Auto leasen als ZZP’er: privé of zakelijk?

Inhoud artikel:

Autolease als ZZP'er privé of zakelijk

Ben je een Zelfstandige Zonder Personeel of overweeg je je als ZZP’er te laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Dan moet je een hoop beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over hoe je dat doet met je auto. Je kunt natuurlijk een auto leasen op naam van je bedrijf. Maar je kunt er ook voor kiezen om als particulier te leasen. Wat is het verschil? Wij leggen het uit…

Zakelijk leasen: de voor- en nadelen

Zakelijk een auto leasen is ideaal. Voor een vast bedrag per maand rijd je in een mooie, nieuwe, representatieve auto naar al je zakelijke afspraken. Om de verzekering, onderhoud en reparaties hoef je je niet druk te maken. Nog meer goed nieuws: je mag, onder bepaalde voorwaarden, de kosten van de leaseauto opvoeren als aftrekpost. Bovendien mag je de btw op de factuur van je maandelijkse leasebedrag aftrekken als voorbelasting. De site van de belastingdienst geeft hier meer informatie over.

Maar als je een auto leaset op naam van je bedrijf, moet je óók rekening houden met de nadelen:

  • Als ZZP’er heb je geen vast inkomen, en hoewel dat tegenwoordig bij veel leasebedrijven geen probleem meer vormt, kan dat soms een belemmering zijn bij de onderhandelingen.
  • Als je de leaseauto ook privé gebruikt, moet je die kilometers apart bijhouden. Rijd je meer dan 500 privékilometers, dan kom je in aanmerking voor fiscale bijtelling. Afhankelijk van het soort auto kan dit oplopen tot 22% van de cataloguswaarde. Dit bedrag wordt opgeteld bij je belastbare inkomen.
  • Over de kilometers die je privé rijdt, moet je juist weer btw betalen. Administratief gezien, neemt zakelijk leasen dus wel wat meer tijd in beslag.

Financial lease of operational lease?

Houd er ook rekening mee dat je bij zakelijk leasen moet kiezen tussen twee vormen: operational lease en financial lease. Het grote verschil is dat de auto bij operational lease niet als eigendom van je bedrijf wordt gezien. Bij financial lease is je auto wel een bedrijfsmiddel. Wil je zakelijk leasen, zoek dan vooraf goed uit welke constructie belastingtechnisch gezien voor jou het handigst is.

Private leasen als ZZP’er

Een andere optie die je als ZZP’er hebt, is particulier leasen. Je maakt dan evengoed gebruik van de voordelen van een leaseauto: altijd een nieuw model, een vast maandbedrag en weinig gedoe. Je leaset dan wel een privéauto, maar als ZZP’er kun je je private lease ook voor zakelijke ritten gebruiken. De voordelen van private leasen als ZZP’er:

  • Geen financiële bijtelling! Het is immers je privéauto, en dus heb je niets te maken met deze belastingregel.
  • Je mag voor iedere zakelijk gereden kilometer 19 eurocent aftrekken van de opbrengst van je bedrijf.
  • Je hoeft je privékilometers niet bij te houden; je zit immers niet vast aan die maximale 500 km-regel.

Nadelen private leasen als ZZP’er

Tegenover de voordelen van een private lease als ZZP’er, staan natuurlijk ook weer wat minpunten:

  • Btw en kosten voor onderhoud etc. zijn niet aftrekbaar. Een private lease valt namelijk niet onder de noemer zakelijke kosten.
  • Een private leasecontract wordt doorgaans aangemeld bij het BKR en wordt dus beschouwd als lopende lening. Hierdoor kun je minder krediet lospeuteren als je bijvoorbeeld nog een hypotheek wil nemen.

Private lease of toch zakelijk leasen?

Of een private lease voor jou als ZZP’er de beste keuze is, hangt af van een aantal factoren. Hoeveel zakelijke kilometers je ongeveer gaat rijden bijvoorbeeld. En in hoeverre je aan een langdurige maandelijkse financiële verplichting kunt voldoen. Goed rekenen en inschatten dus, voordat je de knoop doorhakt. Overleg eventueel met een belastingadviseur (of iemand anders die er kijk op heeft) om een en ander helder op een rijtje te krijgen.

Zakelijk of particulier leasen: tips & tricks

Tot slot nog een paar leasetips voor ZZP’ers:

  • Heb je al een (koop)auto en wil je nu zakelijk of privé gaan leasen? Bij de meeste leasemaatschappijen kun je je huidige auto inruilen.
  • Overweeg eens een elektrische zakelijke leaseauto; deze heeft een lager tarief qua fiscale bijtelling (12% in plaats van 22%);
  • Begin je pas en weet je niet of je twee jaar of langer kunt voldoen aan het maandelijkse leasebedrag? Bij veel leasebedrijven kun je tegenwoordig shortleasen. Je betaalt dan per maand wel iets meer, maar kunt het contract al na enkele maanden kosteloos verbreken.
  • Mooie leasewagen op het oog? Laat altijd meerdere offertes uitbrengen. De tarieven van de aanbieders kunnen onderling nog aardig verschillen, dus vergelijken loont!
  • Een leasebedrijf dat is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease handelt volgens strikte normen. Je bent dan beter beschermd tegen onredelijke kosten of andere wanpraktijken.
  • Als beginnend ZZP’er besparen op je leasekosten? Overweeg om in een private lease met reclame te rijden. Of deel je leaseauto met anderen.
Bronnen en referenties

Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders

Plaats een reactie

Ook handig om te weten...

Een leaseauto van de zaak is iets anders dan een private lease zakelijk gebruiken. Hoe zit dat met de belasting?
De deal is zo goed als rond: je hebt een privé-leaseauto besteld! Nu alleen nog het leasecontract tekenen. Dat hoef je toch niet helemaal te lezen, of wel?
Bevalt je leaseauto zo goed dat je geen afscheid wil nemen? Je kunt je leasecontract verlengen!

Informatie over Private Lease