Borg of aanbetaling voor je private leaseauto

Inhoud artikel:

Borg of aanbetaling bij Private Lease

Schaf je een nieuw bankstel aan, dan moet je meestal een aanbetaling doen. Huur je een vakantiehuisje, dan betaal je borg. Maar hoe zit dat bij  particulier leasen? Moet je dan ook een aanbetaling doen voor je nieuwe auto? Of borg betalen? En om welk bedrag gaat het dan?

Wat is het verschil tussen een borg en een aanbetaling?

Een borgsom is niet anders dan een onderpand: een bedrag dat je tijdelijk bij de eigenaar achterlaat als je iets duurs of groots huurt of leent. Lever je het item daarna weer netjes in, dan krijg je de borgsom terug. Een aanbetaling is weer iets heel anders. Je betaalt in dit geval een deel van het afgesproken bedrag vooraf. Dat geld krijg je achteraf dus niet terug. Ook bij de aanschaf van een leaseauto kan het voorkomen dat er een borgsom of een aanbetaling wordt gevraagd.

Waarom een aanbetaling of borg betalen voor je private lease?

Een borg of aanbetaling geeft de leasemaatschappij een stukje zekerheid. Het leasebedrijf moet maar afwachten of jij je maandelijkse verplichtingen wel nakomt. Door vooraf een borgsom of aanbetaling te vragen, krijgt het bedrijf in ieder geval al vast een som geld. Eigenlijk is het niet nodig, want de meeste leasebedrijven voeren een grondige financiële check uit om te zien of je betrouwbaar bent. Toch stellen veel leasemaatschappijen een borgsom of (minder vaak) een aanbetaling verplicht.

Wel of geen borg of aanbetaling voor privé leaseauto?

Helaas is er geen eenduidig beleid als het gaat om aanbetalingen of het betalen van een borg voor je privé leaseauto. Het ene leasebedrijf vraagt een aanbetaling, de ander vereist een borgsom, de derde doet aan geen van beide. Lastig, want door die verborgen kosten kan je schijnbaar voordelige leaseauto toch duurder uitvallen.

Hoe weet je nou of je een borgsom moet neerleggen of een aanbetaling moet doen als je gaat leasen? Er is maar een oplossing: vraag de leasemaatschappij hoe dit is geregeld! Doe dit in een vroeg stadium, namelijk als je je gaat oriënteren op een private lease. De regels over borg of een aanbetaling staan in de algemene en/of aanvullende voorwaarden van het leasebedrijf. Tip: vaak kun je informatie hierover ook al op de website van de dealer vinden, onder het kopje FAQ. Vraag het echter altijd nog even na.

Hoe hoog is de borgsom of aanbetaling bij private lease?

Ook op deze vraag is er geen eenvoudig antwoord. Een leasemaatschappij bepaalt zelf hoe hoog de borgsom of aanbetaling is. Voor leasemaatschappijen die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease gelden er duidelijke regels. Het leasebedrijf mag een waarborgsom vragen ter hoogte van maximaal driemaal het termijnbedrag. De maatschappij moet dit dan wel duidelijk vermelden in het contract.

Een borgsom of aanbetaling voldoe je voordat je de auto ophaalt. Doe je dat niet, dan mag het leasebedrijf het contract ongeldig verklaren.

Als je een aanbetaling moet doen, wordt dat bedrag verrekend met je maandelijkse leasebedrag. De borgsom wordt niet in mindering gebracht op je leasebedrag. Dat bedrag krijg je namelijk terug aan het einde van de leaseperiode na het inleveren van je auto, mits je aan alle verplichtingen hebt voldaan.

Vooruitbetaling: handig voor een hypotheek

Naast een borgsom en aanbetaling is er nog een andere optie: vooruitbetalen. Je betaalt dan bij aanvang van je leaseovereenkomst al vast een flink deel van het volledige leasebedrag, dus voor de gehele leaseperiode. Daardoor gaat je maandbedrag omlaag, en daardoor wordt dus ook je BKR-registratie lager. Dat is fijn als je plannen hebt om in de (nabije) toekomst een hypotheek af te sluiten. Hoe hoger het bedrag waarmee je al in het BKR staat, hoe minder je namelijk kunt lenen voor je hypotheek.

Vooruitbetalen is alleen handig als je het (aanzienlijke) bedrag voorhanden hebt. Het is dan ook geen eis van de leasemaatschappij, maar een service. Lang niet alle leasebedrijven bieden deze optie. En als het wel kan, dan zijn er voorwaarden aan verbonden. Je mag dan bijvoorbeeld maximaal de helft van het totaalbedrag vooruitbetalen en je kunt het betaalde bedrag niet zomaar terugkrijgen als je het geld ineens nodig hebt voor iets anders. Vraag ook hier dus altijd goed naar de voorwaarden!

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Het laten monteren van winterbanden is een goed idee, ook zonder wintersportplannen.
We willen allemaal voordelig private leasen. Maar soms blijkt de goedkoopste private lease toch nog duur. Hoe voorkom je dat?
Moet je eigenlijk borg betalen als je een privéauto leaset? Of een aanbetaling doen?
Zestig jaar of ouder en een nieuwe auto nodig? Denk eens aan private lease!

Informatie over Private Lease