Het flexibele auto-abonnement

Steeds meer automerken bieden het aan: een auto-abonnement. Wat is het precies en hoe werkt zo’n abonnement dan? Misschien is een auto-abonnement wel iets voor jou!

Auto gebruiken in plaats van bezitten

Flexibiliteit is tegenwoordig de standaard. Eigenlijk kun je tegenwoordig alles aanpassen aan je actuele behoefte. Dus waarom zou je genoegen nemen met een leaseauto waar je jarenlang aan vast zit?

Het auto-abonnement is het antwoord op dit dilemma. Bij deze service ligt het accent ligt op mobiliteit in plaats van autobezit. Steeds meer mensen willen namelijk wel het gemak van een eigen auto, maar dan op een meer vrijblijvende en flexibele manier.

Wat is een auto-abonnement?

Met een auto-abonnement verbind je je niet aan een bepaalde auto, maar aan een merk. Bijvoorbeeld een bepaalde dealer of een autoverhuurbedrijf. Je wordt als het ware een clubmember waarbij je toegang krijgt tot jouw favoriete auto en daarnaast geniet van een aantal exclusieve voordelen. De belangrijkste voordelen: gemak en flexibiliteit.

Met een auto-abonnement kun je van auto wisselen wanneer jij daar behoefte aan hebt. En verder wordt alles voor je geregeld. Geen papierwerk, geen gedoe met belastingen of onderhoudskosten. Je kiest gewoon de auto die jij wilt en gaat daar lekker van genieten. Vervolgens ruil je de wagen om of lever je hem in wanneer jij wil.

Die flexibiliteit biedt natuurlijk een scala aan mogelijkheden als het gaat om jouw vervoermiddel. Heb je nu een kleine, zakelijke auto maar ga je binnenkort op surfvakantie? Dan switch je tijdelijk naar een ruime SUV. Hittegolf op komst? Ruil je auto in voor een cabrio. Maar ook als je gewoon graag steeds het nieuwste model rijdt, of als je bijvoorbeeld eens een paar maanden elektrisch rijden wilt uitproberen, is het auto-abonnement ideaal.

Aanbieders met een auto-abonnement

Inhoud artikel:

Aanbod auto's op basis van Auto-abonnement

Merk: Volvo
Model: XC40
Aanbieder: Care by Volvo
Pure Electric
Conditie: Nieuw
Merk: Volvo
Model: XC40
Aanbieder: Care by Volvo
Pure Electric
Conditie: Nieuw
Merk: Volvo
Model: XC40
Aanbieder: Care by Volvo
Pure Electric
Conditie: Nieuw
Merk: Volvo
Model: XC40
Aanbieder: Care by Volvo
Pure Electric
Conditie: Nieuw

Wisselen van auto? Geen probleem!

Je kunt met een auto-abonnement dus regelmatig van auto wisselen. Je maandbedrag wordt automatisch aangepast aan de nieuwe situatie.

Het auto-abonnement is een nieuwe service. Er zijn in Nederland nog maar een aantal bedrijven die deze vorm van service aanbieden. Daardoor zijn de mogelijkheden hier nog niet zo uitgebreid als in andere landen. In Amerika kun je bijvoorbeeld met zo’n abonnement zo vaak als je wil van auto wisselen, al is het iedere dag!

De dealers bij ons houden het nog even bij een maximum aantal wisselmomenten. Waarbij je na 3 maanden kan wisselen van auto of opzeggen. Maar er zijn ook bedrijven waar je iedere maand van auto mag wisselen.

Snel wisselen is overigens geen verplichting bij het abonnement. Bevalt je auto goed, dan kun je er ook wat langer in blijven rijden. Wel zullen de meeste aanbieders een maximum termijn stellen aan het gebruik van de auto. Na afloop van die periode zul je alsnog een nieuw model moeten uitzoeken.

Elk kwartaal een andere auto

Auto-abonnement voor vast bedrag

Als je een auto-abonnement neemt, zit zo’n beetje alles bij je contract inbegrepen. Wat dat betreft werkt het net zoals een normale private leaseconstructie. Je betaalt een vast bedrag per maand en hoeft zelf alleen nog maar de brandstof, eventuele schoonmaakkosten, een eigen risico voor niet-gedekte schade en bekeuringen te betalen. Het auto-abonnement biedt dus veel gemak.

Realiseer je wel dat als je wisselt van auto, ook de hoogte van je maandbedrag kan veranderen. Hoe dat kostenplaatje uitvalt, hangt natuurlijk helemaal af van het nieuwe model dat je uitkiest.

De voor- en nadelen van een auto-abonnement

Voordelen auto-abonnement
Nadelen auto-abonnement
Meerdere keren per jaar wisselen van auto
Je bent gebonden aan het wagenpark van één automerk/verhuurbedrijf
Je auto snel afstemmen op je gewijzigde behoefte
Je kunt de auto niet altijd zelf samenstellen (verschilt per aanbieder)
Geen contract van een aantal jaren, meer vrijheid
All-inclusive, vast bedrag per maand
Korte opzegtermijn
Geen registratie bij BKR

Voordelen

Als je kiest voor een auto-abonnement, kies je voor flexibiliteit. De nadruk ligt bij deze constructie niet op autobezit maar op autogebruik. Je kunt eenvoudig  wisselen van auto of opzeggen. Dat geeft veel meer vrijheid als je het vergelijkt met een leaseconstructie.

Een ander voordeel van het auto-abonnement is het gemak. Alles wordt geregeld, je hebt nergens omkijken naar. Bij je auto-abonnement is alles inbegrepen. Denk aan verzekeringen, wegenbelasting, APK, onderhoud en pechhulp. Je betaalt een vast bedrag per maand. Daarnaast hoef je alleen de brandstof nog zelf af te rekenen. En wil je van het auto-abonnement af? Dan heb je te maken met een opzegtermijn van slechts enkele weken of maanden (afhankelijk van aanbieder).

Je auto-abonnement wordt ook niet aangemeld bij het BKR als lening. Dat heeft zo zijn voordelen als je bijvoorbeeld nog een hypotheek wilt afsluiten.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook minpunten. Zo ben je met een auto-abonnement gebonden aan één bepaald merk of bedrijf. Daarmee blijft de keuze wel beperkt tot het aanbod van die organisatie. Je bent dus afhankelijk van het beschikbare wagenpark, en dat is niet bij iedere aanbieder even groot.
Ook kan je niet bij elke aanbieder de auto tot in detail zelf samenstellen. Dit is trouwens wel mogelijk bij Care by Volvo waarbij je zelf de keuze hebt uit een voorraad auto of een gepersonaliseerde auto.

Een ander nadeel van het auto-abonnement kan het tarief zijn. Aan de luxe van flexibiliteit en gemak hangt nu eenmaal een prijskaartje. Door het hoge serviceniveau kan je met een auto-abonnement duurder uit zijn dan met een andere oplossing, zoals een auto leasen of kopen. Daar staat tegenover dat je het contract snel kunt downgraden. Wordt de auto je te duur, dan kun je vaak binnen een paar weken al in een goedkoper exemplaar rijden. Dan dalen dus ook je maandelijkse kosten. Bevalt het helemaal niet, dan kun je het auto-abonnement ook weer snel opzeggen.

Voor wie is een auto-abonnement ideaal?

Niet iedereen is gebaat bij een auto-abonnement. Deze vorm is vooral geschikt voor mensen die flexibel willen blijven. Bijvoorbeeld omdat ze;

 • Nog niet goed weten wat voor een soort auto ze willen (elektrisch, bepaald model, bepaald merk);
 • Niet willen vastleggen in welke auto ze over 1, 2 of 5 jaar ze willen rijden;
 • Een variabel inkomen hebben en daardoor niet langdurig gebonden willen zijn aan een leasecontract;
 • Tijdelijk, maar toch voor langere tijd in Nederland verblijven en snel een mobiliteitsoplossing nodig hebben (zoals expats).

Auto-abonnement, niet te verwarren met…

Een auto-abonnement is een nieuwe mogelijkheid die in bepaalde opzichten veel lijkt op andere mobiliteitsservices, zoals private lease, autohuur en short lease. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

Auto-abonnement versus Private Lease

Het auto-abonnement lijkt nog het meeste op de private leaseconstructie. In beide gevallen krijg je een auto naar keuze tot je beschikking voor een vast bedrag per maand. Het grote verschil is de looptijd. Bij een privéleaseauto zit je vast aan een contract van een aantal jaren. Wil je eerder van je contract af, dan betaal je meestal een fikse boete.

Bij een auto-abonnement kun je na enkele maanden al een andere auto krijgen of opzeggen, zonder boete.

Auto-abonnement versus Short Lease

Dé troef van short lease: al na enkele weken (of zelfs dagen) je leasecontract opzeggen zonder daarvoor een boete te betalen. Wat is dan nog het verschil met het auto-abonnement?

Bij short lease kies je voor een bepaalde auto voor een korte looptijd. Vaak is dat een tussenoplossing, bijvoorbeeld om de periode te overbruggen waarin je wacht op je nieuwe leaseauto.

Bij een auto-abonnement ga je in zee met een automerk, dealer of verhuurbedrijf. Binnen je abonnement kun je dus snel wisselen naar het nieuwste (of een ander) model en zijn er bij het basisbedrag meestal meer services inbegrepen. Een auto-abonnement is dus niet zo zeer een tussenoplossing maar een zeer flexibele manier van auto leasing.

Auto-abonnement versus Autohuur

Als je elke maand een andere auto wilt, lijkt autohuur op zich ook een mogelijkheid. Autohuur is echter vooral bedoeld om incidenteel gebruik van te maken. Je kiest bij de verhuurmaatschappij uit een pool gebruikte auto’s. Een gloednieuwe wagen bestellen, zit er dus niet in. Bij de meeste aanbieders van een auto-abonnement is dat vaak wel mogelijk.

Als je een auto huurt, betaal je per dag, week of weekend. Huur je de auto voor langere tijd, dan voelt het dus al snel ‘zonde’ als je er een dag niet mee rijdt. Bij een auto-abonnement betaal je een vast bedrag per maand, of je hem nou gebruikt of niet. Dat voelt toch anders.

Auto-abonnement verschilt per aanbieder

Als je op internet zoekt naar auto-abonnement, krijg je een waslijst met aanbieders voorgeschoteld. Maar let op: de term auto-abonnement wordt ook vaak gebruikt voor een service die gewoon private lease of short lease blijkt te zijn.

Heb je wel te maken met een bedrijf dat een flexibel auto-abonnement aanbiedt, let dan goed op voorwaarden. Iedere aanbieder heeft zo zijn eigen spelregels. Let dus goed op wanneer je van auto mag wisselen en hoe lang van te voren je dit moet aangeven. Ook de opzegtermijn kan per aanbieder verschillen.

Andere punten om in de gaten te houden:

 • Welke services zijn inbegrepen bij het abonnement? (denk aan winterbanden, vervangend vervoer, etc.)
 • Hoe hoog is de eigen bijdrage bij schade die onverzekerd is?
 • Hoeveel kilometer mag je per jaar rijden?
 • Is de auto tweedehands of nieuw?
 • Hoe lang mag ik maximaal blijven rijden in deze auto?
 • Mag de auto worden gedeeld met andere bestuurders?

Juist omdat het auto-abonnement vrij nieuw is, is het van belang om te weten waar je voor tekent.

Zo werkt het bij Care by Volvo

Volvo is bijvoorbeeld een van de automerken die een auto-abonnement aanbiedt. Care by Volvo heet deze service. Het abonnement werkt als volgt:

 • Kies een gloednieuwe Volvo en betaal een vast bedrag per maand op basis van jouw gekozen kilometerbundel;
 • Probeer de eerste 30 dagen gratis uit of het abonnement je bevalt. Daarna heb je een opzegtermijn van 3 maanden;
 • Wisselen naar een ander model? Laat het 3 maanden van tevoren weten, dan regelt Care by Volvo het gewenste nieuwe model;
 • Bij het abonnement zitten alle gangbare services inbegrepen, behalve ‘verbruiksgoederen’ (brandstof, olie, ruitenwisservloeistof), een eigen risico voor niet-gedekte schade en eventuele parkeerkosten en verkeersboetes.
 • Bestel een auto op jouw manier. Van een voorraad auto tot een auto volgens uw wensen, de levertijd kan per model verschillen.

Zo werkt het bij SIXT

Ook bij autoverhuurbedrijf SIXT kun je een auto-abonnement afsluiten. De deal werkt als volgt:

 • Kies uit meerdere merken jouw favoriete auto en betaal een vast bedrag op basis van jouw gekozen kilometerbundel;
 • Haal je auto op bij de gekozen SIXT-vestiging;
 • Alle gangbare services zitten bij je abonnement inbegrepen;
 • Wissel iedere maand van auto (als je wil). Reserveer je volgende auto uiterlijk 1 dag van tevoren;
 • Wil je opzeggen? Dan lever je je auto in bij een SIXT-vestiging en wordt je abonnement automatisch beëindigd.

Waar kan ik terecht voor een auto-abonnement?

Op dit moment zijn er een aantal bedrijven in Nederland die het auto–abonnement als service bieden. Wij zetten de belangrijkste spelers voor je op een rij, plus een aantal randvoorwaarden van het abonnement. Zo kun je al vast een vergelijking maken.

Care by Volvo
LEXUS ONE
SIXT+
LYNK & CO
Kiezen uit meerdere merken
Nee
Nee
Ja
Nee, maar 1 type
Aantal wissels per jaar
4
4
12
N.v.t.
Aantal km inbegrepen
10.000 per jaar
2.000 per maand
500 per maand
1.250 per maand
Opzegtermijn contract
3 maanden
Na 6 maanden, per maand
1 maand
1 maand
Proefperiode
Ja, 30 dagen
Ja, 30 dagen
Nee
Nee
Vanaf welke leeftijd
18
25
21 (2 jaar rijbewijs)
18
Auto afgeleverd/opgehaald
Nee
Ja
Nee
Nee
Activatie- / startkosten
Nee (wel vooruitbetaling)
Nee
Ja
Nee

Bronnen en referenties

 • https://www.parool.nl/amsterdam/nieuw-aut