitief doorgehakt en ga je op zoek naar een leuke private leaseauto? Voordat je verschillende modellen gaat vergelijken, zal je eerst moeten beslissen of je een benzinewagen of een diesel wil leasen. Kies je voor een diesel, dan moet je misschien wat langer zoeken. Er worden namelijk weinig tot geen dieselauto’s aangeboden voor private lease. Dat komt omdat er aan rijden in een diesel nogal wat nadelen kleven.

Goedkoper tanken – in Nederland

Veel kilometervreters denken dat je met een dieselwagen goedkoper uit bent, omdat je aan de pomp een stuk minder betaalt voor een liter diesel dan voor een liter benzine. In Nederland is dat inderdaad het geval. Gemiddeld ligt de prijs voor diesel circa 30 cent lager dan de benzineprijs, dus op een volle tank bespaar je al snel 15 euro. In de landen om ons heen is dat verschil echter veel minder groot. In België en Engeland is diesel zelfs al duurder dan benzine!

Hogere vaste kosten

De brandstofkosten voor een diesel liggen hier dus lager, maar voor de vaste kosten geldt precies het omgekeerde. Een nieuwe dieselauto is veel duurder dan een nieuwe benzineauto. Bovendien: zodra de dieselauto uit de fabriek komt, zakt de restwaarde behoorlijk snel. Daarnaast betaal je voor een dieselauto een hogere verzekeringspremie. Al met al is een diesel dus alleen voordeliger dan een benzineauto als je heel veel kilometers maakt. Waar dat omslagpunt precies ligt, hangt af van een aantal factoren. De ANWB heeft een handige rekentool (aff.) waarop je kunt uitrekenen of diesel voor jou voordeliger is dan benzine.

Vervuilend en ongezond

Het grootste nadeel van de dieselauto: hij vervuilt, en niet zo’n beetje ook. Naar het effect van diesel op het milieu is uitvoerig onderzoek gedaan. De cijfers liegen er niet om: een dieselwagen is vele malen vervuilender dan een benzineauto. Vergelijk je hem met een hybride of met een elektrische auto, dan is de uitstoot natuurlijk helemaal om te huilen: roetstof, CO2, NOx – voor de natuur, maar ook je gezondheid, is een dieselauto buitengewoon slecht nieuws.

Ontmoedigingsbeleid

Wegens de schrikbarend slechte uitstootcijfers wordt het gebruik van diesel door de regering ontmoedigd. Zo worden dieselauto’s in steeds meer grote steden geweerd. Niet alleen hier, maar ook in het buitenland. Dat is dus iets om rekening mee te houden als je met je leaseauto op vakantie gaat! Afgezien daarvan worden de accijnzen op dieselauto’s verhoogd. Bezitters van een dieselwagen kunnen rekenen op een hogere bijtelling, BPM en motorrijtuigenbelasting. Die bedragen worden door leasebedrijven gewoon doorberekend in het maandelijkse leasebedrag. Ook als je een dieselauto leasen wil, krijg je de rekening dus gewoon gepresenteerd.

Diesel leasen: kan het nog?

Door alle financiële maatregelen, maar ook omdat steeds meer mensen kiezen voor een minder vervuilende auto, is de diesel op zijn retour. Zijn er dan toch nog goede redenen om in een diesel te rijden? Zeker. Een dieselauto heeft lagere onderhoudskosten en is minder gevoelig voor storingen in de motor. Zit je veel op de weg, dan is een dieselauto qua brandstofkosten voordeliger – zolang je dus niet de grens overgaat. Een diesel zou daarom bijvoorbeeld geschikt kunnen zijn als leasewagen voor ZZP’ers die veel kilometers maken.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Private lease auto's

Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric
Merk: Hyundai
Model: Kona Electric
Conditie: Nieuw

Aangeboden door:

Vanaf prijs per maand € 464,- *

Lexus CT

Lexus CT
Merk: Lexus
Model: CT
Conditie: 2e hands

Aangeboden door:

Vanaf prijs per maand € 519 *

Ook handig om te weten...

Het inleveren van je privé-leaseauto is niet binnen vijf minuten gebeurd. Maar als je het terugbrengen goed voorbereidt, voorkom je een hoop gedoe.
Om privéauto te kunnen leasen, moet je een vast inkomen hebben. Maar kun je dan ook een private lease nemen als je een uitkering hebt?
Goedkoper je privéauto leasen? Als je je private lease laat bestickeren met reclame, gaan je maandlasten naar beneden.
Stel: je rijdt in een private leaseauto en wil nu een huis kopen. Heeft je leasecontract dan invloed op het hypotheekbedrag?
Wil je milieuvriendelijker rijden maar gaat elektrisch je net een stap te ver? Een hybride private lease is de oplossing!

Plaats een reactie

Informatie over Private Lease

Private lease aanbieders