Inhoud artikel:

Uitleg Private Lease

Dus… je overweegt een privéauto te gaan leasen. Goed plan, want een leaseauto is al lang niet meer exclusief voorbehouden aan zakelijke rijders. Ook als particulier kun je voordeel behalen bij het leasen van een auto. Met een leaseconstructie kun je namelijk in een gloednieuwe auto rijden zonder daar eerst jarenlang voor te moeten sparen. Bovendien betaal je voor een privéleaseauto een vast maandelijks bedrag, en dat geeft zekerheid.

Privé leasen? Eerst even lezen

Wil je een privéauto leasen, dan is het goed om je eerst te verdiepen in het onderwerp. Wat is private leasen precies, wat kun je verwachten, waar moet je rekening mee houden? Op deze site vind je alles dat je moet weten over private lease. We noemen de voordelen, de nadelen en helderen misverstanden op. We informeren je over de financiële kant en over verschillende aanbieders. Zo kom je goed beslagen ten ijs als je je leaseauto gaat uitzoeken.

Wat is private lease?

Als je een privéauto wil leasen, kun je terecht bij een leasemaatschappij. Bij dit bedrijf kun je een nieuwe auto uitzoeken. Het leasebedrijf leent vervolgens de auto aan je uit, in ruil voor een maandelijks bedrag. De auto wordt dus niet jouw eigendom; eigenlijk kun je het vergelijken met huren. Het voordeel van leasen is dat je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto rijdt. Een auto die je, als je hem zelf zou moeten kopen, misschien niet zou kunnen betalen. Maar er zijn meer pluspunten aan private leasen.

All-inclusive voor een vast bedrag

Wanneer je zelf een auto koopt, draai je niet alleen op voor de aanschafprijs, maar ook voor alle bijkomende kosten. De wegenbelasting bijvoorbeeld, maar ook de premie voor de WA-, beperkt casco of volledig cascoverzekering. Ga je een privéauto leasen, dan zijn bijna alle kosten in het maandelijks leasebedrag inbegrepen. Oók eventuele reparatiekosten, onderhoud en de verzekering. Bovendien hoef niet apart wegenbelasting te betalen. Die rekening gaat rechtstreeks naar de leasemaatschappij.

De mogelijkheden van private leasen

Een privé-leaseauto klinkt misschien als iets dat alleen is weggelegd voor de ‘well to do’. Maar dat is een misverstand. Tegenwoordig kun je namelijk auto’s in vrijwel alle prijsklassen leasen. Het is dus aan jou of je in een super-de-luxe slee rijdt of in een ‘gewone’ praktische gezinsauto. En wist je dat je tegenwoordig ook tweedehands auto’s leasen kunt? Je bent dan vaak nog goedkoper uit, terwijl je in een prima onderhouden, nog vrij nieuwe auto rijdt.

Waarom private lease interessant kan zijn

Private lease auto
Bij private lease profiteer je van gemak én van financiële zekerheid

Natuurlijk kost het leasen van een auto altijd geld. Maar dat kost het kopen ervan ook. Het grote verschil tussen kopen en leasen: een leaseauto wordt nooit jouw eigendom. Dat maandelijkse leasebedrag investeer je dus niet in iets blijvends. Daar staat tegenover dat je bij leasen geen omkijken hebt naar onderhoud, reparatie en verzekering. Bij private lease profiteer je dus van gemak én van financiële zekerheid. Je weet immers van te voren hoeveel je maandelijks moet betalen voor je auto.

Waar je ook rekening mee moet houden

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er kleven ook wat nadelen aan leasen. Zo kun je niet ‘zomaar’ van je leasecontract af. Je hebt te maken met een looptijd, en wil je eerder afzien van je leaseauto, bijvoorbeeld omdat je het maandelijkse bedrag niet meer kunt opbrengen, dan staan daar vaak boetes tegenover. Daarnaast wordt een leasecontract meestal geregistreerd bij het BKR. Dat kan invloed hebben op een eventuele lening die je wil afsluiten (bijvoorbeeld de hypotheek van je nieuwe woning). Lees meer over leasen en BKR-registratie in dit artikel.

Voordat je een leasecontract ondertekent

Wil je een privéauto leasen, let dan even op de volgende aandachtspunten:

  • Private leasen wordt steeds populairder. Er komen dan ook steeds meer aanbieders. Leasebedrijven die zijn aangesloten bij een keurmerk moeten voldoen aan bepaalde wettelijke eisen. Daardoor ben je als consument beter beschermd. Lees hier meer over keurmerken van leasebedrijven.
  • Ga niet te snel in zee met de eerste de beste aanbieder, maar laat eerst meerdere offertes uitbrengen. De prijzen en voorwaarden kunnen per leasebedrijf verschillen, en zo kun je beter vergelijken.
  • Realiseer je dat een leasecontract wordt gezien als lening. Dit wordt meestal genoteerd als BKR-registratie en kan van invloed zijn op eventuele leningen die je wil afsluiten (bijvoorbeeld de hypotheek van je nieuwe woning).
  • Kies voor een leaseauto die je je gemakkelijk kunt veroorloven. Niets is zo zenuwslopend als financiële verplichtingen waaraan je maar net (of net niet) kunt voldoen. Een kleinere of een tweedehands leaseauto kan ook leuk zijn!
  • Wat doe je met je oude auto? Veel private leasebedrijven bieden tegenwoordig een inruilservice. Dat is gemakkelijker dan zelf je oude auto te verkopen. Bovendien kun je op die manier het leasebedrag nog wat naar beneden bijstellen.
  • Overweeg ook eens een elektrische leaseauto of een hybride auto voor private lease. Fijner voor het milieu! Athlon heeft bijvoorbeeld een aantal elektrische en hybride wagens voor private lease > bekijk aanbod (.aff), en ook bij de ANWB kun je terecht voor elektrisch leasen > zie hier (aff.).

Wil je meer weten over de plussen en minpunten van private lease, kijk dan even op de pagina voor- en nadelen. Voor financiële ins en outs omtrent private leasen, check je de pagina financieel. Ook in onze blogs vind je interessante feitjes over private leasen!

Vergelijk meer dan 600 private lease auto's

1 gedachte over “Alles over private lease”

  1. Volgens me is het grootste voordeel van private lease dat ik geen bijkomende kosten moet betalen! Ik heb altijd mijn eigen auto willen hebben, maar ik heb geen geld om het te kopen. Maar ik denk dat ik genoeg geld heb om maandelijks het vast leasebedrag te betalen! Bedankt voor de informatie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Overweeg je een privéauto te leasen? Lees dan eerst meer over alles wat er bij private lease komt kijken.
Elektrisch leasen wordt steeds populairder. Logisch, want elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Met een private lease ben je duurder uit. Toch…? Tijd om deze en andere fabels over private lease te ontkrachten.
Een voorloopauto is een prima oplossing als je vervangend vervoer nodig hebt.