Autokosten berekenen: zo doe je dat

Als je twijfelt tussen een auto kopen of een auto private leasen, dan kan een rekensommetje helpen. Je kunt namelijk pas een goede beslissing nemen als je voor ogen hebt wat je huidige auto kost. Maar er zijn meer redenen waarom autokosten berekenen handig kan zijn. Bijvoorbeeld als je wil weten hoeveel je maximaal kunt leasen. Met een handige rekentool is dit een fluitje van een cent.

Waarom het handig is om je autokosten te berekenen

Een privéauto leasen is in veel gevallen voordeliger dan een privéauto kopen. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Een leasemaatschappij koopt veel auto’s tegelijk in en kan daardoor uiterst scherpe prijsafspraken maken met de fabrikant. Ook bij verzekeraars en garages kunnen leasebedrijven een aangepast tarief bedingen. Als particulier krijg je die kwantumkorting niet.
  • Als je een privéauto leaset, zitten eigenlijk alle kosten al inbegrepen in het maandbedrag. Bij een koopauto draai je zelf op voor (onverwachte) kosten als reparaties, onderhoud, wegenbelasting en verzekeringspremies. Vooral reparatiekosten kunnen nog weleens oplopen.

Of een privéleaseauto in jouw geval voordeliger is, hangt natuurlijk wel af van een aantal zaken. Daarom is het goed om je huidige autokosten eens goed op een rij te zetten.

Autokosten berekenen: wat kost mijn huidige auto?

Het uitrekenen van je huidige maandlasten wat betreft je auto, is niet eenvoudig. Bij de berekening moet je namelijk rekening houden met zaken als afschrijvingskosten, motorrijtuigenbelasting, onderhoudskosten en verzekering. Gelukkig zijn er verschillende tools die je hiervoor kunt gebruiken. Op de site berekenen.nl kun je bijvoorbeeld online je autokosten berekenen. Zo kun je snel zien wat je huidige maandbedrag is en dat vergelijken met de maandelijkse kosten voor private lease.

Autokosten per maand: hoeveel kan ik leasen?

Een andere reden om je rekenmachine eens op te zoeken: je maximale leasebudget uitrekenen. Het is erg verleidelijk: een super-de-luxe auto uit het dure segment leasen voor een iets hoger maandbedrag dan je eigenlijk in gedachten had. Maar in de praktijk levert het vooral veel stress op. Bovendien riskeer je een boete als je het leasebedrag niet (op tijd) betaalt of als je door financiële problemen je leasecontract eerder moet verbreken.

Een leasebedrijf zal, voordat je het contract ondertekent, in veel gevallen je financiële gezondheid checken. Wil je zelf al vast een goed inzicht hebben in je mogelijkheden, dan kun je bijvoorbeeld met deze handige tool van Athlon zelf je maximale maandelijkse autokosten berekenen (aff.). Zo zie je in een oogopslag wat je maximaal kunt leasen.

Autokosten berekenen: hoeveel bijtelling moet ik betalen?

Als je een leaseauto van de zaak hebt, kun je in aanmerking komen voor fiscale bijtelling. Dat geldt voor alle zakelijke rijders die per kalenderjaar meer dan 500 privékilometers afleggen. Voor de meeste standaard leaseauto’s geldt een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde. Voor elektrische auto’s is dat veel minder: 4%. Er zijn handige online hulpjes waarmee je in no time berekent hoeveel bijtelling je precies kunt verwachten, zoals de rekentool op berekenhet.nl. Ben je de trotse bezitter van een privé-leaseauto, dan hoef je hier niet naar te kijken: voor private lease wordt nooit bijtelling gerekend!

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Vergelijken loont! Een aantal aanbieders die gespecialiseerd zijn in private lease:

Mijndomein Athlon Volkswagen Seat Leas'm ANWB Peugeot Auto.nl


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geef een waardering)
Loading...

Plaats een reactie