Autolease als ZZP’er: privé of zakelijk?

In Nederland werken steeds meer mensen als ZZP’er (zelfstandigen zonder personeel). Voor een deel komt dit, doordat steeds meer mensen (gedwongen) ontslagen worden en uiteindelijk besluiten om ‘dan maar’ voor zichzelf aan de slag te gaan. Anderen droomden al jaren van de vrijheid als zelfstandige en grijpen de crisis aan om hun grootste wens werkelijkheid te laten worden. 
Hoe je ook; als je ZZP’er bent, zal je keuzes moeten maken. Beslissingen moeten nemen. Zoals bijvoorbeeld de keuze voor een (zaken)auto. Koop of lease? En als het lease wordt: privé of op de zaak? Waar moet je rekening mee houden wanneer je voor dergelijke keuzes komt te staan?

Een auto leasen op naam van de zaak

Als je als ZZP’er een auto leaset in verband met de werkzaamheden van je onderneming, dan is de kans groot dat je deze auto ook privé wilt gebruiken. Je hebt immers geen personeel in dienst dat er aan het einde van de dag met de bedrijfsauto vandoor gaat, en om nu twee auto’s op de oprit te hebben staan? Hou dus rekening met het privégebruik van de auto, wanneer je een auto leaset op naam van de zaak. Zodra je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privé doeleinden, krijg je namelijk te maken met de zogenoemde fiscale bijtelling. Zie je dit niet zitten, dan kan je wellicht beter kiezen voor private lease.

Private lease en zakelijke ritten

Besluit je om een privé leaseovereenkomst af te sluiten, maar gebruik je de leaseauto vervolgens ook voor zakelijke ritten, dan mag je deze kosten boekhoudkundig verrekenen. Per gereden kilometer mag je € 0,19 aftrekken. Dus rij je per jaar 15.000 zakelijke kilometers, dan heb je aan het einde van het jaar een aftrekpost van (0.19 maal 15.000 =) € 2.850,=. Kilometers die gereden worden voor privé doeleinden, mogen uiteraard niet afgetrokken worden.

Leasen als ZZP’er

In de praktijk blijkt, dat het voor veel ZZP’ers helemaal niet zo gemakkelijk is om (privé of zakelijk) te leasen. Dit komt doordat een leaseovereenkomst meestal wordt aangegaan voor meerdere jaren en de maatschappij in kwestie dus ook de zekerheid wil dat de contractant de maandelijkse termijnen kan (blijven) betalen. Zeker beginnende ZZP’ers hebben het dan ook moeilijk om een leasemaatschappij te vinden die met hen in zee wil gaan. Jammer, want de voordelen van private lease zijn uiteraard ook voor ZZP’ers interessant. Een alternatief zou een shortlease kunnen zijn: deze contracten zijn per maand opzegbaar.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Deze aanbieders zijn gespecialiseerd in private lease:

Mijndomeinauto.nl > Athlon > Volkswagen > Seat > Leas'm > ANWB >


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geef een waardering)
Loading...

Een reactie plaatsen