Bekeuring met je private leaseauto: wat nu?

Inhoud artikel:

Private_lease_en_bekeuringen

Natuurlijk houd je je altijd netjes aan de verkeersregels. Maar je zult uiteraard zien: je wordt net geflitst op dat ene moment dat je het gaspedaal iets te diep intrapt. Of je bent een minuutje te laat terug bij je auto op het (betaald) parkeerterrein. Het resultaat: een dikke vette bekeuring voor je private leaseauto. Moet je die zelf betalen? Of doet de leasemaatschappij dat? Hoe zit dat met boetes in het buitenland, en hoe maak je eigenlijk bezwaar? Alle feiten over een bekeuring en private lease op een rij.

Boete en private lease: zelf betalen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je moet bij private lease bekeuringen altijd zelf betalen. Zo simpel is het. In principe is je private leasecontract een all-inclusive deal, met inbegrip van verzekeringen, wegenbelasting en onderhoud. Een paar dingen zijn echter niet opgenomen in het contract, waaronder extra gereden kilometers, schade die niet onder de verzekering valt, brandstof en… bekeuringen. Voor deze kosten draai je dus zelf op.

Aan wie betaal je de bekeuring bij private leasen?

In veel gevallen krijg je de bekeuring thuisgestuurd. De leaseauto staat immers op jouw naam en dus komt de boete binnen op jouw adres. Het komt ook voor dat de leasemaatschappij de bekeuring ontvangt. Het bedrijf zal de bekeuring dan aan je doorsturen. Wat ook mogelijk is: de leasemaatschappij betaalt de boete al vast, waarna ze je vragen het bedrag terug te betalen. In dat geval berekenen ze mogelijk ook administratiekosten. Check van te voren even hoe dit bij je leasemaatschappij is geregeld. Je kunt dit vinden in de aanvullende voorwaarden van je leaseovereenkomst.

Tip: bekeuring private lease direct betalen

Op tijd je rekeningen betalen is altijd handig, maar bij een bekeuring met je leaseauto is het extra belangrijk dat je dit direct doet. Bij te laat betalen, volgt er namelijk al vrij snel een aanmaning en bij de volgende aanmaning komt er een extra bedrag bovenop de boete. Er kan zelfs een deurwaarder worden ingezet om het geld te innen. Op dit soort situaties zit natuurlijk niemand te wachten. Betaal bekeuringen dus altijd zo snel mogelijk!

Boete uitgeleende leaseauto

Je mag je privé leaseauto uitlenen aan een vriend, buurman, collega of familielid. Mits diegene een geldig rijbewijs heeft uiteraard. Maar wat als hij of zij de verkeersregels overtreedt en een boete krijgt in jouw leasewagen? Tja, in dat geval zul jij toch de bekeuring ontvangen. Want hoewel je juridisch gezien niet de eigenaar van de leaseauto bent, ben je wel verantwoordelijk voor de auto. In dat geval is het dus zaak dat je met degene aan wie je je private lease uitleent goede afspraken maakt. Dit geldt ook als je je particuliere leaseauto delen of verhuren wil.

Bekeuring in het buitenland

Ga je op vakantie met je leaseauto of rijd je om een andere reden met je leaseauto in het buitenland, dan kun je natuurlijk ook daar een bekeuring krijgen. Ook hier geldt: zo snel mogelijk betalen. Het kan best zijn dat je inmiddels al lang weer thuis bent als je de bekeuring binnenkrijgt; in het buitenland gelden andere regels voor het versturen van boetes. Bij het betalen volg je de instructies op de brief. De procedure kan per land verschillen. Let op: soms worden er geen BIC-codes of IBAN-rekeningnummers vermeld. Deze gegevens heb je wel nodig om het geld via een Nederlandse bank te kunnen overmaken. De ANWB heeft handige voorbeeldbrieven op de site staan waarmee je deze gegevens per land kan opvragen.

Bezwaar maken tegen boete private lease

Heb je in jouw ogen onterecht een bekeuring gekregen? Dan kun je natuurlijk bezwaar maken. Op de brief staat vermeld hoe je dat moet doen. Wil je bezwaar maken tegen een bekeuring die je in het buitenland hebt gekregen? Houd er dan rekening mee dat dit meestal niet meer kan als je eenmaal betaald hebt. Betalen betekent in dat geval schuld bekennen. Overigens moet je je bezwaarschrift opstellen in het Engels of in de taal van het desbetreffende land. Bovendien moet je rekening houden met de regels die daar gelden. Het is dus wel even een klus. Op de site van de ANWB staat veel praktische informatie over verkeersboetes uit het buitenland.

Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Goedkoper je privéauto leasen? Als je je private lease laat bestickeren met reclame, gaan je maandlasten naar beneden.
Stel: je rijdt in een private lease auto en wil nu een huis kopen. Heeft je leasecontract dan invloed op het hypotheekbedrag?
We willen allemaal voordelig private leasen. Maar soms blijkt de goedkoopste private lease toch nog duur. Hoe voorkom je dat?
Het inleveren van je privé-leaseauto is niet binnen vijf minuten gebeurd. Maar als je het terugbrengen goed voorbereidt, voorkom je een hoop gedoe.

Informatie over Private Lease