Een diesel private leasen

Heb je de knoop definitief doorgehakt en ga je op zoek naar een leuke private leaseauto? Voordat je je te buiten gaat aan het vergelijken van verschillende modellen zal je eerst moeten beslissen of je een benzinewagen of een diesel wil leasen. 

Met private lease dieselauto’s is iets vreemds aan de hand: hoewel de vraag naar diesels groot is, worden er maar weinig dieselauto’s aangeboden voor private lease. Maar wat maakt diesel private leasen nu zo populair?

Veel kilometervreters denken dat je met een dieselwagen goedkoper uit bent, omdat je aan de pomp een stuk minder betaalt voor een liter diesel dan voor een liter benzine. Gemiddeld ligt de prijs voor diesel circa 30 cent lager dan de benzineprijs, dus voor een volle tank bespaar je al snel 15 euro. Als je vaak moet tanken, loopt deze besparing natuurlijk snel op.

Goedkoper tanken, maar hogere vaste kosten

De variabele kosten voor een diesel liggen dus lager, maar voor de vaste kosten geldt precies het omgekeerde: dan ben je met een exemplaar op benzine goedkoper uit. Voor een diesel betaal je namelijk niet alleen een hogere prijs om de wagen aan te schaffen, maar ligt ook de afschrijving beduidend hoger. Ook betaal je voor een dieselauto meer wegenbelasting en een hogere verzekeringspremie.

Bij het afsluiten van een private leasecontract heb je daar echter op het eerste gezicht weinig mee te maken. Je betaalt immers een vaste maandelijkse leaseprijs en hebt verder geen omkijken naar de extra kosten voor zaken zoals wegenbelasting en verzekering. Maar leasemaatschappijen zijn uiteraard geen liefdadigheidsinstellingen, dus linksom of rechtsom worden deze hogere kosten wel doorberekend in het maandbedrag dat je betaalt voor het leasen van een exemplaar dat op diesel rijdt. Het opvragen van meerdere offertes en het vergelijken van verschillende aanbieders kan dan ook zeer lonend zijn.

De dieselauto en de toekomst

Aandacht voor het milieu is allang niet meer voorbehouden aan “hippies” en “boomknuffelaars”: de toekomst van onze aarde is een zaak van ons allemaal. Het gebruik van dieselauto’s wordt ontmoedigd, en dat zie je terug in de verkoopcijfers: de verkoop van wagens op diesel loopt terug, zeker nu diesels niet langer welkom zijn in Duitse steden zoals Düsseldorf en Stuttgart. Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is de verkoop van diesels gedaald, mede doordat de accijns op diesel in veel landen is verhoogd. In België bijvoorbeeld is diesel inmiddels voor het eerst duurder geworden dan benzine. Wil je een diesel private leasen, dan is dit dus zeker iets om rekening mee te houden als je met je leasewagen op vakantie gaat.

Stijgende CO2-uitstoot

Doordat automobilisten vaker kiezen voor een benzinewagen in plaats van een diesel, stijgt de CO2-uitstoot. Benzinemotoren stoten namelijk zo’n 10% meer CO2 uit dan hun neefjes op diesel. “Waar zit ‘m dan de winst voor het milieu?” zou je misschien zeggen. De milieuwinst zit ‘m in het feit dat een moderne benzinemotor minder NOx en fijnstof produceert, zeker nu fabrikanten de benzinemotoren uitrusten met partikelfilters.

Voordelen van diesels

Heeft het rijden van een diesel dan helemaal geen voordelen meer? Jawel hoor! Dieselrijders profiteren van:

  • lagere onderhoudskosten, omdat een dieselauto minder onderhoudsgevoelig is;
  • een lager risico op storingen in de motor;
  • comfortabel rijden door hoge koppel van motor.

Door hun lagere gevoeligheid voor storingen zijn diesels populair in moeilijker omstandigheden. Een dieselmotor zou zelfs onder water kunnen blijven draaien!

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Deze aanbieders zijn gespecialiseerd in private lease:

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Seat > Leas'm > ANWB >


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geef een waardering)
Loading...

Een reactie plaatsen